Fenntarthatóság

Erőteljes energiakoktél: Chile a megújuló energiaforrások terén folytatott versenyben Latin-Amerika élére állt

Devenyi Dalma | 2024.01.01. 01:00

A chilei Atacama-sivatagban található Latin-Amerika egyetlen naptornya. A Cerro Dominador az éghajlatváltozás elleni chilei energiaforradalom jelképévé vált.

 

Az impozáns, 240 méteres építmény az egyik pillére az ország ambiciózus zöldenergia-programjának, amely 2019-ben kezdődött, és amelynek célja, hogy 2040-re teljesen kiváltsa a fosszilis tüzelőanyagokat – írja az Euronews. Eközben egy másik projekt úttörő módon egy széntüzelésű hőerőművet alakít át a megújuló energia nagyméretű tárolórendszerévé. A magas napsugárzás és a bolygó legszárazabb sivatagából kinyert sók egy erőteljes energiakoktél összetevői, amellyel villamos energiát lehet előállítani és tárolni.

 

Megújuló energiával foglalkozó laboratórium az Atacama-sivatagban

A napenergiával működő Cerro Dominador, amelyet a chileiek A Gyűrűk Ura Szauron tornyához hasonlítanak, a klímaváltozás elleni chilei energiaforradalom jelképévé vált.

„Egy évtizeddel ezelőtt senki sem gondolta volna, hogy 2030 előtt Chile energiájának több mint egyharmada a napból és a szélből származik majd. Túl ambiciózus dolognak tartották, de máris túlteljesítettük” – mondja Marcelo Mena volt chilei környezetvédelmi miniszter.

Ma a Chilében megtermelt energia 35,4 százaléka szél- és napenergia, 37,2 százaléka pedig vízforrásokból származik a Nemzeti Elektromos Rendszerben (SEN), amely a kereslet túlnyomó többségét fedezi. Az olaj, a szén és a gáz 26,9 százalékot képvisel.

„A világon nagyon kevés ország volt képes valóban konszolidálni a megújulóenergia-ipart úgy, mint Chile” – mondta Marta Alonso, a Global Energy Services (GES) dél-amerikai igazgatója, a szél- és napenergia-ipar számára nyújtott szolgáltatások globális szolgáltatója.

 

 

Mi az a napkollektoros torony?

A Cerro Dominador egyike a világ mindössze négy naptornyának. Körülötte 10 600 tükör – heliosztát – helyezkedik el, amelyek egyfajta napraforgót alkotnak a lábánál. A szoláris artériaszerű csatornákon keresztül kering, ezek az építmény csúcsához csatlakoznak, ahol a napfényt visszaverő tükrök 565ºC-ra melegítik fel.

Ezután ugyanezeken a csöveken keresztül víztartályokba jutnak, ahol gőzt termelnek, amely egy turbinát mozgat, ami viszont villamos energiát termel. Az erőmű beépített kapacitása 110 megawatt.

 

Úttörő tárolórendszer a megújuló energia számára

A szén-dioxid-mentesítés talán egyik legnagyobb akadálya a tárolás. „Ez egy dilemma, mert a tárolásra még nincs fejlett technológia” – mondta Alonso.

Chile megkezdte egy alternatíva feltárását. A Cerro Dominador és az Alba projekt is az Atacama-sivatagból kinyert, kálium-nitrátból és nátrium-nitrátból álló, úgynevezett szoláris sóval működik.

Ez megolvasztva és folyékony állapotban tartva lehetővé teszi az energia tárolását. A Cerro Dominador torony a sónak köszönhetően 17 órás tárolási idővel rendelkezik.

Az Alba-projekt célja, hogy ugyanezt a technológiát használja fel a modern Angamos széntüzelésű hőerőmű akkumulátorrá alakítására. Ezt fotovoltaikus és szélenergiával látják majd el, ami a sókat fűti és tárolja az energiát.

„Az Alba projekt esete egyedülálló a világon. Ez az egyetlen ilyen nagyságrendű projekt, amely egyetemi intézményen kívül létezik” – magyarázza Diego Pardow, chilei energiaügyi miniszter.

A szénerőművek megszüntetésével párhuzamosan Chile naphőerőművekkel kívánja helyettesíteni őket, vagy az Alba projekthez hasonlóan akkumulátorokká alakítani azokat.

 

Kiemelt kép forrása: Acciona

  Devenyi Dalma
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.