Mobilitás

A világ első napelemes teherautója lehet a válasz a szén-dioxid-mentesítésre a fuvarozásban?

S.Rita | 2023.12.21. 01:00

A svéd Scania kifejlesztett egy napelemekkel felszerelt teherautó-utánfutót, amely a meglévő teherautók szén-dioxid-kibocsátását csökkentheti.

 

Az európai közlekedés a kontinens szén-dioxid-kibocsátásának mintegy 25 százalékáért felelős. Ennek jelentős része a nehéz tehergépjárművekből származik. Az áruszállítás olyasmi, ami nélkül nem tudunk élni – hacsak nem akarunk üres boltokat és szupermarketeket. De hogyan csökkenthetjük a fuvarozás környezeti hatását Az Euronews Green beszélgetett a svéd Scania járműgyártóval, hogy többet megtudjon a probléma megoldására irányuló törekvéseiről.

 

A flotta szén-dioxid-mentessé tétele

Egy most gyártott teherautó várhatóan 15-20 évig bírja, ami azt jelenti, hogy rengeteg meglehetősen öreg teherautó közlekedik Európában. Több okból is gyakorlatilag lehetetlen és kivitelezhetetlen lenne az összes régi járművet kivonni az utakról, és a legújabb és leghatékonyabb teherautókkal helyettesíteni őket.

„Mindenféle lehetőséget megvizsgálunk, és a napelemes teherautók vizsgálata volt az egyik ilyen lehetőség. Számomra ez leginkább az akkumulátoros elektromos teherautók vizsgálatát jelentette, amelyekkel jelenleg is rendelkezünk. Tíz-tizenöt évvel ezelőtt még túl drágák voltak, de a megnövekedett energiasűrűséggel és az alacsonyabb költségekkel hirtelen érdekessé váltak.” – mondta Eric Falkgrim, a Scania járműtervezésért felelős technológiai vezetője az Euronewsnak.

„A gondolat hasonló volt a napenergiával kapcsolatban is – ha a hatékonyság nő, a költségek pedig folyamatosan csökkennek, akkor egy bizonyos ponton meg fogja érni. Ezt próbáljuk feltárni.”

Az európai közlekedés a kontinens szén-dioxid-kibocsátásának mintegy 25 százalékáért felelős. (Fotó: Canva)

 

Hogyan működik egy napelemes hibrid teherautó?

A teherautó két részből áll – az első „vontatóból” és a hátsó „pótkocsiból”. A Scania az Uppsalai Egyetemmel együttműködve kifejlesztett egy napelemekkel borított pótkocsit. Ennek előnye, hogy a hibrid vontatóhoz csatlakoztatható, és úgy működhet, mint egy extra akkumulátor. Körülbelül 200 kilowattóra energia tárolására képes, ami nagyjából háromszor annyi, mint a vontatóé.

„Ezen kívül dinamikus töltés is lehetséges – ha süt a nap -, és így vezetés közben is tölthetünk, ami nagy előnye annak, hogy a panelek a teherautón vannak, nem pedig az út szélén” – magyarázta Falkgrim.

Amit Falkgrim csapata a Scaniánál még mindig próbál tökéletesíteni – és ami különösen egyedivé teszi majd a pótkocsit -, az az, hogy a napelemekkel borított pótkocsit lényegében önállóan működő elektromos járműként próbálják működtetni. Ez azt jelentené, hogy egy régi belső égésű vontatóra éppúgy rá lehetne erősíteni, mint egy modern hibridre.

A napelemes pótkocsi belsőégésű motorral való tesztelésének előzetes adatai szerint mintegy 40 százalékkal lehetne csökkenteni az üzemanyag-fogyasztást.

 

Mikor láthatunk napelemes hibrid teherautókat az utakon?

A napelemes hibrid teherautókat jelenleg Svédországban tesztelik az utakon – és ez 2024-ben folytatódik. Talán furcsa választásnak tűnhet egy napelemes terméket egy olyan országban tesztelni, ahol télen nagyon kevés napsütés van, de Falkgrim elmagyarázta, hogy „a gondolatmenet az volt, hogy ha ez itt Svédországban működik, akkor mindenhol működni fog”.

„És ha elmegyünk Spanyolországba vagy Ausztráliába, vagy máshová, ahol sokkal több a nap, akkor nyilvánvalóan sokkal több hasznot fogunk húzni magából a teherautóból.”

Falkgrim szerint a folyamat egyik fő kihívása a megfelelő napelemek beszerzése volt.

„A legtöbb panelt házakhoz gyártják, igaz? Tehát úgy készülnek, hogy statikus pontokra helyezzék őket. Az autóiparban az a probléma, hogy a panel ki van téve a szennyeződésnek, a kosznak, sőt, még az ágaknak is, amelyek valahogy az utakra hajolnak, és lekaparják az oldalát.” – magyarázta.

Falkgrim szerint ott van még a rezgés is, amely a teherautók haladása közben keletkezik az utakon.

„Maguk a panelek, amelyeket mi használtunk, nagyon könnyűek és nagyon kemények, nagyon tartósak. De emellett szükség van néhány biztonsági funkcióra is, amelyek baleset esetén nem zárják rövidre a paneleket, hogy a mentőszolgálatok ne legyenek kitéve magas feszültségnek. Úgy gondolom, hogy ezeket a dolgokat figyelembe kell venni az ilyen típusú technológia elterjedéséhez.”

 

Kiemelt kép forrása: Canva

  S.Rita
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.