Mobilitás

Mi történik, ha a Tesla Cybertruck elüt egy gyalogost?

Devenyi Dalma | 2023.12.13. 01:00

A Tesla Cybertruck sokkolta a világot szögletes, éles letöréseivel és lapos panelekkel rendelkező formatervével. Azonban éppen ezek a jellemzők, a merev rozsdamentes acélból készült külső vázzal és a jelentős tömeggel együtt aggályokat keltettek a biztonsági szakértőkben a gyalogosokra gyakorolt lehetséges hatásokkal kapcsolatban egy esetleges ütközés esetén.

 

A Tesla szerint a Cybertruck rozsdamentes acélból készült karosszériaelemeit kifejezetten úgy tervezték, hogy elnyeljék az ütközést, és az első és hátsó részen speciális bordákkal rendelkeznek, amelyek az ütközés során elvezetik az energiát. Emellett Elon Musk, a Tesla vezérigazgatója nagyfokú bizalmát fejezte ki a Cybertruck biztonságával kapcsolatban, és azt állította, hogy a jármű mind az utasok, mind a gyalogosok biztonsága szempontjából felülmúlja majd a többi teherautóét. Azt is megerősítette, hogy „szabályozási felülvizsgálaton” esett át – írja a Carscoops.

E megnyugtató nyilatkozatok ellenére azonban a biztonsági szakértők továbbra is aggodalmukat fejezik ki a Cybertruck szokatlan kialakításával és azzal kapcsolatban, hogy ez hogyan befolyásolhatja a biztonságot.

 

A szakértők mérlegelnek

A Reuters szerint a Tesla Cybertruck online töréstesztjeit megfigyelő professzorok és biztonsági tisztviselők továbbra is szkeptikusak, és jelezték, hogy „határozott következtetések” levonásához szükségük van az adatokra.

Adrian Lund, az IIHS (Közlekedésbiztonsági Biztosító Intézet) korábbi elnöke aggodalmának adott hangot, és kijelentette: „A nagy probléma az, hogy ha vastag rozsdamentes acél felhasználásával valóban nagyon merevvé teszik a jármű burkolatát, akkor amikor az emberek beverik a fejüket, az nagyobb kárt fog okozni bennük.”

Samer Hamdar, a George Washington Egyetem gépjármű-biztonsági professzora szintén aggodalmát fejezte ki a teljesen elektromos teherautó korlátozott gyűrődési zónái miatt. Ugyanakkor elismerte, hogy más funkciók, például egy „ütéselnyelő mechanizmus” potenciálisan orvosolhatja ezeket az aggályokat.

Ezzel szemben Julia Griswold, a Kaliforniai Egyetem Berkeley-i Közlekedésbiztonsági Kutatóközpontjának igazgatója felhívta a figyelmet a teherautó súlyával és nagy gyorsulásával kapcsolatos lehetséges problémákra, és ezeket „vörös zászlónak” nevezte a forgalom többi résztvevője szempontjából.

Ehhez kapcsolódóan az Európai Közlekedésbiztonsági Tanács nonprofit szervezet közleményt adott ki, amelyben reményét fejezte ki, hogy a Tesla nem vezeti be a Cybertruckot Európában. Hozzátették, hogy „egy ilyen méretű, teljesítményű és jelentős tömegű jármű ütközés esetén jelentős kockázatot jelent a gyalogosokra és kerékpárosokra nézve”. Érdemes azonban megjegyezni, hogy ugyanez az aggodalom számos amerikai teherautóra is vonatkozhat, amelyek lényegesen nagyobbak, mint az európai utakon általában megtalálható járművek többsége.

 

A Tesla elismeri, hogy az uniós biztonsági előírások kihívást jelenthetnek

A Tesla főmérnöke a Top Gearnek adott interjúban foglalkozott ezzel a kérdéssel, és elismerte, hogy a gyalogosok biztonságára vonatkozó európai biztonsági előírások kihívást jelenthetnek a Cybertruck bevezetése során az öreg kontinensen.

A Tesla Cybertruckkal kapcsolatos potenciális kockázatok ugyanis túlmutatnak a kerékpárosokon és gyalogosokon, mivel más járműveket is érinthetnek. David Friedman, az NHTSA (Nemzeti Közúti Közlekedésbiztonsági Hivatal) korábbi vezetője hangsúlyozta ezt az aggodalmat, kijelentve: „Ha egy másik járművel ütközik, amelynek van gyűrődő zónája, és az ön autója kevésbé deformálódik, az ő járműveik elnyelik az ütközést, míg az önöké merevebb marad”.

Bár a kérdésről való végleges véleményalkotás előtt mindenképpen meg kell várni egy átfogó biztonsági értékelést, valószínű, hogy a Tesla Cybertruck potenciális vásárlóit nem riasztják el a fent említett aggályok. Sok tehergépkocsi-tulajdonos számára a szegmens egyik legstabilabb és legrobosztusabb járművének vezetési érzése lehet a legfontosabb, és esetleg kevesebb hangsúlyt fektetnek a többi közlekedő biztonságára gyakorolt lehetséges hatásokra.

 

Kiemelt kép forrása: Tesla

 

  Devenyi Dalma
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.