Fenntarthatóság

A „történelmi” COP28 klímaegyezmény 5 legfontosabb tanulsága

Devenyi Dalma | 2023.12.15. 01:00

A COP28 konferencián olyan megállapodás született, amely a fosszilis tüzelőanyagok „végének kezdetét” jelzi. Figyelemre méltó, hogy ez az első alkalom, hogy az ENSZ éghajlat-változási csúcstalálkozója azzal a felhívással zárult, hogy foglalkozzanak az éghajlati válság fő okával.

 

A COP28 dubaji elnöksége „történelmi jelentőségűnek” nevezte az eseményt. Ez jogos is, hiszen a világ kritikus helyzetben van a globális felmelegedés 1,2 Celsius-fokos emelkedése és az egyre súlyosbodó éghajlati katasztrófák miatt – írja az Euronews. A COP és az éghajlati szakértők azonban nagyon megosztottak abban, hogy a megállapodás milyen irányba visz minket – és milyen gyorsan. Az alábbiakban a legfontosabb kérdésekre adott néhány megalapozott reakciót mutatjuk be.

 

1. Mit mond a COP28 megállapodás a fosszilis tüzelőanyagokról?

Egy ponton úgy tűnt, hogy a COP28 elérte azt a célt, amire a COP-ok hivatottak: az ENSZ Éghajlatváltozási Keretegyezménye (UNFCCC) alapján valamennyi fél által elfogadott jogi döntések sorát.

Mivel egy kulcsfontosságú szövegről – a veszteség- és káralapról – már a csúcstalálkozó kezdetén megállapodás született, az eseményt a fosszilis tüzelőanyagokról szóló viták uralták.

Különösen nagy hangsúlyt kapott az a kérdés, hogy a globális helyzetfelmérés szövege hogyan írja majd le a fosszilis tüzelőanyagok jövőjét. Ez az első globális helyzetfelmérés a Párizsi Megállapodás óta – a 2015-ben kötött megállapodás célja a globális felmelegedés 1,5 Celsius-fokra való korlátozása -, és meghatározza, hogy az országok hogyan fogják elérni ezt a célt, amelytől jelenleg messze elmaradnak.

A december 13-án Dubajban elfogadott szöveg elismeri, hogy az üvegházhatású gázok kibocsátásának mélyreható, gyors és tartós csökkentésére van szükség az 1,5 °C-os pályának megfelelően, és felhívja a feleket, hogy a Párizsi Megállapodás és a különböző nemzeti körülményeik, pályáik és megközelítéseik figyelembevételével, nemzeti szinten meghatározott módon járuljanak hozzá a következő globális erőfeszítésekhez.

A fosszilis tüzelőanyagok tekintetében a dokumentum felszólítja az országokat az energiarendszerekben a fosszilis tüzelőanyagokról való igazságos, rendezett és méltányos átállásra, a cselekvés felgyorsítására ebben a kritikus évtizedben, hogy 2050-re elérjék a nettó nulla értéket.

A COP-szakértők ennek minden egyes szaván tépelődnek. Kezdve a felhívások gyenge megfogalmazásától az átálláson át – ami messze van a kampányolók által kívánt kezdeti fokozatos kivonás lehetőségétől – és az ajánlott időkeretig.

A COP28 konferencián olyan megállapodás született, amely a fosszilis tüzelőanyagok „végének kezdetét” jelzi. (Fotó: Canva)

 

2. Mit jelent a COP28 megállapodás a fosszilis tüzelőanyagok számára?

A megállapodás határozott jelzést küld az iparágak és a befektetők számára, hogy az olaj és a gáz – valamint a szén, amelynek fokozatos leállítását a glasgow-i COP26-on célul tűzték ki – számára az idő fogytán van. A nagy olajtermelők, mint például Szaúd-Arábia, harcoltak azért, hogy megszabaduljanak a szöveg korábbi tervezeteiben szereplő fokozatos kivonási lehetőségektől. A feltörekvő gazdaságok ellenálltak a fosszilis tüzelőanyagokról való átálláshoz szükséges megfelelő pénzügyi támogatás nélkül tőlük kért fokozatos megszüntetésnek.

Ma világszerte azt olvashatjuk a címlapokon, hogy eltávolodunk a fosszilis tüzelőanyagoktól. „Végre megnevezzük az elefántot a szobában. A szellem soha nem megy vissza a palackba. A jövőbeni COP-ok még jobban fel fognak lépni a piszkos energiával szemben” – mondta Mohamed Adow, a Power Shift Africa igazgatója.

„A pénzügyi intézményeknek és a befektetőknek nem szabad illúziókat táplálniuk. A fosszilis tüzelőanyagok bővítésébe fektetett több százmilliárdos beruházások kockázatosabbnak tűnnek. A fosszilis energiahordozók elvesztése most már nem kevésbé, hanem inkább valószínű, a COP és az általa generált lendület nyomán” – mondta Mark Campanale, a Carbon Tracker alapítója és igazgatója.

A kampányolók azonban rámutatnak az iparág számára hagyott „kiskapukra” – például a szövegben említett, nem bizonyított szén-dioxid-leválasztási és -tárolási (CCS) technológiára – és az előttük álló út „kátyúira”.

 

 

3. Mi a helyzet a megújuló energiaforrásokkal?

Ugyanebben a részben a globális helyzetfelmérés szövege felszólít arra, hogy 2030-ig világszerte megháromszorozzuk a megújulóenergia-kapacitást, és megduplázzuk az energiahatékonyság javításának globális átlagos éves ütemét.

Ez az energiaügyi szakértők szerint nagy győzelem. „A világ most először ismerte fel, hogy ebben az évtizedben mekkora ambícióra van szükség az új tiszta energiarendszer kiépítéséhez. A megújuló energiaforrásoknak és a hatékonyságnak mostantól minden energia- és éghajlatvédelmi tervben az első helyen kell szerepelnie. Ezek együttesen a legnagyobb intézkedések, amelyekkel ebben az évtizedben gyorsan csökkenthető a fosszilis tüzelőanyagok felhasználása” – mondja Dave Jones, az Ember nevű, tiszta energiával foglalkozó agytröszt munkatársa.

Francesco La Camera, a Nemzetközi Megújulóenergia-ügynökség (IRENA) főigazgatója „monumentálisnak” és „a legreálisabb irányváltásnak” nevezte az eredményt, amely sürgősen felgyorsítja a globális energetikai átmenetet.

Ez az első alkalom, hogy az ENSZ éghajlat-változási csúcstalálkozója azzal a felhívással zárult, hogy foglalkozzanak az éghajlati válság fő okával. (Fotó: Canva)

 

4. Mit tett a COP28 az éghajlatváltozás finanszírozása érdekében?

Az éghajlat-változási fellépés alapja a megfelelő finanszírozás szükségessége – olyan finanszírozással, amely segíti a fejlődő országok átállását, a sebezhető országoknak az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodását, és segít a helyreállításban, ha az éghajlatváltozás halálos kimenetelű csapást mér rájuk.

Az alkalmazkodás finanszírozása az egyik leglátványosabb hiányosság a szükséges és a megvalósított intézkedések között. A Párizsi Megállapodás keretében létrehozott globális alkalmazkodási cél (GGA) ezt hivatott megváltoztatni. A COP28 most megállapodott az ezt megvalósító szövegről, de a megfogalmazás is felhígult.

Míg a szövegtervezet „felkéri a fejlett országbeli feleket”, hogy biztosítsanak finanszírozást a fejlődő országok számára, a végleges változatban az áll, hogy „sürgősen szükség van” a fejlődő országoknak nyújtott „folyamatos és fokozott nemzetközi támogatásra”.

Egyes szakértők azonban itt is találnak pozitívumokat. „Bár a felek nem értek el olyan erős globális alkalmazkodási célt, mint amilyet a sebezhető országok szerettek volna, most már van egy út az alkalmazkodási intézkedések javítására, ami az alkalmazkodás és az ellenállóképesség terén tett hivatalos, összehangolt globális erőfeszítések kezdetét jelzi. A feleknek a legnagyobb ambícióval és szolidaritással kell haladniuk ezen az úton” – mondja Ana Mulio Alvarez, az E3G kutatója.

Al Jaber, a csúcstalálkozó elnöke a COP28 áttöréseit összegezve elmondta, hogy több mint 85 milliárd dollár (78,8 milliárd euró) új pénzügyi kötelezettségvállalást mozgósítottak az éghajlatváltozással kapcsolatos valamennyi területen.

A záró plenáris ülésen azonban azt is elismerte, hogy „egy megállapodás csak annyira jó, amennyire a végrehajtása is”.

 

 

5. Mit jelent a COP28 a jövőbeli COP-ok számára?

Miután az emberek világszerte az eddigi legmelegebb évet élték át, egyre inkább valódi cselekvésre vágynak, és sokan szkeptikusak azzal kapcsolatban, hogy az ENSZ-csúcstalálkozó képes-e ezt megvalósítani. Az ENSZ éghajlatváltozási keretegyezményének multilaterális folyamata – ami azt jelenti, hogy mindenkinek egyet kell értenie – egyszerre a legnagyobb erőssége és gyengesége.

„Lehet, hogy egyesek túl magasra tették az elvárásaikat ezzel a találkozóval kapcsolatban, de ez az eredmény két évvel ezelőtt hallatlan lett volna, különösen egy petrosztatikus államban tartott COP-találkozón” – teszi hozzá Adow. „Ez azt mutatja, hogy még az olaj- és gáztermelők is látják, hogy a fosszilis energiaforrásoktól mentes világ felé tartunk.”

Míg számos magas rangú hozzászóló üdvözölte a COP28-on elért eredményeket, a Nemzetközi Környezetvédelmi Jogi Központ (CIEL) fosszilis tüzelőanyagokkal fűtött kudarcnak bélyegezte a konferenciát. „Alternatív fórumokra van szükségünk a fosszilis tüzelőanyagok hanyatlásának kezelésére, amelyek mentesek azok befolyásától, akik hasznot húznak belőlük” – mondta Nikki Reisch, a CIEL éghajlat- és energiaügyi programjának igazgatója.

Más kampányolók azt javasolták, hogy a konszenzusos döntéshozatalt szavazással váltsák fel. Ez talán egy másik napra való vita.

 

Kiemelt kép forrása: Canva

 

 

  Devenyi Dalma
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.