Mobilitás

Az Ecojet az első megújuló energiával működő repülőgép

S.Rita | 2023.12.29. 02:00

A légi közlekedésből származó kibocsátások jelentősen hozzájárulnak az éghajlatváltozáshoz. A repülőgépek az üzemanyag elégetéséből szén-dioxidot bocsátanak ki, ami befolyásolja a légkörben lévő egyéb gázok és szennyező anyagok koncentrációját. A hosszabb repülések nagyobb hatással vannak a szennyező anyagok koncentrációjára. A légi közlekedés a globális szén-dioxid-kibocsátás több mint 2,5%-áért felelős. Ez a szám nem tűnik túl magasnak, de mivel a légi közlekedés egyre megfizethetőbb és elérhetőbb lesz az emberek számára világszerte, ezek a számok tovább fognak nőni.

 

A légitársaságok keresik a repülőgépek szén-dioxid-mentesítésének módjait – írja a HappyEcoNews. Az Airbus például bejelentette, hogy 2035-re tervezi az első nulla károsanyag-kibocsátású repülőgépet, amely hidrogén üzemanyagcellákat használ. Az MIT kutatói is dolgoznak egy könnyű, kompakt elektromos meghajtórendszer megépítésén, amelyet regionális rövid távú elektromos repülőgépeknél lehetne használni. A sugárhajtóműveket a nagy hatótávolságú nemzetközi járatok hatékony hibridizálására használnák.

A vállalat évente 90 000 tonna szén-dioxidot takarít meg a régi repülőgépek újrahasznosításával. (Fotó: Ecotricity)

Csak víz és más semmi

Egy másik vállalat, amely az első megújuló energiával működő elektromos légitársasággal kerül a címlapokra, az Ecotricity. A vállalat több mint 27 éves tapasztalattal rendelkezik a zöld energia fejlesztésében, és a világ első zöld energiával foglalkozó vállalata volt. Sikeresen megépítették Nagy-Britannia első megawattos szélerőművét és az ország első hálózati méretű napelemparkját. Az általuk termelt villamos energia 100%-ban zöld, a napból és a szélből származik.

Most a brit zöld energiával foglalkozó vállalat bemutatta az Ecojet repülőgépet. Hagyományos repülőgépeiket hidrogén-elektromos hajtásláncokkal szerelik át, így jön létre az Ecojet. Az átalakítás után az Ecojet repülőgépek ugyanolyan teljesítményűek lesznek, mint korábban, de a CO2-kibocsátás száz százalékkal csökken.

Mivel a teljesen elektromos repülőgépek létrehozása sok kutatást és tesztelést igényel, a kerozin alapú üzemanyag kezdeti használata elengedhetetlen volt a gyors indítás, a repülőgépek és leszállóhelyek biztosítása, valamint a projekt „lendületének fenntartása” érdekében. A tervek szerint azonban ezek a repülőgépek 100%-ban megújuló energiával fognak működni.

A vállalat évente 90 000 tonna szén-dioxidot takarít meg a régi repülőgépek újrahasznosításával. A repülőgépek egyetlen mellékterméke a víz lesz. A vizet felfogják és a légkör alsó rétegeibe engedik, elkerülve a kondenzcsíkok káros hatásait.

A járatokat 2024-től az egész Egyesült Királyságban kínálják majd, kezdve az Edinburgh és Southampton közötti útvonallal, majd a kontinentális Európára is kiterjesztik.A repülőgépek 300 mérföldet lesznek képesek megtenni. A jövőben hosszú távú járatokat is terveznek.

Az Ecotricity egy másik módja annak, hogy az Ecojet repülőgépeit környezetbarátabbá tegye, az, hogy kizárólag növényi alapú ételeket kínál az utasoknak. A fedélzeten nem lesz egyszer használatos műanyag, és a személyzetnek környezetbarát egyenruhát kell viselnie. Az Ecojet repülőgépen való utazás ugyanannyiba fog kerülni, mint egy hagyományos repülőgépen, mivel a vállalat nem csak a fenntarthatóan tudatos ügyfeleket, hanem a tömegpiacot is meg akarja szólítani.

 

Egyre fontosabb a fenntarthatóság

Egyre több légitársaságot és repülőgépgyártó céget látunk, amelyek a fenntartható fejlődés és a teljes folyamat során a károsanyag-kibocsátás csökkentése érdekében dolgoznak. Sok vállalat a fenntarthatóság négy pilléren nyugvó stratégiáját követi a légi közlekedésben, amely magában foglalja:

  1. Javított technológia – ez magában foglalja a technológia fejlesztését a hajtóművek kialakítása és a fenntartható üzemanyagok használata tekintetében.
  2. Repülőgép-üzemeltetés – a repülőgépek üzemeltetésének hatékonyságának javítása.
  3. Infrastruktúra – ez magában foglalja a légi és a földi infrastruktúrát.
  4. A globális piaci alapú (vagy gazdasági) intézkedés egyetlen, globálisan elfogadott gazdasági mechanizmust foglal magában, amely piaci struktúrákat használ a teljes kibocsátási határérték megvalósítására.

Az Ecojet repülőgép létrehozása az első lépés az elektromos repülőgépek széles körű elterjedésének ösztönzése felé a légiközlekedési ágazatban. A régi repülőgépek újrahasznosítása és a repülőgépek megújuló energiával való üzemeltetésének módjainak kidolgozása, miközben a lehető legzöldebbé teszi a működést, jó példa arra, hogy mit lehet tenni a fenntarthatóság érdekében a légi közlekedési ágazatban.

 

Kiemelt kép forrása: Ecotricity

  S.Rita
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.