Fenntarthatóság

Ezek voltak a világ legköltségesebb éghajlati katasztrófái 2023-ban

Devenyi Dalma | 2024.01.08. 03:00

Egy december végi jelentés szerint a világ legköltségesebb éghajlati katasztrófái 2023-ban túlnyomórészt a szegény országokat sújtották. A Christian Aid nemzetközi jótékonysági szervezet tanulmánya szerint a katasztrofális árvizek és erdőtüzek nagyobb gazdasági hatással járnak ott, ahol az otthonok kevésbé ellenállóak, és ahol kevés az újjáépítéshez szükséges eszköz.

 

A jótékonysági szervezet szerint az eredmények egy „globális irányítószám-lottóról árulkodnak, amely a szegények ellen irányul” – írja az Euronews. A szervezet felszólítja a világ vezetőit, hogy kötelezzék el magukat az éghajlatváltozás finanszírozása mellett, és növeljék a korai figyelmeztetésbe és a korai fellépésekbe történő beruházásokat.

 

Globális irányítószám-lottó

A Christian Aid jelentése a világ 20 legköltségesebb éghajlati katasztrófáját sorolja fel, amelyek emberek millióinak halálát okozták és emberek millióit kényszerítették lakóhelyük elhagyására. A tanulmány megállapította, hogy az árvizek, ciklonok és aszályok relatív gazdasági hatása országonként jelentősen eltér.

A jótékonysági szervezet megállapította, hogy a természeti katasztrófák egy főre jutó legmagasabb költségét a Hawaiit augusztusban sújtó erdőtüzek okozták – személyenként átlagosan több mint 4000 dollárt (3600 eurót).

Ez messze meghaladja a második legdrágább egy főre jutó költséget, a májusi guami viharokét, amely csaknem 1500 dollárt (1350 eurót) tett ki egy főre vetítve. A Christian Aid elmagyarázza, hogy a katasztrófák rosszabbak azokban az országokban, amelyek nem tudnak ellenállni a katasztrófáknak, mivel az otthonok kevésbé ellenállóak.

Ezek gyakran olyan helyek, ahol sokan dolgoznak a szélsőséges időjárási viszonyoknak kitett mezőgazdaságban, és ahol nincsenek kormányzati beruházások a megelőzésre vagy az újjáépítésre.

A listán szereplő Freddy ciklon Malawi lakosságát sújtotta.

„A Freddy ciklon legsúlyosabb negatív hatása, amelyet soha az életben nem fogok elfelejteni, az a házunk lerombolása, amelyet nagy erőfeszítések árán építettünk fel” – mondta Mofolo Chikaonda, Malawi déli részéről.

„A Freddy ciklon arra emlékeztetett, hogy azok a közösségek szenvednek a legjobban, amelyek a legkevésbé járultak hozzá az éghajlati válsághoz” – teszi hozzá Nushrat Chowdhury, a Christian Aid bangladesi éghajlati igazságossági politikai tanácsadója. „A veszteségek és károk költségei csak a fejlődő országokban évente több száz milliárd dollárra rúgnak.”

Patrick Watt, a Christian Aid vezérigazgatója ezt globális irányítószám-lottónak nevezte, amely a szegények ellen irányul.

„A szegényebb országokban az emberek gyakran kevésbé vannak felkészülve az éghajlattal kapcsolatos katasztrófákra, és kevesebb erőforrással rendelkeznek, amelyekkel védekezhetnek” – mondta. „Ennek az a következménye, hogy több ember hal meg, a helyreállítás pedig lassabb és egyenlőtlenebb.”

A világ legköltségesebb éghajlati katasztrófái 2023-ban túlnyomórészt a szegény országokat sújtották. (Fotó: Canva)

 

A gazdag nemzeteknek be kell fektetniük az éghajlatváltozás finanszírozásába

A jelentés felszólítja a világ fejlett országainak vezetőit, hogy irányítsanak több forrást az éghajlatváltozás finanszírozására.

„Egyértelmű, hogy az éghajlati válság költségei már most is súlyosan érintik a világ legszegényebb embereit. „Ez is rámutat a közelmúltban Dubaiban tartott COP28 klímacsúcson tapasztalt hiányosságra: a fejlődő országoknak az éghajlatváltozás hatásaihoz való alkalmazkodáshoz szükséges finanszírozás hiányára. Amíg ezt a hatalmas alkalmazkodási hiányosságot nem orvosoljuk, addig az emberiség válasza az éghajlati válságra kudarcba fullad” – mondta Mohamed Adow, a nairobi székhelyű Power Shift Africa klíma- és energiaügyi agytröszt igazgatója.

 

Melyek voltak a legköltségesebb éghajlati katasztrófák 2023-ban?

2023-ban mind a hat lakott kontinensen a világ eddigi legsúlyosabb éghajlati katasztrófái következtek be.

Az egy főre jutó legköltségesebb éghajlati katasztrófák a következők voltak:

 1. Hawaii, USA, erdőtűz – 4 161 dollár (3760 euró)
 2. Guam, vihar – 1 455 dollár (1310 euró).
 3. Vanuatu, vihar – 947 $ (860 €)
 4. Új-Zéland, vihar – 468 $ (420 €)
 5. Új-Zéland, árvíz – 371 $ (335 €)
 6. Olaszország, árvíz – 164 $ (150 €)
 7. Líbia, árvíz – 105 $ (95 €)
 8. Peru, árvíz – 66 $ (60 €)
 9. Spanyolország, aszály – 50 $ (45 €)
 10. Mianmar, vihar – 41 $ (37 €)
 11. Chile, árvíz – 39 $ (35 €)
 12. Haiti, árvíz – 36 $ (32 €)
 13. Mexikó, vihar – 35 $ (31 €)
 14. Chile, erdőtűz – 30 $ (27 €)
 15. USA, vihar – $25 (€23)
 16. Kína, árvíz – $23 (€21)
 17. Peru, vihar – $20 (€18)
 18. Malawi, vihar – 17 $ (15 €)
 19. USA, vihar – 16 $ (14 €)
 20. Peru, árvíz – $9 (€8)

 

Kiemelt kép forrása: Canva

  Devenyi Dalma
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.