Elemzés   A rovat támogatója a MET Csoport

Európa, USA, Kína: Hol telepítették a legtöbb szél- és napenergiát 2023-ban?

S.Rita | 2024.01.09. 01:00

2023-ban rekordot döntött a napenergia-termelés és „jelentős váltás” történt az akkumulátorgyártásban. Az új napenergia vezetésével a világ 2023-ban elképesztő sebességgel növelte a megújuló energiák mennyiségét. Ha ez a tendencia felerősödik, akkor segíthet a Földnek elfordulni a fosszilis tüzelőanyagoktól, és megakadályozhatja a súlyos globális felmelegedést és annak hatásait.

 

A tiszta energia ma már gyakran a legolcsóbb megoldás, ami részben magyarázza a növekedést – írja az Euronews. A Nemzetközi Energiaügynökség szerint a nemzetek is olyan politikákat fogadtak el, amelyek támogatják a megújuló energiaforrásokat, egyesek energiabiztonsági aggályokra hivatkozva. Ezek a tényezők ellensúlyozták a magas kamatlábakat és a sok helyen az anyagok és alkatrészek beszerzésével kapcsolatos tartós kihívásokat.

Az IEA előrejelzése több mint 440 gigawatt megújuló energiaforrás-bővülést mutatott 2023-ra, ami több, mint Németország és Spanyolország teljes beépített villamosenergia-kapacitása együttvéve.

Íme egy áttekintés a napenergia, a szélenergia és az akkumulátorok évéről.

 

Rekordév a napenergiában

A Nemzetközi Energia Ügynökség (IEA) szerint Kína, Európa és az Egyesült Államok 2023-ban rekordot döntött a napenergia telepítésében.

Kína bővítése eltörpül az összes többi országé mellett, valahol 180 és 230 gigawatt között, attól függően, hogy az év végi projektek hogyan alakulnak. Európa 58 gigawattot tett hozzá, ami 40 százalékos növekedést jelent 2022-hez képest.

A napenergia ma már az országok többségében a legolcsóbb villamosenergia-termelés. A napelemek ára Európában 2022 decembere és 2023 novembere között hatalmas mértékben, 40-53 százalékkal csökkent, és most rekordalacsony szinten van.

„Különösen Európában valóban nyaktörő sebességgel halad az elterjedés” – mondja Michael Taylor, a Nemzetközi Megújuló Energiaügynökség (IRENA) vezető elemzője.

Amikor a 2023-ra vonatkozó végleges számok meglesznek, a napenergia várhatóan globálisan megelőzi a vízenergiát a teljes kapacitás tekintetében, de a ténylegesen termelt villamos energia tekintetében a vízenergia még egy ideig vezetni fog, mivel éjjel-nappal képes termelni.

Az Egyesült Államokban továbbra is Kaliforniában van a legtöbb napenergia, majd Texas, Florida, Észak-Karolina és Arizona következik.

Daniel Bresette, az Environmental and Energy Study Institute (Környezetvédelmi és Energiakutató Intézet), egy nonprofit oktatási és politikai szervezet elnöke szerint mind az állami, mind a szövetségi ösztönzők nagyban befolyásolták az amerikai napenergia növekedését. A napenergia 2023-as sikere ellenére vannak akadályok. Bresette szerint hiány van transzformátorokból, miközben a kamatlábak emelkedtek.

Az Egyesült Államokban a napenergia-gyártás is növekedett. „Láttuk az inflációcsökkentő törvény hatását a beruházások ösztönzésében… Az elmúlt évben több mint 60 napenergia-gyártó létesítményt jelentettek be” – mondja Abigail Ross Hopper, a Solar Energy Industries Association elnök-vezérigazgatója.

2023-ban rekordot döntött a napenergia-termelés. (Fotó: Canva)

 

A szélenergia kihívásai

2023 végére a világ közel 80 millió háztartás ellátásához elegendő szélenergiát használt fel, ami rekordévnek számít.

A Wood Mackenzie kutatása szerint a napenergiához hasonlóan a növekedés legnagyobb része, több mint 58 gigawatt Kínában történt. A Global Energy Monitor szerint Kína jó úton halad afelé, hogy öt évvel a tervezett határidő előtt túlteljesítse a 2030-ra kitűzött ambiciózus célt, azaz 1200 gigawattnyi nap- és szélenergia-kapacitást, ha a tervezett projektek mind megépülnek.

A Globális Szélenergia Tanács szerint Kína egyike volt a kevés növekvő piacnak 2023-ban a szélenergia terén. A gyorsabb engedélyezés és egyéb fejlesztések olyan kulcsfontosságú piacokon, mint Németország és India, szintén hozzájárultak a szélenergia bővüléséhez. A Wood Mackenzie szerint azonban Európában 6 százalékkal csökkentek a telepítések az előző évhez képest.

Az olyan rövid távú kihívások, mint a magas infláció, az emelkedő kamatlábak és az építőanyagok megnövekedett költségei arra kényszerítettek néhány óceáni szélenergia-fejlesztőt, hogy újratárgyalja vagy akár fel is mondja a projektszerződéseket, néhány szárazföldi szélerőmű-fejlesztőt pedig arra, hogy 2024-re vagy 2025-re halassza a projekteket.

A gazdasági ellenszél nehéz időszakot jelentett a születőben lévő amerikai tengeri szélenergia-ipar számára, amely megpróbálja elindítani az ország első kereskedelmi méretű tengeri szélerőműveit. 2023-ban kettő építése kezdődött meg. Mindkettőt 2024 elején kívánják megnyitni, és az egyik már most is áramot küld az amerikai hálózatba. A nagy tengeri szélerőművek már három évtizede termelnek áramot Európában, és újabban Ázsiában is.

Az évek óta tartó rekordméretű növekedés után az American Clean Power iparági csoport arra számít, hogy az év végéig kevesebb szárazföldi szélerőművet építenek be az Egyesült Államokban, ami körülbelül 2,7-3 millió háztartás áramellátásához elegendő. A csoport szerint a fejlesztők kihasználják a tavaly az inflációcsökkentő törvényben elfogadott új adókedvezményeket, de a projektek üzembe helyezése évekbe telik. Az IRA elfogadása óta 383 milliárd dollár (344 milliárd euró) értékben jelentettek be tiszta energiára irányuló beruházásokat.

„Lényegében 2023-ról beszélünk, mint egy alacsonyabb teljesítményű évről, de a dolgok nagy összefüggésében a 8-9 gigawatt még mindig egy olyan szám, ami miatt izgatottnak kell lenni. Ez rengeteg új tiszta energiát jelent, amelyet a hálózathoz adnak hozzá” – mondta John Hensley, az ACP kutatási és elemzési alelnöke.

Világviszonylatban a szélerőművek kiépítése 2023-ban is lassabban haladt. A három legnagyobb piac tavaly is Kína, az Egyesült Államok és Németország a szárazföldön termelt szélenergia, valamint Kína, az Egyesült Királyság és Németország a tengeri szélenergia esetében. Az elemzők előrejelzése szerint a globális iparág jövőre fellendül, és világszerte közel 12 százalékkal több szélenergia áll majd rendelkezésre.

Júniusban az iparág ünnepelte, hogy világszerte átlépte az 1 terawattos telepített szélenergia-mennyiséget. Ennek a mérföldkőnek az eléréséhez több mint 40 évre volt szükség, de a második terawatt eléréséhez kevesebb mint hét évre van szükség, ha az iparág mostani ütemben halad.

2023-ban jelentős változások történtek az akkumulátoriparban. (Fotó: Canva)

 

Hatalmas év az akkumulátorok számára

A közlekedés klímakímélőbbé tételére irányuló folyamatos törekvések közepette 2023-ban világszerte felgyorsul az elektromos járművek trendje: a Nemzetközi Energiaügynökség azt jósolta 2023-ra, hogy az eladott autók közül minden ötödik elektromos lesz. Ebből következik, hogy az akkumulátorok is jól szerepeltek.

Az Atlas Public Policy szerint csak az Egyesült Államokban 2023-ban több mint 43,4 milliárd dollárt (39 milliárd eurót) költöttek akkumulátorgyártásra és -újrahasznosításra, nagyrészt az inflációcsökkentő törvénynek köszönhetően. Ezzel az Egyesült Államok Európával egyenlőbb helyzetbe került, de még mindig elmarad az akkumulátorok nagyhatalma, Kína mögött.

Ami a nagy akkumulátorgyárakat, az úgynevezett gigagyárakat illeti, a Benchmark Mineral Intelligence szerint november végéig az Egyesült Államokban és Európában egyenként 38 volt folyamatban, Kínában ezzel szemben 295. Szakértők szerint az iparág tovább kutatta az akkumulátorok gyártásának különböző módjait, amelyek nem függnek annyira a káros anyagoktól, valamint az alkatrészek fenntarthatóbbá tételének módjait, és az akkumulátorok újrahasznosítása is előrelépést ért el. Evan Hartley, a Benchmark vezető elemzője szerint a legfontosabb akkumulátor-alapanyagok, köztük a lítium ára is jelentősen csökkent.

„Az akkumulátorok ára mostanra elérte azt a szintet, hogy a legtöbb amerikai megengedheti magának az elektromos jűrművet” – mondja Paul Braun, az Illinois-i Egyetem anyagtudományi és mérnöki professzora.

2023 nem volt könnyű. Az amerikai ipar több ellenszéllel is megküzdött. A Panasonic hatalmas kansasi akkumulátorgyára energetikai kihívásokkal küzdött. A Toyotának az észak-karolinai telephelyén a szakmai képzést kell megerősítenie. A General Motors Co. és az LG Energy Solution közös vállalati üzemében, Ohioban egészségügyi és biztonsági szabálytalanságokat találtak. És a lista folytatódik.

A régiótól függetlenül, az ásványi anyagok, a felelős ellátási láncok és a töltőinfrastruktúra kiépítése továbbra is akadályokba ütközik. „Ez lesz a következő napirendi pont” – mondja John Eichberger, a Transportation Energy Institute ügyvezető igazgatója.

A szakértők azonban optimisták, hogy az akkumulátorok növekedése világszerte folytatódni fog.

„Az Egyesült Államokban az akkumulátorok története kicsiben az akkumulátorok globális története 2023-ban nagyban” – mondja Daan Walter, a Rocky Mountain Institute, egy fenntarthatósági kutatócsoport stratégiai csoportjának vezetője.

 

Kiemelt kép forrása: Canva

  S.Rita
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.