Fenntarthatóság

A klímaválság miatt drágul a cukor és az édességek – mondják a szakértők

Devenyi Dalma | 2024.01.15. 02:00

A világ egyik legnépszerűbb árucikkét, a cukrot is érinti az éghajlati válság. Az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma (USDA) szerint az éghajlatváltozás 2011 óta a legmagasabb szintre emelte a cukor árát világszerte.

 

A bolygó felmelegszik, ami szélsőséges időjáráshoz vezet, ami hatással van az olyan élelmiszerekre, mint a cukor, a sör és a kávé – írja az EcoWatch. Thaiföldön – Brazília után a világ második legnagyobb cukortermelője – szélsőséges szárazság fenyegette a cukornádtermést, akárcsak a harmadik nagy cukorexportőr országban, Indiában, ahol szintén súlyos szárazság uralkodik.

A termelés csökkenésével kapcsolatos aggodalmak felhajtották a cukor és melléktermékeinek, például a csokoládénak és más édességeknek az árát.

„Mondhatjuk, hogy az El Niño édesszájú, mert a világ cukortermelésének nagy részét megeszi vagy elveszi” – mondta Carlos Mera, a holland Rabobank banki és pénzügyi szolgáltató vállalat mezőgazdasági nyersanyagpiacokért felelős vezetője a CNBC-nek. „A cukor árát valószínűleg már áthárították a fogyasztókra, de a csokoládé esetében nagy emelkedésre kell számítanunk a kiskereskedelem szintjén – és az El Niño-t mindenképpen érdemes figyelni.”

A cukor és az édességek ára tavaly 8,9 százalékkal emelkedett az Egyesült Államokban – közölte az USDA, és 2024-re további 5,6 százalékos növekedést jósolnak.

Az Oreo-t gyártó Mondelēz vezérigazgatója, Dirk Van de Put tavaly a Bloombergnek azt mondta, hogy a cukor és a kakaó megemelkedett ára miatt áremelésre lenne szükség. A vállalat többek között a Toblerone és a Cadbury termékeit is gyártja.

 

Nem a nagyvállalatok miatt kell aggódni

Gernot Wagner, a Columbia Egyetem klímavédelmi közgazdásza szerint bár a nagyvállalatoknak különböző okai vannak az áremelésekre, az éghajlatváltozás hatása nem elhanyagolható.

„A klímaváltozás egy dolog, és egyre rosszabb lesz. Az Oreo tulajdonosa számára kényelmes, hogy az éghajlatváltozásra hivatkozik az áremelés miatt, ugyanakkor érthető is a lépés” – mondta Wagner.

Joseph Glauber, a Nemzetközi Élelmiszerpolitikai Kutatóintézet munkatársa szerint a cukor áremelkedése a leginkább az önellátó gazdálkodókat és a fejlődő országokat érinti. Glauber szerint amíg az El Niño nem csillapodik, a cukorárak továbbra is magasak maradnak. Az Egyesült Államokban a cukor áremelkedése és az import nem lesz olyan jelentős hatással, mint más országokban, mivel az importot és az árképzést számos szabályozás befolyásolja.

„A kérdés a megfizethetőség lesz. Az Egyesült Államokban és más, magas jövedelmű országokban az élelmiszerek drágulni fognak, amit a háztartások, különösen a szegényebb háztartások meg fognak érezni, de más a helyzet azokban az országokban, ahol a kiadások 40%-át élelmiszerekre fordítják, ez drámai hatással lesz rájuk” – mondta Glauber.

Wagner kifejtette, hogy a mezőgazdaságot „optimalizálták” az elmúlt 10 000 év viszonylag stabil időjárására.

„Elhagyjuk ez ideális hőmérsékleti sávot, és ez nyomást fog gyakorolni az élelmiszerek elérhetőségére és árára” – mondta Wagner a The Guardian szerint. „A főbb élelmiszernövények némelyike nem lineárisan fog csökkenni a hőmérséklet emelkedésével – a szélsőséges időjárási napok miatt le fognak zuhanni. Kevésbé aggódom amiatt, hogy egy nagy élelmiszeripari konglomerátum drágábbá teszi az Oreót, mint a periférián élő fogyasztók és a szegény önellátó gazdák miatt, akiknek az élete és a megélhetése semmivé lesz.”

 

Kiemelt kép forrása: Canva

 

  Devenyi Dalma
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.