Mobilitás

Félelmetes tempó: Az új Porsche Taycan 18 másodperccel veri a Tesla Model S Plaid nürburgringi köridejét

S.Rita | 2024.01.11. 02:00

A Porsche arra készül, hogy bemutassa teljesen elektromos szedánja, a Taycan frissített változatát. Az autógyártó egy új, hatótávnövelt változatot tervez bemutatni, amely várhatóan a Turbo GT nevet viseli majd – ezt a nevet érdemes megjegyezni, mert nemrég egy egészen elképesztő köridőt futott a Nürburgringen.

 

A Porsche annyira el volt ragadtatva a készülő modell köridejétől, hogy úgy döntött, még a modell hivatalos bemutatója előtt nyilvánosságra hozza azt – írja a Carscoops. Lars Kern tesztpilóta 7:07.55 perces, lenyűgöző időt ért el a félelmetes pályán, ami 26 másodperces javulást jelent az autó korábbi legjobb köréhez képest.

„Huszonhat másodperc az egy fél örökkévalóság a motorsportban. Lars 7:07.55 perces körideje a Nordschleifén szenzációs, amivel a Taycan az elektromos hiperautókkal egy ligába került” – mondta Kevin Giek, a modellcsalád vezetője. „És az a lenyűgöző, hogy Lars több körön keresztül szinte pontosan ugyanezt az időt autózta.”

 

18 másodperccel gyorsabb, mint a Tesla Model S Plaid

Ez nemcsak a meglévő Taycanhez képest hatalmas előrelépés, hanem a legnagyobb versenytárs, a Tesla Model S Plaid által elért legjobb időhöz képest is. A négyajtós elektromos szedán eddigi legjobb körideje 7:25.23 volt.

Sőt, az új Taycan Turbo GT időeredménye komoly versenytársakat, például a Porsche 918 Spydert és a McLaren 720S-t is megelőzi. Alig marad el a piac talán legimpozánsabb elektromos hiperautója, a Rimac Nevera mögött is, amelynek a pályán mért legjobb ideje 7:05.298 perc.

A Porsche egyelőre nem árulta el, hogyan érte el ezeket a javulásokat, de azt elmondta, hogy az autó 25 km/h-val gyorsabb volt a Schwedenkreuzban, és több mint 1,3 kilométert rávert Turbo S-re, amikor a Taycan korábbi legjobb nürburgringi köridejét érte el.

A beszámolók szerint a modell javára szolgál majd az átdolgozott futómű-beállítás, valamint új aeroelemek, például szénszálas spoiler. A Taycan Turbo GT várhatóan egy hárommotoros elrendezést is kap, amely 1000 lóerő körüli teljesítményt produkál, amivel megközelíti a Tesla Model S Plaid 1020 lóerejét.

A Porsche szerint a körről készült teljes fedélzeti videót március közepén teszik közzé, ez valószínűleg egybeesik az új modell bemutatásával.

 

Kiemelt kép forrása: Porsche

  S.Rita
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.