Mobilitás

Meggörbült sínek és földcsuszamlások: Hogyan sújtja a klímaváltozás az európai vasúti ágazatot?

Devenyi Dalma | 2024.01.11. 02:00

Csak Ausztriában 2023-ban 1900 alkalommal álltak le a vonatok az időjárási körülmények miatt. Az éghajlatváltozás egyre nagyobb kihívást jelent a vasúti közlekedés számára.

 

A viharok, havazások, árvizek és tüzek Európa-szerte próbára teszik a vasúti hálózatokat. Csak Ausztriában a Railjets és az ÖBB más vonatai 2023-ban 1900 alkalommal kényszerültek leállni az időjárási körülmények miatt – idézi az Euronews a Kronen Zeitung osztrák lapot.

Hogyan alkalmazkodik tehát a vasúti ágazat a felmelegedő bolygóhoz?

 

Így hat az éghajlatváltozás a vasútra

„Az elmúlt években még soha nem volt annyi vonattörlés viharok miatt, mint tavaly augusztusban” – mondta Bernhard Rieder, az ÖBB szóvivője az osztrák sajtónak. „Csak Tirolban és Salzburgban az áradások és a zivatarokat követő hatalmas sárlavinák miatt 716 nem tervezett megállást kellett végrehajtani az időjárás miatt”.

Hozzátette, hogy az alpesi térségben az emelkedő hőmérséklet miatt a hőstressz miatt nő a gát- és erdőtüzek száma, a pálya torzulása és a védőerdők csökkenése.

„Aggodalommal figyeljük a szélsőséges időjárási események okozta fennakadásokat” – folytatta.

Az Egyesült Királyságban egy kormányzati tanácsadó arra figyelmeztetett, hogy az utazási zavarokat tovább súlyosbítja az éghajlatváltozás, ha az ország vasúthálózata nem kap több támogatást. Augusztusban Sir John Armitt a heves esőzésekre utalt, amelyek villámárvizekkel és földcsuszamlásokkal sújtották a vonatközlekedést. A hőhullámok szintén számos járattörlésért voltak felelősek, olyan problémák miatt, mint a meghajlott sínek és a leszakadt felsővezetékek.

A vasúti síneket úgy tervezték, hogy bizonyos hőmérsékleti tartományban ellenálljanak, de nagyon meleg körülmények között eltorzulhatnak. A hőség hatására a felsővezetékek is megereszkedhetnek, és a vonatszerelvényekre akadhatnak.

Az éghajlatváltozás egyre nagyobb kihívást jelent a vasúti közlekedés számára. (Fotó: Canva)

Az alkalmazkodás kulcsfontosságú

Ausztriában a felsővezetékeket utólagosan átalakítják a túlmelegedés megelőzése érdekében. Emellett a síneket fehér festékkel hőállóbbá teszik. A pályákat, ahol fennáll a földcsuszamlás veszélye, még szigorúbban ellenőrzik, és az időjárás megfigyelését is kiterjesztik.

Az Egyesült Királyságban többet költöttek a vízelvezetésre, és olyan technológiát vezettek be, amely távolról figyeli a sínek hőmérsékletét.

Miután 2020 augusztusában három ember meghalt, amikor egy vonat kisiklott földomlás miatt Aberdeenshire-ben, a Network Rail új szoftvert fejlesztett ki a hirtelen, özönvízszerű esőzések előrejelzésére. A vállalat cardiffi üzemeltetési központja hőérzékelőket és kamerákat vet be, hogy nyomon kövesse a vasúti viszonyokat a régióban. Bár ez nem oldja meg a szolgáltatási zavarokat, de a biztonságot sebességkorlátozások bevezetésével és karbantartó csapatok hívásával lehet javítani.

 

Az „tri-brid” vonatok forradalmasíthatják a vasúti közlekedést

A vasúti ágazat is a probléma gyökere felé fordítja figyelmét, és azon dolgozik, hogy csökkentse a globális felmelegedésre gyakorolt hatását.

Az olasz Hitachi Rail vállalat úttörő vonatot fejlesztett ki. A Masaccio mozdony háromféleképpen képes a meghajtásra: elektromos felsővezetékről, dízel hibrid motorral vagy akkumulátorral.

A forradalmi akkumulátor akkor tölthető, amikor a vonat a felsővezetékekről származó áramról működik. A vonat megállásakor a fékezési energiát is képes hasznosítani. Ez a bolygóbarát akkumulátor a vonatot dízel üzemanyag nélkül tudja működtetni a rövid vonalszakaszokon, ahol a villamosításban hiányosságok vannak.

Az állomások megközelítése és elhagyása során is alkalmazzák, hogy a vonat ne járuljon hozzá a város zaj- és légszennyezéséhez.

A vonatokat egy speciálisan erre a célra épített, -50 és +40C közötti hőmérsékletet szimuláló klímakamrában tesztelik, hogy a vonatok ellenálljanak a jövő időjárási szélsőségeinek.

 

Kiemelt kép forrása: Canva

  Devenyi Dalma
Címkék
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.