Innováció

Beltéri napenergia: Ezek a cellák bármilyen fényforrásból képesek energiát gyűjteni az elem nélküli eszközökhöz

S.Rita | 2024.01.17. 01:00

Működhetnek-e a napelemek beltérben? Ez a technológia bármilyen fényt energiává alakít, így nincs szükség elemekre. A gyenge fényviszonyok között is működő napelemek segítségével az eszközök elem nélkülivé válhatnak.

 

A kaliforniai székhelyű Ambient Photonics vállalat 2019 óta dolgozik a beltéri napelemeken, javítva ennek a feltörekvő technológiának a teljesítményét és árát – írja az Euronews.

A cellák szinte bármilyen méretben és alakban „kinyomtathatók”, hogy mindennapi eszközökön, például távirányítókon és vezeték nélküli billentyűzeteken használhatók legyenek, így potenciálisan megszűnhet az elem szükségessége, és csökkenhet az elektronikai eszközök mérete és súlya.

Az Ambient legújabb „bifacial celláival” felszerelt, a fényenergiát két oldalról is hasznosító eszközöket a január 8-i héten mutatták be a Las Vegasban megrendezésre kerülő Consumer Electronics Show (CES) 2024 kiállításon. A technológia az Amazon Climate Pledge Fund (az Amazon éghajlatvédelmi alapítványa) által nyújtott támogatásból részesült, amely a zöld innovációkat támogatja.

Ez a technológia bármilyen fényt energiává alakít, így nincs szükség elemekre. (Fotó: Ambient Photonics)

 

Hogyan működik a beltéri napenergia?

Az árnyékos természetes fényt és a mesterséges fényt, például a LED-eket és a halogén izzókat egyaránt felhasználva a gyenge fényviszonyok mellett működő napelemek bármilyen fényforrást képesek energiává alakítani. Ez lehetővé teszi, hogy a beágyazott cellák folyamatosan feltöltsék az eszközöket, anélkül, hogy be kellene őket dugni a hálózatba.

A technológia az alacsony költségű festékérzékenyített napelemekre (DSSC) épül, amelyek az 1990-es években jelentek meg mint az alacsony intenzitású beltéri fényből származó energia kinyerésének módja.

Ezek a cellák lassabban alakítják át a fényenergiát, mint a hagyományos szilíciumcellák, ami azt jelenti, hogy közvetlen napfényben kevésbé hatékonyak. De előállításuk sokkal olcsóbb, és bármilyen beltéri fényben képesek teljesíteni, vagyis képesek végtelen energiaforrást teremteni az otthonokban, irodákban és más épületekben található intelligens eszközök számára.

„A mai világban az összekapcsolt elektronika folyamatos energiát igényel, amely túl gyakran származik eldobható vagy újratölthető elemekből” – mondta Bates Marshall, az Ambient Photonics társalapítója és vezérigazgatója.

„A napenergia már régóta lehetőség bizonyos kis teljesítményű elektronikai eszközök, például számológépek vagy játékok számára, de az Ambient Photonicsnak áttörést jelentő tudományos eredményekre volt szüksége ahhoz, hogy nagy teljesítményű napelem-technológiát fejlesszen ki a tömegesen forgalmazott eszközök számára.”

 

Hogyan működnek a bifaciális napelemek?

Az optikailag tiszta üvegből készült Ambient új bifaciális napelemek egyszerre képesek a fényenergiát a cella hátsó és elülső oldaláról összegyűjteni. A hagyományos szilíciumcellák teljesítményének akár háromszorosára is képesek növelni, és az Ambient egyoldalas celláinak teljesítményét 50 százalékkal növelik.

A bifaciális cellákkal felszerelt eszköz, például egy távirányító, függetlenül attól, hogy felfelé vagy lefelé helyezik-e el. Mivel a cellák növelik a hatékonyságot és több energiát termelnek, nagyobb teljesítményű elektronikát is lehetővé tesznek.

„A mi bifaciális napelem-technológiánk mindenféle eszköz számára változást hoz” – magyarázza Marshall. „Egy sor olyan csatlakoztatott eszközt tudunk elképzelni, köztük elektronikus polccímkéket, épületérzékelőket és egyebeket, amelyek nemcsak hatékonyabban látják el magukat a környezeti fényben, hanem különféle rugalmas módon tervezhetők és szerelhetők, és alakra vagy tájolásra való tekintet nélkül teljesítenek.”

A vállalat január 10-én bejelentette, hogy a Google-lel együttműködve 2024-ben egy új, napenergiával működő eszközt – a maga nemében elsőként a bifaciális cellákat használó készüléket – hoz forgalomba.

A cellák szinte bármilyen méretben és alakban „kinyomtathatók”, hogy mindennapi eszközökön, például távirányítókon és vezeték nélküli billentyűzeteken használhatók legyenek. (Fotó: Ambient Photonics)

Hogyan segíthet a beltéri napenergia a környezetnek?

A környezeti fényenergia kinyerése segít az elektronikai gyártóknak abban, hogy „több milliárd elem ne kerüljön a hulladéklerakókba, és a vállalatok minimalizálják a szén-dioxid-kibocsátást” – mondja Marshall.

A beltéri napelemeket már beépítették olyan termékekbe, mint a Universal Electronics távirányítói és a Chicony vezeték nélküli billentyűzete. A vállalat az elektronikus papírokat gyártó E Ink céggel is együttműködik, hogy beépítse őket az elektronikus polccímkékbe.

Az Ambient kaliforniai központja a világ legnagyobb fényszegény napelemgyártó gyárai közé tartozik, és az első ilyen jellegű gyár az Egyesült Államokban, amely évente több tízmillió darabot képes előállítani. A vállalat célja, hogy 2025-ben megkezdje egy második, amerikai székhelyű intelligens gyártóüzem munkálatait, hogy kielégítse a technológiája iránti növekvő keresletet.

„Képesek vagyunk egy forradalmi, fenntartható energiaalternatívát, valamint egy alacsony kibocsátású, intelligens gyártási módszert biztosítani, amely kielégíti a világ legnagyobb volumenű elektronikai termékeinek kapacitási és árszínvonalbeli követelményeit” – mondta Marshall.

 

Kiemelt kép forrása: Ambient Photonics

  S.Rita
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.