Vállalatok

Exkluzív: Ezért adja el részesedését a MET Csoport a tázlári naperőműben

NRGreport | 2023.12.20. 12:08

A 2023. december 20-án aláírt megállapodás értelmében az MVM Zöld Generáció Kft. megvásárolja a „HO-ME 2000” Vagyonkezelő Kft., a MASPED Első Magyar Általános Szállítmányozási Zrt. és a MET Green Asset Holding AG tulajdonában lévő, 63 MWp beépített teljesítményű tázlári naperőművet. Az erőműben a MET-nek 20 százalékos részesedése van. Szerkesztőségünk a tranzakcióval kapcsolatban felkereste a MET-Csoportot, akik válaszoltak kérdésünkre.

 

A MET Csoport szakmai befektetőként 2021-ben vásárolt 20 százalékos részesedést az akkor épülő tázlári fotovoltaikus projektben. Az erőmű a kereskedelmi működését 2022. januárjában kezdte meg.

A 2023. december 20-én aláírt megállapodás értelmében a MET Green Asset Holding AG – a többségi tulajdonossal összhangban – eladja részesedését az MVM Zöld Generáció Kft-nek. A tranzakció várhatóan 2024. első negyedévében zárul.

A svájci központú MET Csoport jelenleg öt naperőművet működtet Magyarországon, egy naperőművet Spanyolországban és két szélerőművet Bulgáriában. További megújuló projektek a fejlesztési, illetve a megvalósítási szakasznál tartanak Olaszországban, Németországban, Svájcban, Romániában és Lengyelországban.

Az NRGreport kérdésére, hogy a miért adja el a MET-Csoport a 20 százalékos részesedését a naperőműben a MET úgy fogalmazott, hogy a többségi tulajdonos döntését követték. Mivel a MET kisebbségi tulajdonosként volt szakmai befektető, az MVM – amellett, hogy 100 százalékos tulajdonrészt akart vásárolni – egyértelműen szakmai befektetőként jelent meg.

 

Kiemelt kép forrása: Canva

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.