Fenntarthatóság

A szakemberhiány hátráltatja az épületek zöldítését az EU-ban

Devenyi Dalma | 2024.01.18. 01:00

Az építőipari dolgozók nélkülözhetetlenek az uniós épületállomány felújításának sikeréhez. A szakképzett munkaerő hiánya veszélyezteti az épületek energiafogyasztásának csökkentésére irányuló erőfeszítéseket, mivel Európa igyekszik felgyorsítani a felújításokat egy olyan építőipari ágazatban, ahol az épületállomány 75%-a rosszul teljesít – jelentették ki tisztviselők a január 16-án Brüsszelben megrendezett belga felújítási héten.

 

A hivatalos adatok szerint az EU-ban az épületek a végső energiafogyasztás mintegy 40%-át teszik ki, ami arra készteti az uniós végrehajtó hatalmat, hogy az épületállomány energiafogyasztásának csökkentését helyezze előtérbe, mivel az épületek energiatakarékosságát az épületek 2050-ig történő kibocsátásmentesítése érdekében kívánja elérni, amint azt a nemrégiben felülvizsgált, az épületek energiateljesítményéről szóló irányelv (EPBD) előírja – írja az Euronews.

A hőszivattyúk alkalmazását a felújítás egyik eszközeként hirdették meg, de a szakképzett munkaerő hiánya veszélyeztetheti az uniós törekvéseket.

Pau Garci Audi, az Európai Bizottság energiapolitikai tisztviselője elismerte, hogy „meg kell oldani a munkaerő problémáját”, amit kollégája, Sylvia Rezessy, a Bizottság energiaügyi igazgatóságának politikai tisztviselője is megerősített, aki utalt a Bizottság nemrégiben lezajlott nyilvános konzultációjára, amely szerint a hőszivattyúk elterjedésének egyik fő akadálya a rendelkezésre álló szakemberek hiánya, mivel 68%-ban hiányzik a szakképzett vagy tanúsított szerelők száma.

„Nincs elég szakképzett munkaerőnk a kapacitásproblémák és a kompetenciák teljesítéséhez. Rengeteg hőszivattyút gyártunk, remélhetőleg 13 év múlva megtaláljuk a megoldást” – mondta Audi a belga EU-elnökség által szervezett belga felújítási héten.

A hőszivattyúk alkalmazását a felújítás egyik eszközeként hirdették meg, de a szakképzett munkaerő hiánya veszélyeztetheti az uniós törekvéseket. (Fotó: Canva)

 

Speciális készségekre van szükség

Rui Fragoso, a portugál energiaügynökség (ADENE) épületekkel és hatékonysági erőforrásokkal foglalkozó részlegének munkatársa a nemzeti szintű munkaerő-vonzás szükségességéről szólva elmondta, hogy Portugália a közelmúltban több „készségközpontot” alakított ki a szakemberek támogatására és vonzására a kapacitás növelése érdekében.

Stijn Caekelbergh flamand tisztviselő elmondta, hogy a szakképzett munkaerő kihívása a fosszilis fűtési rendszerek ártalmatlanítására vonatkozó új követelmények miatt még égetőbbé vált. „Flandriában a hőszivattyúk jelentik a legmegfelelőbb megoldást, mivel az új törvény betiltja a fosszilis fűtési rendszereket” – mondta Caekelbergh, aki Zuhal Demir flamand energiaügyi miniszter kabinetfőnök-helyettese, utalva az új törvényben foglalt követelményre, miszerint a fosszilis tüzelőanyaggal működő önálló kazánokat fokozatosan le kell állítani.

A résztvevők egyetértettek abban, hogy a szakképzett munkaerő hiánya nem csak a hőszivattyúk telepítését érinti, mivel a napelemes fotovoltaikus rendszerek telepítésére és karbantartására képes szakemberekre is nagy a kereslet, és sürgősen szükség van a meglévő munkaerő képzettségének növelésére és átképzésére.

A napelemes fotovoltaikus rendszerek és hőszivattyúk telepítése speciális készségeket igényel, amelyek kiterjednek az elektromos rendszerek, a megújuló energiával kapcsolatos technológiák és az építőipar ismeretére.

Roel Vermeiren, a Flamand Energia- és Klímaügynökség (DEKA) szakpolitikai tanácsadója rámutatott az építészektől az építőipari munkásokig terjedő, az építőiparban dolgozók számának kiszámításához használt tudományos bizonyítékokra, amelyekből kiderült, hogy a következő évtizedekben Flandria régiójának 40-60 ezer további munkavállalóra van szüksége az építőiparban.

„Az előttünk álló intenzív munkának megfelelően kapacitásra van szükségünk az építőiparban, különben nem lesz megvalósítható az összes meglévő épület felújítása” – mondta Vermeiren.

 

Kiemelt kép forrása: Canva

  Devenyi Dalma
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.