Trading

Az IEA emelte a 2024-es olajkereslet előrejelzését, de elmarad az OPEC véleményétől

Devenyi Dalma | 2024.01.21. 01:00

A Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) ismét megemelte a 2024-es globális olajkereslet növekedésére vonatkozó előrejelzését, bár az továbbra is alacsonyabb az OPEC várakozásainál, és azt állítja, hogy a piac jól ellátottnak tűnik a termelői csoporton kívüli erős növekedés miatt.

Az IEA és a Kőolaj-exportáló Országok Szervezete (OPEC) az elmúlt években olyan kérdések miatt kerültek összetűzésbe, mint a jövőbeli olajkereslet – írja a Reuters. Az IEA azzal számol, hogy az olajkereslet 2030-ra tetőzik, mivel a világ áttér a tisztább üzemanyagokra, amit az OPEC egy január 17-i cikkében elutasított.

Az IEA, amely az iparosodott országoknak ad tanácsokat, január 18-án azt jósolta, hogy a globális fogyasztás 2024-re napi 1,24 millió hordóval (bpd) fog emelkedni. Ez volt a harmadik egymást követő felfelé irányuló felülvizsgálat, de elmaradt az OPEC 2,25 millió bpd előrejelzésétől.

Mivel a közel-keleti konfliktus aggodalmat kelt a kínálattal kapcsolatban, az IEA szerint – az áramlások jelentős zavarai nélkül – a piac 2024-ben meglehetősen jól ellátottnak tűnik, és többlet alakulhat ki, ha az OPEC és szövetségesei a második negyedévben a tervezettnek megfelelően feloldják a kibocsátáscsökkentést. Az IEA legutóbbi, a keresletnövekedés felfelé történő, a korábbi előrejelzéshez képest 180 000 bpd-vel magasabbra módosított legutóbbi felülvizsgálatát a javuló globális gazdasági növekedéssel és a negyedik negyedévben tapasztalt alacsonyabb nyersolajárakkal, valamint Kína bővülő petrolkémiai ágazatával hozta összefüggésbe.

„A konszenzusos gazdasági kilátások az elmúlt hónapokban némileg javultak a központi banki politika közelmúltbeli, lemondó fordulatának hatására. Az olajárak 2023 negyedik negyedévi visszaesése pedig további hátszélként hat” – írta januári jelentésében a párizsi székhelyű IEA.

Az olajárak gyengén kezdték az évet, mivel a kereslet bizonytalansága ellensúlyozta az OPEC és szövetségesei – együttesen OPEC+ – újabb körös kínálatcsökkentésének hatását, valamint a közel-keleti feszültségek növekedését.

 

Nem OPEC+ termelésnövekedés, geopolitikai feszültségek

Az IEA szerint a keresletnövekedés ütemének éves szinten várható felére csökkenése 2024-ben a pandémiát követő, majdnem teljes helyreállás, a főbb gazdaságok gyenge gazdasági növekedése, az energiahatékonyság javulása és az elektromos járműpark fellendülése miatt várható. Ugyanakkor az IEA várakozásai szerint a világ olajkínálata 2024-ben 1,5 millió bpd-vel, új csúcsra, 103,5 millió bpd-re emelkedik, amit az Egyesült Államok, Brazília, Guyana és Kanada rekordszintű kitermelése táplál.

„Az olajáramlás jelentős zavarainak hiányában a piac 2024-ben meglehetősen jól ellátottnak tűnik, mivel a vártnál magasabb, nem OPEC+ termelésnövekedés jóval meghaladja az olajkereslet növekedését” – áll a jelentésben.

A közel-keleti geopolitikai feszültségek növekedése, amely az IEA szerint a világ tengeri olajkereskedelmének egyharmadát adja, megzavarta a piacokat. Az Iránnal szövetséges húti milícia november óta a Vörös-tengeren haladó hajók ellen intézett támadásai lelassították az Ázsia és Európa közötti kereskedelmet, és riadalmat keltettek a nagyhatalmakban az Izrael és a palesztin Hamász fegyveresei közötti gázai háború eszkalálódása miatt. Ez megzavarhatja az olaj áramlását a kulcsfontosságú kereskedelmi csomópontokon keresztül, bár egyre több hajótulajdonos tereli el a rakományt a Vörös-tengerről.

Mivel a nem OPEC-kibocsátás emelkedik, a termelői csoport és a szélesebb OPEC+ szövetség 2022 vége óta számos kibocsátáscsökkentést hajtott végre a piac támogatása érdekében. Az első negyedévre vonatkozó újabb csökkentés ebben a hónapban lépett hatályba.

Bár ezek a csökkentések az év elején kis hiányba billenthetik a piacot, az IEA szerint az erős nem OPEC-növekedés „jelentős többletet” eredményezhet, ha az önkéntes csökkentések további körét a második negyedévben feloldják.

 

Kiemelt kép forrása: Canva

  Devenyi Dalma
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.