Trading

Borulnak az olajszállítási útvonalak

Csongor Takács | 2023.12.19. 09:24

Több tengeri szállítmányozó, köztük a BP is leállította ideiglenesen a vörös-tengeri olajszállítást, miután a jemeni lázadók által felügyelt területről rakétákkal támadtak meg péntek óta konténerhajókat a Vörös-tengeren. A kritikus állapot nem csak az olajszállítmányokat érinti.

 

Az Iránnal szövetséges jemeni húti fegyveresek hajótámadásai megzavarták a teljes tengeri kereskedelmet a Vörös-tengeren. Az Egyesült Államok már koalícióba tömörülve próbálja kezelni a helyzetet: a fuvarozó vállalatoknak ugyanis a dél-afrikai Jóreménység-foka felé kell szállítási útvonalaikat elterelni, s ily módon elkerülni a Szuezi-csatornát.

A szállítás elterelése jelentősen lassabb szállításokat és potenciálisan magasabb fogyasztói árakat eredményezhet – írja a Reuters.

Az elterelések nagyjából 7-10 nappal hosszabb menetidőt jelentenek, melynek lehetnek még január-februárra is begyűrűző hatásai.

Nem csupán olajról van szó. A késedelmek miatt számos kiskereskedő ragadna be eladhatatlan készlettel, ami növelné a fogyasztói árakat. Több nagyvállalat, köztük a francia Danone francia is már átirányította legtöbb szállítmányát és alternatív útvonalakban gondolkodik.

A világ hajóforgalmának mintegy 15%-a halad át a Szuezi-csatornán, az Európa és Ázsia közötti legrövidebb hajózási útvonalon.

 

Kiemelt kép forrása: Canva

  Csongor Takács
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.