Elemzés   A rovat támogatója a MET Csoport

Oroszország hatalmas akadályba ütközik a nyugati LNG-szankciók miatt

Devenyi Dalma | 2024.01.03. 02:00

Az amerikai szankciók komoly akadályt jelentenek Oroszország azon tervei előtt, hogy növelje a tengeri cseppfolyósított földgáz (LNG) exportját, hogy ellensúlyozza az Európába irányuló vezetékes gázexport csökkenését – mondták elemzők, akik szerint egyre valószínűbb, hogy késni fog egy zászlóshajó projekt.

 

Az Egyesült Államok, Katar és Ausztrália után a világ negyedik legnagyobb LNG-termelője, Oroszország célja, hogy a jelenlegi 8%-ról mintegy ötödére növelje részesedését a világpiacon azáltal, hogy 2030-35-re megháromszorozza termelését, és több mint 100 millió tonnára növeli azt – írja a Reuters.

Míg azonban Moszkva a szankciókkal szemben sikeresen átirányította az egykor Nyugat-Európának szánt olajexportot Kínába és Indiába, az LNG-re vonatkozó korlátozások hatása súlyosabb, mivel viszonylag kevés az LNG szállítására alkalmas tartályhajók száma, és Oroszország nem fér hozzá a technológiához és a finanszírozáshoz.

Oroszország erőfeszítései a gázeladások átirányítására Kínába, az Egyesült Államok után a világ második legnagyobb energiafogyasztójába, eddig korlátozott sikerrel jártak, mivel az elhúzódó tárgyalások, amelyek célja az országba irányuló jelenlegi eladások több mint megduplázása a tervezett Power of Siberia 2 gázvezetéken keresztül, még nem eredményeztek szilárd szerződést.

Ugyanakkor az Arctic LNG 2, amely a Novatek, Oroszország legnagyobb LNG-termelője ellenőrzése alatt áll, késedelemmel néz szembe – közölte három iparági forrás, akik a kérdés érzékenysége miatt névtelenségük megőrzése mellett nyilatkoztak a Reutersnek.

Elmondták, hogy a projektből származó kereskedelmi LNG-szállítások legkorábban 2024 második negyedévére vagy későbbre várhatók, míg a Novatek azt mondta, hogy az első negyedévben kihajóznak.

A három berendezéssel rendelkező Arctic LNG 2 kapacitása a tervek szerint évi 19,8 millió tonna lesz, és évi 1,6 millió tonna stabil gázkondenzátum.Ez központi szerepet játszik Oroszországnak az energiabevételek növelésére irányuló terveiben, miután az állami tulajdonú Gazprom vezetékes gázexportja Európába tavaly a felére, alig több mint 100 milliárd köbméterre (bcm) csökkent.

A Kreml az energiaértékesítésre támaszkodik, amely a tavalyi évben Oroszország teljes exportbevételének 57%-át és a bruttó hazai termék 27%-át tette ki.

Az Arctic LNG 2, amely a Novatek, Oroszország legnagyobb LNG-termelője ellenőrzése alatt áll, késedelemmel néz szembe. (Fotó: Novatek)

 

Figyelmeztető jelek

Az amerikai szankciók, amelyek Oroszország szerint Washington azon törekvését tükrözik, hogy megszüntesse az általa termelt cseppfolyósított földgáz versenytársait, máris azt eredményezték, hogy a Novatek vis maiornak nyilvánította a projektből származó szállításokat – mondták iparági források a Reutersnek december végén.

A szankciók visszahatásától tartva a külföldi részvényesek felfüggesztették részvételüket a projektben, lemondtak a finanszírozásról és az erőműre vonatkozó átvételi szerződésekről – jelentette karácsony első napján a Kommerszant című napilap.

Jason Feer, a Poten & Partners LNG-szállító és brókercég munkatársa szerint az a nyilatkozat, hogy Oroszország nem tudja teljesíteni szerződéses kötelezettségeit, „figyelmeztető jel” a jövőbeli orosz LNG-projektek számára.

„Az 1-es üzem volt messze a legfejlettebb a projektek közül, így a vis maior jelzi, hogy egyelőre nagyon nehéz lesz továbblépni a többi projekttel” – mondta. „Oroszországnak valószínűleg külföldi berendezésekre és egyéb támogatásra is szüksége van a többi projekt befejezéséhez, és a szankciók ezt is megnehezítik.”

Az Arctic LNG 2 a Szibériától északra, a Kara-tengerbe nyúló Gydan-félszigeten található. A Novatek, amely a Gazprom alternatívájaként jött létre, 60%-os részesedéssel rendelkezik a projektben. A CNOOC Ltd és a China National Petroleum Corp kínai állami olajipari nagyvállalatoknak egyenként 10%-os részesedése van, akárcsak a francia TotalEnergies-nek és a japán Mitsui and Co és a JOGMEC konzorciumának. A projekt problémái közé tartozik a gáz folyadékká alakításának technikai kihívása, a gáz minél alacsonyabb hőmérsékletre történő lehűtésével.

 

Versenyfutás a tartályhajókért

A projektnek a gázszállítók biztosítása is kihívást jelent. A Novatek közölte, hogy az Arctic LNG 2 számára 15 Arc7 jégosztályú, 2 méter vastag jeget átvágni képes tartályhajót építenek az orosz Zvezda hajógyárban. A Hanwha Ocean, korábban Daewoo Shipbuilding & Marine Engineering, további hat Arc7-es tankert építene, köztük hármat a japán Mitsui O.S.K. Lines és hármat a vezető orosz tartályhajó-csoport, a Sovcomflot megrendelésére.

A Sovcomflot által megrendelt három tartályhajót azonban az Oroszország elleni szankciók miatt törölték – közölte a Hanwha a hatósági bejelentésekben.

Ronald Smith, a moszkvai székhelyű BCS Global Markets brókercég munkatársa szerint lehetséges, hogy a közeli és már működő Yamal LNG projekt megosztja néhány tankerét az Arctic LNG 2-vel.

„Idővel arra számítok, hogy a Novatek megszerzi a teljes, szükséges Arc7 tankerflottát” – mondta. „Ez azonban több további évet vehet igénybe, mint amit az Arctic LNG 2 eredeti ütemterve előirányozott.”

 

Kiemelt kép forrása: Novatek

  Devenyi Dalma
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.