Trading

Az USA volt a legjobb LNG-exportőr 2023-ban, és rekordszintet ért el

S.Rita | 2024.01.08. 02:00

Az Egyesült Államok cseppfolyósított földgáz exportja decemberben havi és éves rekordot ért el – mutatták a tartályhajók nyomon követésére vonatkozó adatok -, és az elemzők szerint az Egyesült Államok így 2023-ban Katart és Ausztráliát megelőzve a legnagyobb LNG-exportőrré válhat.

 

Az Egyesült Államok kiemelkedett a globális LNG-kínálat 2023-as növekedése szempontjából – idézi a Reuters Alex Muntont, a Rapidan Energy Group tanácsadó cég globális gáz- és LNG-kutatási igazgatóját, aki az amerikai terminálokat decemberben elhagyó 8,6 millió tonnára (MT) emelkedő mennyiségre reagált.

Katar volt a legnagyobb LNG-exportőr 2022-ben, Ausztrália pedig a második legnagyobb abban az évben – derült ki az amerikai kormányzat adataiból.

„Az amerikai rekordtermelés két tényezőnek köszönhető: a Freeport LNG teljes üzembe való visszatérésének, amely 6 MT-vel növelte a termelést, valamint a Venture Global LNG Calcasieu Pass létesítményének egész éves termelésének, amely 3 MT-vel több volt, mint 2022-ben” – mondta Munton.

Az Egyesült Államokból származó egész éves export 14,7%-kal 88,9 millió tonnára emelkedett, ami nagyrészt a 2022-ben tűzvészben megsérült Freeport LNG-üzem teljes termelésbe való visszatérésének, valamint a feldolgozási hatékonyság növelésének köszönhető – mutatták az LSEG adatai.

A szállítások 2022-ben 77,5 millió tonnát tettek ki – derült ki a pénzügyi információszolgáltató adataiból.

 

Európa volt a fő célpont

Decemberben továbbra is Európa volt az amerikai LNG-export fő célpontja, 5,43 tonnával, azaz valamivel több mint 61%-kal. Novemberben az amerikai LNG-export 68%-a Európába irányult, derült ki az LSEG adataiból.

A havi csökkenés a szokásosnál melegebb európai hőmérsékletet és a megemelkedett tárolási szinteket tükrözte – mondták a Rystad Energy tanácsadó cég elemzői. Az európai gáztárolók december elején mintegy 97%-ban megteltek – jelentették.

Ázsia volt az amerikai LNG második legnagyobb exportpiaca decemberben, az export 2,29 MT, azaz 26,6%-át vitte el, szemben a novemberi 18,5%-kal. A Latin-Amerikába irányuló amerikai export félmillió tonnát tett ki, ami a teljes export alig 6%-a, derült ki az LSEG hajókövetési adataiból.

A hét nagy amerikai LNG-exportáló üzembe irányuló földgázáramlás január első napjaiban átlagosan napi 14,9 milliárd köblábra (bcfd) emelkedett, a decemberi havi rekordot jelentő 14,7 bcfd-ről. Ez felülmúlta a novemberi 4,3 milliárd köbméteres havi csúcsot, az LSEG adatai szerint.

 

Kiemelt kép forrása: Canva

  S.Rita
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.