Mobilitás

A BYD több mint 3 millió elektromos járművet szállított 2023-ban, a negyedik negyedévben a Teslát is megelőzte

S.Rita | 2024.01.04. 01:00

Míg a Tesla 2023-ban is megőrizte pozícióját a legnagyobb elektromosautó-gyártóként, a kínai BYD jelentős lépéseket tett, és a hibrid járművekre támaszkodva megelőzte amerikai riválisát az összes járműeladásban.

 

A kínai autógyártó január 2-án jelentette be, hogy a most zárult évben 3 024 417 járművet értékesített – írja a Carscoops. Ezzel megerősítette pozícióját az új energiahajtású járművek (beleértve az elektromos, hibrid és hidrogén hajtásláncokat) legnagyobb gyártójaként világszerte, és ezzel a hazai piac vezető márkájává vált. Ezen túlmenően, most először csatlakozott az eladások alapján a világ 10 legnagyobb autógyártója közé.

A 2023-ban eladott járművek közül 1,57 millió kizárólag elektromos meghajtású volt, míg további 1,4 millió plug-in hibrid. Ez azt jelenti, hogy a Tesla megőrizte pozícióját mint a világszerte legtöbb elektromos autót értékesítő vállalat, összesen 1,8 millió darabbal.

A BYD azonban csökkentette a különbséget. A kínai autógyártó 2022-ben még körülbelül 400 ezerrel kevesebb elektromos járművet adott el, mint a Tesla, míg idén ez a különbség már majdnem a felére csökkent. Figyelemre méltó, hogy 2023 negyedik negyedévében a BYD felülmúlta amerikai riválisa értékesítését, ami azt jelzi, hogy a Teslának komoly kihívást jelenthet, ha 2024-ben is meg akarja őrizni vezető pozícióját.

A BYD 2023-as lenyűgöző teljesítménye részben a bővülő exportnak köszönhető. Kína az előrejelzések szerint 2023-ban a világ legnagyobb járműexportőrévé vált, köszönhetően az olyan márkáknak, mint a BYD, amely 334 százalékkal növelte járműeladásait a külföldi piacokon az előző évhez képest.

Az autógyártó összesen 242 765 járművet értékesített 70 országban – köztük Magyarországon is. A BYD más kínai márkákkal együtt agresszívan terjeszkedik a jelentős globális autópiacokon, köztük Európában. A kontinens autógyártóira gyakorolt hatásuk olyan jelentős, hogy Európa most vizsgálja a kínai állami támogatásokat, és válaszul saját intézkedéseket fontolgat.

 

Kiemelt kép forrása: BYD

  S.Rita
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.