Mobilitás

A Harvard kutatói olyan szuperakkumulátort készítettek, amely mindössze 10 perc alatt feltölt

S.Rita | 2024.01.22. 01:00

A Harvard John A. Paulson School of Engineering and Applied Sciences (SEAS) intézményének kutatói olyan szilárdtest-akkumulátort fejlesztettek ki, amely 10 perc alatt feltölthető, miközben több mint 6000 ciklust bír ki, ami tökéletes lehet a jövő elektromos járművei számára.

 

A Harvard kutatói által kifejlesztett szilárdtest-akkumulátor lítium-fém anódot használ, szemben a grafit-anóddal – írja a Carscoops. Ezek az új anódok állítólag tízszer nagyobb kapacitással rendelkeznek, mint a kereskedelmi forgalomban kapható grafitanódok, és mikroméretű szilíciumrészecskéket használnak, hogy megakadályozzák a dendritek kialakulását az anódon. Ezek a dendritek olyan apró fémnyúlványok, amelyek az anód felületén kialakulhatnak, és egyenetlen felületet hozhatnak létre – jegyzi meg az Electrek.

A Harvardon már kifejlesztették az akkumulátorok bélyegméretű prototípusát. Azt állítják, hogy az akkumulátor 6000 ciklus után is képes volt megtartani kapacitásának 80%-át, ami messze felülmúlja a hagyományos tasakcellás akkumulátorok teljesítményét.

A Harvard kutatói által kifejlesztett szilárdtest-akkumulátor lítium-fém anódot használ, szemben a grafit-anóddal. (Fotó: Canva)

 

„A lítium-fém anódos akkumulátorokat az akkumulátorok szent gráljának tartják, mivel tízszer nagyobb kapacitással rendelkeznek, mint a kereskedelmi forgalomban kapható grafit anódok, és drasztikusan megnövelhetik az elektromos járművek vezetési távolságát” – mondta a SEAS anyagtudományi docense, Xin Li a kutatási dokumentumban. „Kutatásunk fontos lépés az ipari és kereskedelmi alkalmazásokban használható, praktikusabb szilárdtest-akkumulátorok felé.”

A Harvard Technológiafejlesztési Hivatala licencbe adta technológiáját a Li és három másik harvardi öregdiák által közösen alapított Adden Energynek.

A szilárdtest-akkumulátorokat sokan az elektromos járművek következő mérföldkövének tekintik. A Toyota is azon autógyártók között van, akik ezeken az új akkumulátorokon dolgoznak, és nemrégiben azt mondták, hogy „néhány éven belül” szilárdtest-akkumulátorral szerelt elektromos járműveket fognak értékesíteni. Ezek az akkumulátorok körülbelül 10 perces feltöltési időt és akár 1200 kilométeres hatótávolságot kínálnak majd.

 

Kiemelt kép forrása: Canva

  S.Rita
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.