Mobilitás

A világ legkönnyebb elektromos rollere, amely egy papírlap méretére hajtható össze

S.Rita | 2024.01.14. 01:00

Az Arma elektromos roller összehajtogatva olyan magas, mint egy 10 A4-es papírlapból álló köteg, és egyetlen feltöltéssel akár 15 kilométert is megtehet.

 

Képzeljen el egy olyan kompakt elektromos rollert, amely könnyedén elfér az aktatáskájában. Vagy azt, hogy robogóval siet a repülőtérre, hogy elérje a járatát, de a kézipoggyászában magával viheti a járművet, és a leszállás után egy másik városban folytathatja a cirkálást. Ez csak néhány a felhasználási lehetőségei közül annak a járműnek, amelyeket a fejlesztői a világ legkisebb és legkönnyebb e-rollerének ígérnek.

Összecsukott állapotban az Arma elektromos roller 210 mm széles, 297 mm hosszú és 96 mm magas. Ez körülbelül 10 A4-es papírlap egymásra rakva. És mindössze 4,5 kg a súlya. Kicsi, mégis hatalmas – akár 100 kilogrammig is terhelhető.

„Hogyan tudtuk ilyen kicsire és mégis elég erősre készíteni? Itt jönnek a képbe a technológiai képességeink, a japán mérnökök. Ez egy olyan termék, amelyet tehetséges mérnökök egy csoportja hozott létre” – mondta Masaki Shizumu, az Arma vezérigazgatója és alapítója az Euronews Nextnek.

A cég szerint a hordozó üzemmódból a menetmódba való átmenet mindössze másodpercek alatt történik, így ideális az ingázáshoz. Ráadásul házról házra lehet vele utazni, így nem kell parkolóhelyet keresni vagy a lopás miatt aggódni.

„Japánban, különösen például Tokióban sokan ingáznak vonattal. Természetesen a vonatról leszállva a legtöbben gyalog mennek a következő úti céljukhoz. Az Arma használatával ezek az utazási idők jelentősen lerövidülnek és kényelmesebbé válnak” – mondta Shimizu.

„A mobilitás hagyományos felfogása szerint azért folyamodunk eszközökhöz, mert nem akarunk gyalogolni. Én azonban úgy látom, hogy ez egy lehetőség arra, hogy a mindennapi ingázást izgalmas utazásokká változtassuk. Célom, hogy ne csak azt alakítsuk át, ahogyan közlekedünk, hanem a tájakat is, amelyeket útközben látunk. A végső célom az, hogy az általam készített járműveken keresztül új élményeket hozzak az emberek életébe” – mondta a Shizumu a Kickstarter oldalán.

 

A mobilitás átalakítása

Shizumu azt mondja, mindig is arról álmodott, hogy soha nem látott járműveket hozzon létre.

„Meggyőződésem, hogy ez egy olyan mobilitási forma, amely a világ mindenféle környezetében aktív szerepet fog játszani. Például azzal, hogy a pályaudvartól távolabbra költözünk, csökkenthetjük a bérleti díjat, vagy tágasabb helyen élhetünk. Hiszem, hogy így képes lesz hozzájárulni az életmódunk felértékelődéséhez” – mondta.

A vállalat mérnökeinek egy csoportja úgy tette lehetővé ezt a kompakt méretet, hogy a hagyományos egycsuklós rendszer helyett több zsanérral működő, egyedi összecsukható mechanizmust talált ki. Cserélhető akkumulátorokat használ, amelyek egy 250 wattos (W) motort képesek működtetni. Shimizu szerint az akkumulátor két óra alatt teljesen feltölthető.

Egyetlen feltöltéssel 11 és 14 km közötti hatótávolságot és 24 km/h maximális sebességet tud megtenni.

Csapata 2023 novemberében indította el az Armát a Kickstarteren, és azóta több mint 100 000 dollárt (több mint 34.5 millió forintot) gyűjtött össze. Az Arma e-roller jelenleg is fejlesztés alatt áll, és a tervek szerint 2024 nyarán kerülhet a fogyasztói piacra.

 

Kiemelt kép forrása: Arma

  S.Rita
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.