Mobilitás

Kína a fellendülő exporteladások ellenére mérsékli az elektromos autókkal kapcsolatos növekedési terveit

S.Rita | 2024.01.26. 02:00

A kínai autóiparban az elmúlt néhány évben robbanásszerűen megnőtt az aktivitás, és az ország nemrégiben megelőzte Japánt a világ legnagyobb autóexportőreként, és ezt a pozíciót minden bizonnyal meg is fogja tartani, mivel Európában csak most kezdi meg az új modellek forgalmazását.

 

Pekingben azonban a Financial Times beszámolója szerint a tisztviselők azzal fenyegetőznek, hogy visszafogják és megfékezik az ország elektromos járműveket gyártó vállalatainak terjeszkedését – írja a Carscoops.

Xin Guobint, az ipari és informatikai miniszterhelyettest, akinek osztálya rendszeresen bepillantást enged a közelgő modellekbe a hivatalos bevezetés előtt, a Financial Times idézte, amikor azt mondta, hogy elégtelen a kereslet további új termékek iránt, és ígéretet tett arra, hogy erőteljes intézkedéseket tesz a helyi hatóságok és a vállalkozások által indított új projektek „vak” programjainak kezelésére.

Hozzátette, hogy tudomása van néhány rendezetlen versenymagatartásról, ami arra utal, hogy szerinte a hazai autógyártók mindent megtesznek azért, hogy eltapossák riválisaikat és a csúcsra jussanak.

Kína nemrégiben megelőzte Japánt a világ legnagyobb autóexportőreként. (Fotó: Canva)

 

Ördögi árháború

Nem Guobin az egyetlen, aki aggályokat fogalmaz meg az elektromos autók piacával és Kína szerepével kapcsolatban. „A legnagyobb aggodalom az, hogy az elektromos autók piaca gyorsan túltelítetté vált, és hogy egy ördögi árháború van a küszöbön” – írta Louis Gave, a Gavekal Research munkatársa január közepén, ahogy arról az FT is beszámolt.

„Most, hogy az autógyártók könnyen hozzáférhetnek a bőkezű banki hitelekhez, a legkisebb ellenállást jelentő út az, hogy megpróbálnak piaci részesedést szerezni, és az árak és a haszonkulcsok csökkentésével kiirtani a versenytársakat” – jegyezte meg Gavekal.

A kínai autógyártók tavaly mintegy 5 millió járművet küldtek az ország határain túlra, amit nagyrészt az oroszországi importpiac fellendülése táplált. Európa még csak most kezdi megtapasztalni a kínai import első cseppjeit, de ez a csepp hamarosan áradattá fog változni, és ez mind a nyugati autógyártókat, mind az autógyártó országok kormányait megrémíti. Az Európai Bizottság nemrégiben vizsgálatot indított arról, hogy a kínai autógyártók állami támogatásban részesültek-e, ami tisztességtelen előnyhöz juttatta őket az európai márkákkal szemben.

 

Kiemelt kép forrása: Canva

  S.Rita
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.