Rezsi

Hol támogatják Európán belül legjobban a hőszivattyúkat?

S.Rita | 2024.01.25. 02:00

A hőszivattyúk egyre inkább a zöld energiára való áttérés stratégiai technológiájává válnak, de a legtöbb ember számára megfizethetetlenül drágák. Hol támogatják legjobban a telepítésüket?

 

„A tiszta fűtésnek összességében a pénzügyileg legvonzóbb választásnak kell lennie” – idézi az Euronews Jozefien Vanbecelaere, az Európai Hőszivattyú Szövetség (EHPA) uniós ügyekért felelős vezetőjének mondatát. Vanbecelaere felszólította a kormányokat, hogy hosszú távú elképzelésekkel kínáljanak hőszivattyú-támogatásokat.

Az Egyesült Királyságban egy léghőszivattyú megvásárlása és telepítése körülbelül 11 500 euróba kerül, míg egy tipikus gázkazán ára 2900 euró és 3500 euró között van. Az előzetes költségek tehát átlagosan két-négyszer magasabbak, mint egy gázkazáné.

Különböző uniós jogalkotási kezdeményezések, köztük a tiszta energiára való áttérést és a szén-dioxid-mentesítési politikákat támogató REPowerEU, felszólították a tagállamokat, hogy hozzanak létre támogatási programokat a hőszivattyúk számára. Az EU célja, hogy csökkentse függőségét a gáztól – különösen az Oroszország által szállított gáztól. Több ország már elindította a támogatási programokat.

Milyen hőszivattyú-támogatások állnak rendelkezésre az európai országokban? És elég vonzóak-e ahhoz, hogy az embereket cselekvésre ösztönözzék?

A hőszivattyúk egyre inkább a zöld energiára való áttérés stratégiai technológiájává válnak, de a legtöbb ember számára megfizethetetlenül drágák. (Fotó: Canva)

 

Az Egyesült Királyság 50%-kal növelte a hőszivattyúk támogatását

A brit kormány lépéseket tett a hőszivattyúk elterjedésének felgyorsítása érdekében. A kormány 2023 októberében 50 százalékkal, 5000 fontról (5795 euróról) 7500 fontra (8692 euróra) emelte a hőszivattyúk támogatását.

A kazánkorszerűsítési program támogatást nyújt, hogy ösztönözze az embereket a meglévő fosszilis tüzelőanyaggal működő fűtés hatékonyabb, alacsony szén-dioxid-kibocsátású fűtési rendszerekre való cseréjére. Ezek közé tartoznak a léghőszivattyúk, a földhőszivattyúk és – korlátozott körülmények között – a biomassza kazánok. A pályázat benyújtásának három fő feltétele van. Az ingatlan tulajdonosának kell lenni, az új fűtési rendszert 2022. április 1-jén vagy azt követően kell telepíteni (vagy tervezi telepíteni), és a fosszilis tüzelőanyaggal működő fűtési rendszert (például olaj, gáz vagy elektromos) kell lecserélni.

Levegőhőszivattyú (ASHP) vagy földhőszivattyú (GSHP) költségéből és beszereléséből 7500 fontot (8692 euró) kaphat az igénylő; biomassza kazán esetén pedig 5000 fontot (5795 euró). A támogatási rendszer csak Angliában és Walesben érhető el, de Skóciában más kamatmentes kölcsönök és támogatások is rendelkezésre állnak.

A támogatás a Nagy-Britannia szigetelési programjának támogatásával együtt vehető igénybe, amelynek célja az Egyesült Királyság legkevésbé energiahatékony otthonainak javítása és az üzemanyagszegénység elleni küzdelem. Tehát a lakástulajdonosok akkor is jogosultak, ha már kaptak támogatást ingatlanuk energiahatékonyabbá tételére, például szigeteléssel.

A kormány közleménye szerint a hőszivattyú beszerelése olcsóbb lehet, mint egy átlagos gázkazáné, ha az ingatlantulajdonosok támogatást kapnak. A finanszírozás 2028. március 31-ig van megerősítve. Az Egyesült Királyság kormánya ambiciózus: 2028-ig évi 600 000 telepítést tűzött ki célul. A 2022-es évben 72 000 hőszivattyút telepítettek.

A kormány szerint az Egyesült Királyságban az otthonok és a vállalkozások többsége alkalmas hőszivattyúra. Ez olyan elemzést is tartalmaz, amely szerint a brit otthonok 90 százaléka rendelkezik megfelelő szigeteléssel és elektromos kapacitással a hőszivattyúhoz.

 

Franciaországban telepítették a legtöbb hőszivattyút

Az EHPA „Subsidies for residential heat pumps in Europe” című, 2023 eleji adatokat tükröző jelentése szerint Franciaországban az ingatlantulajdonosok akár 15 000 eurós támogatást is kaphatnak, ha földhőszivattyút vásárolnak, és akár 9000 eurót is, ha léghőszivattyút telepítenek egy meglévő ingatlanba. A MaPrimeRénov program, amely a tervek szerint 2024-ben is folytatódik, a családi jövedelem alapján kerül kiszámításra.

A Nemzetközi Energiaügynökség szerint 2021-ben eddig több mint 500 000 MaPrimeRénov-támogatást nyújtottak. A program célja, hogy évente több mint 700 000 lakás utólagos átalakítását finanszírozza. A program 2022-ben sikeresen működött, mivel több mint 620 000 hőszivattyút értékesítettek.

2023 szeptemberében Christophe Béchu, a francia ökológiai átállásért felelős miniszter azt mondta, hogy a hőszivattyúk támogatását növelni fogják, hogy a hőszivattyú vásárlásának nettó költsége az alacsony jövedelmű családok számára hasonló legyen, mint egy gázfűtésé. A kormány emellett segíteni kívánja egy nemzeti hőszivattyúipar fejlesztését, amelynek célja, hogy évente akár 1 millió darabot is le tudjon gyártani.

Hol támogatják Európán belül legjobban a hőszivattyúkat? (Fotó: Canva)

 

Közel 350 000 hőszivattyú támogatási kérelem Németországban

Németországban a földtulajdonosok akár 18 000 eurós támogatást is kaphatnak, ha földhőszivattyút, és akár 15 000 eurót, ha léghőszivattyút vásárolnak egy meglévő ingatlanhoz az EHPA szerint. A program a tervek szerint 2030-ig tart.

A német kormány a német hőszivattyúszövetség (BWP) szerint 2024. január 1-jén indította el az aktualizált támogatási lehetőségeket. Az ingatlantulajdonosok maximum 21 000 euró támogatást kaphatnak, ha hőszivattyút telepítenek. Bár a finanszírozás mindenki számára elérhető, az alacsony jövedelmű családok magasabb támogatást igényelhetnek.

A hőszivattyúk iránti érdeklődés 2022-ben óriási mértékben megnőtt. A BWP szerint csaknem 350 000 támogatási kérelem érkezett a német hatóságokhoz.

 

Spanyolország 3 000 eurót biztosít a léghőszivattyúk számára

A spanyolországi háztartások akár 3000 euró támogatást is kaphatnak, ha léghőszivattyút telepítenek. A támogatás összege a költségek 40 százalékát fedezi – közölte a Közlekedési, Mobilitási és Városfejlesztési Minisztérium (MITMA). A program 2026-ig tart. Az EHPA szerint a földhőszivattyúk esetében legfeljebb 13 500 euró támogatás érhető el.

 

Hol támogatják még Európában a hőszivattyúkat?

A legtöbb uniós ország támogatást és egyéb ösztönzőket is nyújt a hőszivattyúk telepítésére. Néhány ezek közül:

  • Ausztria: A támogatás a költségek legfeljebb 35 százalékát fedezi, maximum 5 000 eurót.
  • Horvátország: A támogatás legfeljebb 4250 euróig vehető igénybe, az alaptámogatás mértéke pedig 40 százalék. A gazdaságilag kevésbé fejlett régiókban a támogatás mértéke 60 százalékra (legfeljebb 6375 euró) vagy 80 százalékra (legfeljebb 8500 euró) emelkedik.
  • Csehország: A támogatások 2435 eurótól 5701 euróig terjednek.
  • Dánia: A támogatás léghőszivattyúk esetében 1716 eurótól 3338 euróig, földhőszivattyúk esetében pedig 2201 eurótól 4573 euróig terjed.
  • Írország: A hőszivattyúkra vonatkozó támogatások összege 3500 és 6500 euró között mozog.
  • Litvánia: A támogatás összege legfeljebb 14 500 euró lehet.
  • Hollandia: ASHP esetében 1950 eurótól 3750 euróig, GSHP esetében pedig 3 750 eurótól 5 100 euróig terjedő támogatások állnak rendelkezésre.
  • Norvégia: Földhőszivattyúkra 1000 eurós támogatás igényelhető.

A hőszivattyú-támogatások az ingatlanfelújításokra összpontosítanak. Vannak azonban olyan országok, mint Ausztria, Svájc, Norvégia és Litvánia, amelyek új épületek építéséhez is nyújtanak támogatást.

„A támogatásokat hosszú távon kell folytatni. Amíg a tiszta fűtés drágább, mint a fosszilis tüzelőanyagokkal való fűtés, a hőszivattyúk támogatását hosszú távú elképzeléssel kell folytatni. A befektetői, fogyasztói és gyártói bizalom szempontjából kulcsfontosságú, hogy világos és stabil politikával rendelkezzünk – ezért is olyan potenciálisan káros az Európai Bizottság nemrégiben hozott váratlan döntése, hogy elhalasztja a hőszivattyús cselekvési terv közzétételét” – mondta Vanbecelaere, az EHPA képviselője az Euronews Greennek. Szerinte a támogatásokat gyakran rövid időre vezetik be.

Vanbecelaere hangsúlyozza annak jelentőségét, hogy a tiszta fűtés a pénzügyileg legvonzóbb választássá váljon. „Ez azt jelenti, hogy a fosszilis tüzelőanyagokra vonatkozó adókedvezményeket és támogatásokat fokozatosan meg kell szüntetni, miközben érdemes megszüntetni a hőszivattyúk előtt álló adózási akadályokat” – mondja.

 

Hőszivattyúk értékesítése Európában

2022-ben a hőszivattyúk értékesítése új rekordot döntött Európában, az EHPA adatai szerint mintegy 3 millió darabot adtak el. Ez 21 piacot tükröz. Franciaország és Olaszország dominált a hőszivattyúeladásokban, több mint 620 000, illetve 510 000 darabos értékesítéssel. Németországban, Svédországban és Lengyelországban a hőszivattyúk eladásai meghaladták a 200 000 darabot. Az Egyesült Királyságban az EHPA adatai szerint valamivel több mint 55 000 darabot értékesítettek, bár az ország kormányzati adatai szerint 72 000 darabot.

Hazánk a lista utolsó előtti helyén áll 15 433 értékesített darabbal.

 

Kiemelt kép forrása: Canva

  S.Rita
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.