Mobilitás

Új Renault Twingo: Minden, amit tudunk az elektromos formában visszatérő kisautóról

Devenyi Dalma | 2024.01.13. 01:00

A Renault a megfizethető európai elektromosautó-szegmenst célozza meg a Twingo közelgő negyedik generációjával, amely az eredeti modell szellemét viszi át a modern korba, és 20 000 euró (kb. 7.5 millió forint) alatti induló árat ígér. A városi autó nosztalgikus dizájnját egy 2023 novemberében bemutatott prototípussal közelebbről is megismerhettük, az európai piaci bevezetés pedig 2026-ra várható.

 

A Carscoops összegyűjtötte az új Renault Twingóval kapcsolatos összes rendelkezésre álló információt. A Renault Twingo „Legend” prototípus formatervét erősen az 1992-es eredeti ihlette, megtartva mindazokat a jellegzetes vonásokat, amelyek híressé tették a Twingót, bár egy kicsit nagyobb és aerodinamikusabb karosszériával, három helyett öt ajtóval. A sorozatgyártású modell várhatóan nem sokat fog változni, különösen a koncepció lelkes fogadtatása után.

A Renault nem mutatott fotókat a belső térről, de más modellekből ítélve a Twingo valószínűleg fenntartható anyagokat alkalmaz majd a kárpitozásnál. A Renault jövőbeli kínálatának belépőjeként egyszerű elrendezésű, a legszükségesebbeket tartalmazó műszerfal lehet, tovább fokozva az eredeti praktikusságát és funkcionalitását.

A Renault a megfizethető európai elektromosautó-szegmenst célozza meg a Twingo közelgő negyedik generációjával. (Fotó: Renault)

 

Európában kifejlesztve és gyártva

A városi modell egyike annak a hét új elektromos járműnek, amelyet a Renault csoport újonnan megalakult Ampere egysége fog fejleszteni és gyártani Európában. Bár az alapjairól még nincs hivatalos hír, valószínűleg az új, AmpR Small architektúrán fog futni, amely korábban CMF-BEV platformként volt ismert. A mechanikailag rokon, de valamivel nagyobb, 2024-es Renault 5 E-Tech-hez képest arra számíthatunk, hogy az új Twingo olcsóbb akkumulátorcsomagot és kevésbé erős villanymotorokat használ majd, legalábbis a belépő szintű felszereltségeknél.

Bár a megcélzott hatótávolságról és teljesítményről nem esett szó, a Renault 10 kWh/100 km-es „kategóriájában legjobb hatékonyságot”, valamint a 2023-as európai belső égésű járművek átlagához képest 75%-os CO2-kibocsátás-csökkenést ígért a teljes életciklusra vetítve. Emellett a Twingo helyigénye 20%-kal kevesebb lesz majd, mint az európai utakon található tipikus autóké.

Luca de Meo elmondta, hogy a vállalat jelenleg tárgyalásokat folytat az OEM-partnerekkel a kutatás-fejlesztési költségek megosztása érdekében, ami lehetővé tenné az alacsony célár elérését. Az új Twingót egyúttal az eredeti Twingo nyomdokaiba lépő, maradandó alakításra törekvő modellként jellemezte.

Ami a gyártás helyszínét illeti, a vállalat továbbra is szűkszavúan nyilatkozik, csak annyit erősített meg, hogy az Európában lesz. A hírek szerint az új Twingo a szlovéniai Novo Mesto üzemben készül majd, akárcsak a leköszönő Twingo és a Clio szupermini.

Az európai piaci bevezetés pedig 2026-ra várható. (Fotó: Renault)

 

Célár és riválisok

A Renault 20 000 eurós (kb. 7.5 millió forintos) lélektani határ alatti induló árat ígért, és ez még a piaci támogatások alkalmazása előtti összeg. Ráadásul a modell havi 100 eurónál is olcsóbban lesz lízingelhető, sőt, még olcsóbban azok számára, akik Franciaországban élnek és jogosultak a kormány által támogatott lízingprogramra.

Az új Renault Twingo biztosan nem kap könnyű feladatot, hiszen a városi e-szegmens tele lesz meggyőző riválisokkal, amikor 2026-ra megérkezik. A teljesen új Citroen e-C3 és a hamarosan megjelenő, Fiat Panda szintén 20 000 euró alatti árcédulát céloz meg, és azt ígéri, hogy a kínai modelleket is meg fogja szorongatni. Továbbá a VW ID.1 2025-ös debütálását is megerősítették, míg a Hyundai, a Kia és az Opel már dolgozik a javaslatain.

 

Kiemelt kép forrása: Reanult

  Devenyi Dalma
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.