Vállalatok

Megoldás jön a vártnál magasabb összegű gázszámlák ügyében – Itt vannak az MVM jövőjét meghatározó stratégia részletei

NRGreport | 2024.01.24. 10:10

2023 végén elkészült az MVM-csoport 2035-ig tartó stratégiája. A tizenkét évre szóló, négy pillérből álló ambiciózus terv részleteiről Mátrai Károly, az MVM Csoport vezérigazgatója beszélt Index.hu-nak adott exkluzív interjújában. Mátrai úgy fogalmazott, erre, a májusban felállt, új menedzsment által létrehozott vízióra támaszkodva kívánják elérni, hogy az MVM Csoport 2035-re a régió meghatározó energetikai vállalata legyen. Az interjúból továbbá kiderült az is, hogy helyes-e a rezsicsökkentett gázszámlák számítási módszertana.

 

A stratégia első pillére a zöldátállás, mellyel kapcsolatban Mátrai elmondta, olyan beruházásokat terveznek megvalósítani a következő években, amelyek energetikai oldalról támogatják a magyar karbonsemlegességet, üvegházhatásúgáz-kibocsátás csökkentésére irányuló törekvéseket.

„Olyan erőművi és hálózatfejlesztési beruházásokat hajtunk végre, amelyek az üvegházhatásúgáz-kibocsátást legalább 50 százalékkal mérsékelik a stratégia időtávján.”

A stratégia második pillére a portfólió diverzifikálása, melynek lényege, hogy a szabályozott üzletágak mellett erős piaci termékportfóliót építsenek, amellyel összhangban átalakítják a vállalatcsoport tevékenységi köreit is. Mátrai az Index kérdésére, miszerint a fentiek egyes üzletágak kiszervezését is maguk után vonhatják-e, igennel felelt.

„El tudunk képzelni olyan vállalatokat, amelyek ma még a csoport részei, de egyre inkább kívül esnek a fókuszterületeinken, ezért eladjuk őket. Azoknál a cégeknél viszont, amelyeket megtartunk, az adott termékkörben top 3-as piaci szereplőnek kell lennünk. Ugyanakkor a diverzifikáció mellett földrajzi értelemben is letettük a garast: Magyarországon kívül több más kelet-közép-európai piacon is meghatározó piaci súllyal kívánunk rendelkezni.”

A harmadik, szervezetfejlesztési pillér célja, hogy az MVM ügyfélorientált és adaptív szervezetté váljon. Mátrai elmondta, ennek érdekében folyamatosan fejlesztik az ügyfélszolgálatainkat, és a szerteágazó infrastruktúra ellenére 2035-ig minden folyamatukat digitalizálják. A negyedik, pénzügyi kiválóságot célzó pillér pedig többek között a meglévő befektetési hitelminősítésünket megőrzésére és javítására vonatkozik.

Mátrai Károly, az MVM Csoport vezérigazgatója (Fotó: MVM Csoport)

 

Mi a helyzet a vártnál magasabb összegű gázszámlákkal?

Az Index felidézte, hogy az utóbbi időben több támadás érte a cégcsoportot, miszerint a számlákon feltüntetett rezsicsökkentés általi megtakarítás nem felel meg a valóságnak. Mátrai reakciójában kiemelte, számlázásuk módszertana helyes, abban még a GVH sem talált hibát. A vártnál magasabb összegű gázszámlák kapcsán elmondta:

„A legtöbb probléma abból eredt, hogy a rezsicsökkentett és a lakossági piaci ár közötti különbség miatt felszínre kerültek olyan esetek is, amikor az átlagostól jelentősen eltérő időjárás vagy a fűtési szezon végére eső elszámolási időszak megnövekedett energiaszámlákat eredményezett.”

Mátrai hozzátette, érzékelték, hogy esetenként mindez kellemetlenséget okozhat az ügyfeleiknek, ezért a problémák hosszabb távú megoldására már a fejlesztések is folyamatban vannak.

 

Ambiciózus tervek

Az MVM vezér a fentieken túl beszélt számos a társaságot érintő, releváns kérdésről is.

„Az a víziónk, hogy az MVM Csoport 2035-ben Kelet-Közép-Európa meghatározó energetikai vállalata, a zöldátállás zászlóvivője lesz” – mondta el a nagyszabású hazai beruházásokról és nemzetközi terjeszkedés várható lépéseiről. „Ezermilliárdokat tervezünk elkölteni a magyar energetikára”.

A vezérigazgató a magyarországi elődleges piac mellett a cseh és a szlovák részesedések emelését, valamint szerb, román és balkán üzleti lehetőségeket emelte ki. Hozzátette, nem elképzelhetetlen az sem, hogy LNG-kapacitást kötnek majd le Németországban vagy Lengyelországban.

Szóba kerültek továbbá az energiaválság hatásai a befektetési környezetre, melynek kapcsán Mátrai úgy fogalmazott a „következő 10-15 év garantáltan az energetikai boom jegyében telik”. Elmondta, hogy nagyobb arányban keresi a megújuló energiaforrásokat a tőke, mint a fossziliseket. A folytatásban az arány még inkább az előbbiek javára billen el, ömlik a pénz a tiszta technológiákba, ebben pedig Európa sem maradhat le.

Az interjú végén szó esett a megújuló energiatermelés fontosságáról, ahol Mátrai megjegyezte, hogy 2023-ban kis híján megduplázták a megújuló portfóliójukat. Mátrai válaszaiból továbbá kiderült, hogy a naperőmű-beruházások mellett az MVM nemcsak Magyarországon, de a régióban is számol szélerőművekkel, 2035-ig pedig egy 100 megawattos geotermikus erőműparkot is szeretnének megépíteni.

 

Kiemelt kép forrása: MVM Csoport

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.