Mobilitás

Egy kínai elektromos autó több mint 1000 kilométert tett meg egyetlen töltéssel

Devenyi Dalma | 2024.01.02. 02:00

A Nio EP9 elektromos szuperautó sem volt semmi, de a kínai márka most kezdte el igazán megmutatni sokoldalúságát, amikor az ET7-es limuzinnal 1044 kilométeres utat tettek meg, az akkumulátor teljesítményének mintegy 97 százalékát felhasználva. Igen, a végén még mindig maradt benne annyi, hogy elmenjünk vele a sarki boltba.

 

A 14 órás út a gyártó szülővárosában, Sanghajban kezdődött, és Kína keleti partja mentén Xiamenig tartott, miközben egy háromfős csapat, köztük a Nio vezérigazgatója és elnöke, William Li váltották egymást a volán mögött – írja a TopGear.

A hideg hőmérséklet ellenére – amelyet gyakran összefüggésbe hoznak az hatótávolság csökkenésével – az ET7-nek sikerült az utat akkumulátorcsere vagy feltöltés nélkül teljesítenie, ami a Nio szerint a teljesen új Ultra Long Range akkumulátor képességeit bizonyítja.

Az említett akkumulátor 150 kWh kapacitású, és a cellák energiasűrűsége akár 360Wh/kg is lehet. Ez laikus nyelven szólva a jelenleg Kínában sorozatban gyártott legnagyobb kapacitású és legnagyobb energiasűrűségű akkumulátorrá teszi.

A mérföldkő kapcsán Li elmondta: „Ez tovább fogja ösztönözni az autóipar váltását benzinfogyasztásról villamosenergia-fogyasztásra.”

Nem ez az első alkalom, hogy egy elektromos autó 1000 km feletti távot teljesít. Még 2022 nyarán a Mercedes Vision EQXX koncepcióautó Stuttgartból Silverstone-ba utazott, és 1 202 km-es távval megdöntötte az egy feltöltéssel elért rekordot. Abban az esetben nemcsak eltudtak menni a sarki boltig, hanem vissza is tudta jönni vele.

 

Kiemelt kép forrása: Nio

  Devenyi Dalma
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.