Mobilitás

Erőtlen villámcsapás: A Ford csökkenti az F-150 Lightning gyártását

Devenyi Dalma | 2024.01.24. 02:00

A Ford Motor új fejezetet nyit, január 19-én közölte, hogy csökkenti az F-150 Lightning pickup teherautó gyártását, mivel az elektromos járművek iránti kereslet a vártnál alacsonyabb volt.

 

A második számú amerikai autógyártó közölte, hogy április 1-től egy műszakra csökkenti a gyártást a Michigan Rouge Electric Vehicle Centerben azután, hogy októberben ideiglenesen leállították a három műszak egyikét a michigani üzemben, ahol az elektromos F-150 Lightning pickupot gyártják – írja a Reuters.

„Kihasználjuk gyártási rugalmasságunkat, hogy választási lehetőséget kínáljunk ügyfeleinknek, miközben egyensúlyban tartjuk növekedésünket és nyereségességünket” – mondta Jim Farley, a Ford vezérigazgatója egy nyilatkozatban.

A bejelentés az elektromos teherautók iránti kereslet lassulásának legújabb jele. A General Motors októberben egy évvel elhalasztotta egy 4 milliárd dolláros elektromos teherautó üzem megnyitását Michiganben. A Ford decemberben közölte a beszállítókkal, hogy januártól hetente körülbelül 1600 F-150 Lightning teherautó gyártását tervezi, ami nagyjából a fele a korábban tervezett 3200-nak.

A Ford tavaly 24 165 F-150 Lightning teherautót értékesített az Egyesült Államokban, ami 55%-os növekedést jelent 2022-hez képest, a mintegy 750 000 teljes amerikai F-150-es eladásból. Augusztusban azt mondták, hogy az F-150 Lightningot építő üzem októberre elérheti a 150 000 járműves éves szintű termelési rátát, miután 2022-ben azt tűzték ki, megduplázzák az elektromos teherautók gyártását.

A Dearborn-i autógyártó január 19-én közölte, hogy egy harmadik csapattal bővíti a személyzetet és közel 900 munkahelyet teremt a michigani összeszerelő üzemében, hogy növelje a benzines Bronco SUV-k és Ranger pickupok gyártását.

A Ford Motor január 19-én közölte, hogy csökkenti az F-150 Lightning pickup teherautó gyártását. (Fotó: Ford)

 

Politikai csata

Az F-150 Lightning gyártásának csökkentése olyan időszakban történik, amikor a detroiti autógyártók tiltakoznak az ellen, hogy a Biden-kormányzat túl messzire megy a kibocsátási szabályok alkalmazására vonatkozó javaslatokkal, amelyek azt eredményeznék, hogy 2032-ben az összes új jármű 67%-a elektromos jármű lenne. A Környezetvédelmi Ügynökség (EPA) január 19-én nyújtotta be a Fehér Háznak felülvizsgálatra a járművekre vonatkozó követelmények véglegesítésére irányuló javaslatát.

A republikánus vezetésű amerikai képviselőház decemberben megszavazta, hogy az EPA ne léphessen tovább a tervezett járműkibocsátási előírásokkal, mire a Fehér Ház vétójoggal fenyegetőzött.

A Fehér Házba visszatérni kívánó Donald Trump korábbi elnök megfogadta, hogy visszafordítja a Biden-kormány elektromosautó-szabályait, míg a Fehér Ház az autógyártók jelentős e-autó- és akkumulátorgyártási beruházásait, valamint az új töltők állami finanszírozását hirdette.

A Ford január 19-én közölte, hogy a lépés 1400 dolgozót érint az üzemben. Körülbelül 700-an átkerülnek a michigani összeszerelő üzembe, a többiek pedig a Rouge Complexben vagy más michigani létesítményekben kapnak új feladatokat, vagy egy speciális nyugdíjazási program előnyeit veszik igénybe. Az autógyártó úgy látja, hogy 2024-ben folytatódik a globális elektromosautó-eladások növekedése, bár arra számít, hogy ez kisebb lesz a vártnál. A Ford szeirnt a döntés néhány tucat alkalmazottat érinthet az F-150 Lightning gyártását támogató alkatrészüzemekben.

A Ford a harmadik negyedévben a márkakereskedőknek leszállított 36 000 elektromos autó mindegyikén 36 000 dollárt veszített, közölte a vállalat októberben, miután korábban bejelentette, hogy lelassítja a pénzhiányos elektromos autók fejlesztését, a beruházásokat a Ford haszongépjárművekbe helyezi át, és a benzin-elektromos hibridek értékesítésének megnégyszerezését tervezi a következő öt év során.

A hagyományos autógyártók az elmúlt évben inkább a hibrid modellekre összpontosítottak, mivel a vásárlók egyre többet vesznek ezekből a teljesen elektromos modellek helyett.

 

Kiemelt kép forrása: Ford

  Devenyi Dalma
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.