Elemzés   A rovat támogatója a MET Csoport

Közeledik a januári benzindrágulás: Így csökkenthetjük az autózás költségeit

Benedek Attila | 2023.12.18. 02:00

A jövő év elején életbelépő üzemanyag jövedékiadó-emelés alaposan felborzolta a kedélyeket. Most a fővárosiakra szabott költségcsökkentő megoldást járjuk körbe.

 

A várható áremelés „forróságát” bizonyítja, hogy több cikket is szenteltünk a témának. Azaz annak, hogy miként lehet az autózás kiadásait lecsökkenteni. Az egyik írásunk azt mutatja be, hogy milyen helyzetben érdemes elektromos autóra váltani. A másik pedig a hibrideket és a keveset fogyasztó új kiskocsikat járja körül.

 

Hazai helyzet és történet

Itthon árnyalja a képet, hogy az egyre jobban terjedő autómegosztó szolgáltatás csak Budapesten és a környékén vehető igénybe. Azért látszik, hogy a cégek próbálják tágítani a kört. Ennek ellenére az autósok nagy része ebből a megoldásból ki van zárva. A témával korábban már sokat foglalkoztunk, a történetével viszont szinte semmit.

Sokan azt hiszik, hogy az autómegosztás a mai kor találmánya. Hát nem… Amikor még a lovaskocsik és a lovak uralták az utakat, és az autók még talán még csak gondolatban voltak a feltalálók fejében, akkor már működött a dolog. Azaz néhány vállalkozó rövid időre is bérbe adta a saját lovait, hintóit és szekereit. Innen indult a műfaj, a helyszín az Egyesült Államok.

Érdekesség, hogy az autók megosztása Svájcból ered. Nem sokkal a második világháború után az alpesi országban szerveztek először közösségeket a járművek ilyen típusú használatához. A közösségi autózást két részre lehet bontani: az egyiket az a változat képviseli, hogy a mobilos alkalmazással megoszthatóvá teszi az autós a járművét. A másikat a nálunk jól ismert módszer jelenti, ami annyit tesz, hogy cégek adják bérbe a flottájukat.

A jövő év elején életbelépő üzemanyag jövedékiadó-emelés alaposan felborzolta a kedélyeket. (Fotó: Canva)

 

Mikor érdemes élni vele?

A saját autó eladásával érdemes óvatosnak lenni, a területet szerencsés előtte alaposan körbe járni. Elsőként össze kell írni a közlekedési szokásokat és az autó minden költségét. Azt kell megnézni, hogy mennyire használ az autó tulajdonosa közösségi közlekedést és/vagy rollert a rövidebb távokon. Hol lakik, milyenek az autózási szokásai. Az összes adat begyűjtése, a számok ismerete és a helyzet alapos megfigyelése után érdemes döntést hozni.

Az autó méretétől függően különféle éves futásteljesítményeket javasolnak váltásra, azaz ami alatt már jobban jön ki a közösségi autózás. Ez 9-10 ezer kilométernél indul. Amivel érdemes még gondolkodni, mint változóval, hogy tervez-e munkahelyet váltani, illetve hogy ez mennyire változtatná meg autóhasználatát.

És persze az autómegosztóknál is szét kell nézni, hogy ki milyen tarifákkal dolgozik. Ezek után és a számolást követően, lehet tisztán látni a saját autó eladását és a váltást a car sharing masinák és a BKV párosára.

 

Céges lehetőségek

A világ változásai az autómegosztásban is jelentkeznek. Az új célközönség a vállalkozások, akik dolgozói juttatásként és a megszokott céges autók helyett használhatják az autómegosztást. Ez a vállalkozásoknak újdonság lehet.

A váltás módja, hasonló a fentihez: alapos számolást igényel, itt még hozzájön a kommunikáció a dolgozókkal. Az autómegosztó vállalkozások céges tarifáit be kell szerezni és persze a könyvelővel is egyeztetni kell.

 

Kiemelt kép forrása:

  Benedek Attila
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.