Trading

Az orosz olajtermelés 2024-ben várhatóan stabil marad

S.Rita | 2024.01.03. 01:00

Oroszországban, amely az Egyesült Államok és Szaúd-Arábia után a világ harmadik legnagyobb kitermelője, a kőolajtermelés 2024-ben várhatóan stabil marad vagy akár növekedni is fog, mivel Moszkva nagyrészt leküzdötte a nyugati szankciókat – mondták elemzők.

 

A kormány közölte, hogy az orosz olaj- és gázkondenzátum-termelés 2023-ban 527 millió tonnára (napi 10,54 millió hordó) csökkent a 2022-es 535 millió tonnáról, mivel Moszkva a Kőolaj-exportáló Országok Szervezetét és szövetségeseit tömörítő OPEC+ csoporttal kötött megállapodásának megfelelően visszafogta a kínálatot – írja a Reuters.

A felmérés szerint Oroszország jövőre 515 millió tonna és 530-538 millió tonna között termelhet ki kőolajat, míg az export nagyjából változatlanul 250 millió tonna lesz.

„Nem számítunk jelentős változásokra az orosz kitermelésben a jelenlegi szintekhez képest. A globális kereslet növekedését valószínűleg ellensúlyozni fogja az USA, Venezuela, Irán és mások termelésének növekedése, így az OPEC+ kvóták nagyjából stabilak maradnak” – mondta Ronald Smith, a moszkvai székhelyű BCS World of Investments brókercég elemzője.

 

Oroszország nem térdelt le a szancióktól

A Nyugat széles körű szankciókat vezetett be Oroszországgal szemben, beleértve a tengeri orosz olajimport embargóját és a hordónkénti 60 dolláros árkorlátozást, miután Moszkva 2022 februárjában fegyveres erőit Ukrajnába küldte. Oroszország dacolt a kőolajkínálatának súlyos csökkenésére vonatkozó előrejelzésekkel is, többek között a párizsi székhelyű Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) előrejelzéseivel, amely 2022 márciusában azt mondta, hogy lehetséges, hogy a piacok napi 3 millió hordó orosz nyersolajat veszítenek.

Oroszországnak sikerült átirányítania a nyugati szankciók által érintett összes nyersolajexportját a „baráti” országokba. Alekszandr Novak miniszterelnök-helyettes szerint Oroszország idei olajexportjának szinte teljes egészét Kínába és Indiába szállították.

Az OPEC+ megállapodás értelmében Oroszország 2024 végéig napi 500 ezer hordó nyersolaj-kibocsátását korlátozza, és külön vállalja, hogy az első negyedévben ugyanennyivel csökkenti a kőolaj és az üzemanyag kivitelét.

„2024-re az előrejelzések szerint az orosz termelés az előző évi szinten marad, átlagosan napi 10,6 millió hordóval” – közölte a Kőolaj-exportáló Országok Szervezete (OPEC) legutóbbi havi jelentésében.

„A több olajmezőből induló projektek mellett a Rosznyeft, a Rusznyeft, a Lukoil, a Gazprom, a Neftisza és a TenderResursz projektindításai is várhatóak. A további termelés összességében várhatóan ellensúlyozni fogja az érett mezők termelésének csökkenését” – tették hozzá.

Az elemzők több jelentős kockázatot is megneveznek az orosz olajkitermeléssel kapcsolatban, köztük a csökkenő olajárakat, a nemzetközi szankciók esetleges szigorítását és az OPEC+ által bevezetett szállítási korlátozások esetleges meghosszabbítását.

 

Kiemelt kép forrása: Canva

 

  S.Rita
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.