Mobilitás

Félelmetesen erős lesz a BYD 2,5 tonnás tisztán elektromos, „megfizethető” szuperautója

S.Rita | 2023.12.17. 01:00

A régóta várt BYD YangWang U9 gyártásra kész specifikációi napvilágot láttak, és mint kiderült, még erősebb, mint amire eredetileg számítottunk.

 

A YangWang U9-ről még januárban rántották le a leplet, és nemrég filmre vették, amint az autót először tesztelik versenypályán – írja a Carscoops. A szuperautókhoz képest elég nagy, 4966 mm hosszú, 2029 mm széles és 1295 mm magas. Az U9 tengelytávja is 2900 mm, ami szükséges rossz, hogy a tengelyek között elférjen a nagy, 100 kWh-s akkumulátorcsomag. Ezt a csomagot a BYD leányvállalata, a FinDreams gyártja.

Az autót nem kevesebb, mint négy villanymotor hajtja, mindegyik 322 lóerős.

Ezeket összeadva 1287 lóerőt kapunk, ami több, mint az U9 eredetileg várt 1100 lóerő. Bár vitatkozhatunk azzal, hogy az autónak nincs szüksége 1287 lóerőre, mégiscsak 2475 kg-ot nyom, ami jóval több, mint egy belsőégésű motorral hajtott szuperautóé, és nagyjából 175 kg-mal több, mint a Rimac Neveráé.

A BYD szerint a jármű mindössze 2 másodperc alatt gyorsul fel 100 km/órára, és 300 km/órás végsebességre képes. A vállalat azt is állítja, hogy a kínai tesztciklus szerint akár 700 km-t is képes megtenni egyetlen feltöltéssel.

Az U9 talán legérdekesebb tulajdonsága a különleges felfüggesztési rendszer. A BYD a „Disus-X” rendszernek nevezi, és a Damping Body Control System, az Intelligent Hydraulic Body Control System és az Intelligent Air Body Control System révén komplex függőleges, oldalirányú és hosszirányú mozgásszabályozást biztosít. A rendszerek lehetővé teszik, hogy az autó három keréken közlekedjen, és még ugrálni is képes.

A YangWang U9-be zsúfolt technológia ellenére más BYD modellek nyomdokaiba lép, és a szuperautó szabványok szerint viszonylag „megfizethető” marad, ára körülbelül 1 millió jüan.

 

Kiemelt kép forrása: YouTube / Car News China

  S.Rita
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.