Mobilitás

Pár éven belül érkezik a Toyota első szilárdtest akkumulátoros elektromos járműve 1200 kilométeres hatótávolsággal

S.Rita | 2024.01.19. 01:00

A szilárdtest-akkumulátorok által lehetővé tett energiasűrűség-növekedés lehetővé teheti a Toyota számára, hogy akár 1 200 kilométeres hatótávolságú és villámgyors töltési idővel rendelkező járműveket dobjon piacra. Ami még jobb, hogy az első ilyen technológiával felszerelt jármű már néhány éven belül megérkezik a Toyota illetékesei által közölt legfrissebb információk szerint.

 

Ez az ütemterv megelőzi a Toyota és az Idemitsu Kosan olajfinomító tavalyi bejelentését – írja a Carscoops. Akkor azt tervezték, hogy együttműködnek a teljesen szilárdtest-akkumulátorok fejlesztésében és tömeggyártásában, és 2027-ben és 2028-ban tervezték a kereskedelmi forgalomba hozatalt, majd a teljes körű gyártást.

A szilárdtest-akkumulátorok fejlesztése generációváltást ígér az elektromosautó-gyártásban, köszönhetően a technológia kiváló energiasűrűségének és biztonságának. Ez azt jelenti, hogy számos autógyártó dolgozik azon, hogy tömeggyártásra alkalmassá tegye őket, köztük a Toyota is, amely úgy véli, hogy ha az élen tud járni, akkor behozhatja a Teslához és a BYD-hez hasonló vállalatokkal szembeni lemaradását az szegmensben.

Egy indiai befektetési csúcstalálkozón Vikram Gulati, a Toyota Kirloskar Motor vezetője elmondta, hogy az autógyártó már csak néhány évnyire van attól, hogy a szilárdtest-akkumulátorok a világ útjain megjelenjenek.

A Toyota az Idemitsu Kosan japán olajgyártóval dolgozik együtt a szilárdtest-akkumulátorok kifejlesztésén. (Fotó: Toyota)

 

„Néhány éven belül piacra dobjuk szilárdtest-akkumulátorokkal szerelt elektromos járműveinket” – idézi Gulatit a Reuters. Ez „egy olyan jármű lesz, amely 10 perc alatt feltöltődik, 1200 kilométeres hatótávolságot biztosít, és az élettartama is nagyon jó lesz.”

Ez azonban nem feltétlenül jelenti azt, hogy az emberek a következő néhány évben szilárdtest-akkumulátorral szerelt elektromos járművet vezetnek majd. Még ha az utakra kerül is, a technológiának még évekbe telik, mire olyan szintre érik, hogy az elektromos járművek többségében megjelenhessen.

A Toyota az Idemitsu Kosan japán olajgyártóval dolgozik együtt a szilárdtest-akkumulátorok kifejlesztésén. A partnerség bejelentésekor az autógyártó ismertette a fejlesztés ütemtervét, és bár arra számít, hogy 2027-re vagy 2028-ra képes lesz kereskedelmi forgalomba hozni a technológiát, a gyártás kezdetben több tízezer járműre korlátozódik majd.

Addig is a vállalat a „prizmacellás” akkumulátoraira kíván támaszkodni, amelyek segítségével az elektromos járművek a korábbinál nagyobb hatótávolsággal rendelkeznek.

 

Kiemelt kép forrása:

  S.Rita
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.