Mobilitás

Audi – A Dakar után irány a Formula-1!

Benedek Attila | 2024.01.16. 02:00

Az Audi idén harmadszor vesz részt a Dakar-ralin. A sportosztály sok munkát tett a különleges versenygépbe, miközben gőzerővel dolgoznak a F1-es motoron is.

 

Kezdjük az Audi Formula-1-es szereplésével, amiről az elmúlt szezon vége felé számtalan pletyka kezdett el terjedni. Ezek arról szóltak, hogy a négykarikás márka nem halad olyan tempóban a motorfejlesztéssel, mint szeretne. A másik negatív hír az volt, hogy visszatáncolnak az F1-es kalandtól… Ennek az okát, a vezetőváltással és a VW Csoport körüli gazdasági problémákkal indokolták.

A kedélyek idővel lenyugodtak. A 2023. szeptember elsejétől az Audi igazgatói székében ülő Gernot Döllner nemrég nyilatkozott, hogy maradnak az F1-ben és jól haladnak a munkákkal.

Később kiderült, hogy a rossz hírek más F1-es csapatoktól származnak. Mert az Audi, már eddig is sok motorspecialistát csábított magához… A szaksajtót bejáró pletykák ezt a folyamatot próbálták lassítani.

Az átkötést a másik témához az e-Fuel jelenti. Ez az a zöld üzemanyag, ami a rali vébé csúcskategóriás autóit már egy ideje mozgatja. Ez a zöldítési technológia, az F1-ben 2026-tól lesz elérhető.

Az Audi idén harmadszor vesz részt a Dakar-ralin. (Fotó: Canva)

 

Harc a sivatagban

Lehet mondani, hogy nincsenek csodák. Az Audi idén harmadjára állt rajthoz a Dakaron, és most van a legnagyobb esélye a győzelemre. A nyerés első alkalommal csak olyan kipróbált technikával volt lehetséges, mint a Porsche 911-es (1984) vagy a Peugeot 205 T16 Grand Raid (1987). Az összetett értékelésben a kevésbé jó helyezéseknek az oka, hogy az Audi teljesen új megoldással indult a sivatagi ralin.

Az autójuk különlegessége, hogy a kétliteres turbómotort csak arra használják, hogy áramot termeljen. A hajtást, az első és a hátsótengelyen lévő villanymotorok végzik. Az előző két évben és a tavalyi teszteken, nem volt gond a motorral és az autó sebességével. Viszont a futóművekkel és a megbízhatósággal annál inkább.

 

Fejlesztések 2024-re

Furcsa hangulatban foghattak neki a munkának a sportosztályon, mivel a gyár bejelentette, hogy ez lesz az utolsó Dakarjuk a reFuelt használó autóval. A versenygép utána megy a gyári múzeumba.

Ennek az oka, hogy a komoly pénzeken kifejlesztett technikát, nem adják oda privát csapatoknak. A különleges üzemanyag 80 százalékban megújuló forrásból készül, és három fő elemből áll. A sajtóközleményben megemlítik a kibocsátáscsökkentést, ami azt üzeni, hogy a versenyzés is kiveszi a részét a szén-dioxid elleni harcból. A széria gyártmányok biodízeles üzemeltetéséről, itt olvashat. Az eFuel-ban lévő lehetőségekről, pedig ebben a cikkben.

 

Fő a biztonság!

A Dakar autó motorját érintő fő fejlesztés, hogy hatékonyabb hangszigeteléssel látták el. Ugyanis a probléma az volt, hogy a szinte azonos fordulatszám tartományban működő motor monoton hangja csökkentette a versenyzők koncentrációját. S emiatt is lehetett több vezetői hiba a tavalyi Dakaron.

A teljesítményre egyébként nem lehet panasz, mert 389 lóerőt „tud” a négyhengeres. Egyébként a motor és a hajtásrendszer karbantartását egyszerűbbé tették.

A versenyzők biztonságát több módon is növelték. Az egyik, hogy az autó elején, energiaelnyelő elemet helyeztek el. Ennek az a szerepe, hogy a tavalyihoz hasonló – szó szerinti orra eséseknél – tompítsa a versenyzőket és az autót ért erőhatásokat. A másik megoldást, az üléseket átdolgozása jelentette – hogy az autó alja mellett – ezek is jobban védjék a benn ülők gerincét, hátát. Erre, a különböző nagyságú ugratások miatt van szükség. Carlos Sainz tavalyi balesete és kórházba kerülése, rávilágított ennek a területnek a hiányosságára.

Az Audi kihasználja a Dakar-szereplést, ezért elkészítette a Q8 e-tron edition Dakart. (Fotó: Audi)

 

A verseny

A 46. Dakar-rali, igen megterhelő mindenki számára. S hozza azt, amit az utóbbi években megszoktunk. Kőkemény kéthetes „sprint” verseny, ahol nem lehet lazítani. Tavaly a motorosoknál 43 másodperccel (!) előnnyel nyert a győztes, de annyira sűrű volt a mezőny, hogy a harmadik helyezett amerikai versenyző, mindössze 4 perc 21 másodperccel maradt le az ezüstérmes helyről. Miközben közel ötezer kilométeren át versenyeztek Szaúd-Arábiában… Az autós mezőnyben is szoros volt a 2023-as viadal.

Idén a verseny teljes távja 7891 kilométer, ebből a gyorsasági szakaszok 4727 kilométert tesznek ki. Az autósok között a teszteken sokat szenvedő Audi, a versenyzői fronton alaposan megújult Toyota és a komoly csapattal színre lépő Prodrive prototípusai között fog eldőlni a győzelem sorsa.

 

Kereskedelmi percek

Az Audi kihasználja a Dakar-szereplést, ezért elkészítette a Q8 e-tron edition Dakart. A tölthető-hibrid (PHEV) különlegessége, nemcsak az, hogy három színben és 99 példányban érhető el. Hanem az is, hogy a terepet jobban bíró gumikkal és 206 mm szabadmagassággal kerül le a gyártósorról. Az ára, 120 ezer euróról indul.

 

Kiemelt kép forrása: Audi

  Benedek Attila
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.