Fenntarthatóság

Egyes nagyvállalatok több káros anyagot bocsátanak ki, mint egész országok – miért nem történik semmi?

Devenyi Dalma | 2024.01.30. 01:00

A szakértők szerint nem kifizetődő eléggé, ha a fenntarthatóság terén élen járunk, és nem kerül eléggé sokba, ha lemaradunk. A Világgazdasági Fórum szerint az éghajlati és környezeti kockázatok jelentik a világot fenyegető legnagyobb veszélyt a következő évtizedben.

 

Az üzleti vezetők azonban az olyan „fordulópontokat”, mint a globális hőmérséklet-emelkedés, hosszabb távú aggodalomként értékelik, mint a kormányzati vezetők – idézi az Euronews a fórum által a davosi éves találkozó előtt közzétett felmérést. Ez az egyik legfőbb akadálya a fenntarthatósággal kapcsolatos gyors cselekvésnek.

„Ha megnézzük a világ 2000 legbefolyásosabb vállalatát, ezek együttes bevétele mintegy 45 billió dollár [41,3 billió euró], ami a globális GDP 42 százaléka. Valószínűleg körülbelül 1 milliárd ember dolgozik az ellátási láncukban. Tehát óriási befolyással rendelkező vállalatokról beszélünk. Kibocsátásuk meghaladja az országokét” – mondta Gerbrand Haverkamp, a World Benchmarking Alliance (WBA) ügyvezető igazgatója az Euronews Green-nek.

Haverkamp szerint meg kell győződnünk arról, hogy ezt a befolyást a globális célok elérésének elősegítésére használják. A valóság az, hogy a legtöbbjük nem tesz eleget ennek a felelősségnek.

A szakértők szerint nem kifizetődő eléggé, ha a fenntarthatóság terén élen járunk, és nem kerül eléggé sokba, ha lemaradunk. (Fotó: Canva)

 

Nem csak olaj és gáz

A WBA azt méri, hogy a világ 2000 vezető vállalata milyen eredményeket ér el az ENSZ fenntartható fejlődési céljainak megvalósításában. Eddig azokat a területeket vizsgálta, ahol a legnagyobb átalakulásokra van szükség az SDG-k  (Sustainable Development Goals, azaz Fenntartható Fejlődési Célok) eléréséhez: az élelmiszertől és a pénzügyektől kezdve a szociális gondokon át a természetig és az éghajlatig és a városi rendszerek terén – utóbbi a fejlődő országokban gyorsan növekvő piac, amelyet nagyrészt az ingatlan- és építőipari vállalatok hajtanak.

Az ENSZ fenntartható fejlődési céljainak jelenleg mindössze 12 százaléka halad a kitűzött célok felé. Ez azt jelenti, hogy a szegénység, a nemek közötti egyenlőtlenségek, az éghajlatváltozás és a biológiai sokféleség csökkenése tekintetében hatalmas lemaradásban vagyunk.

Ha az éghajlatváltozással kapcsolatos előrelépésről van szó, az olaj- és gázipar talán a legkézenfekvőbb kiindulópont – magyarázza Haverkamp -, mivel az olyan vállalatok, mint az ExxonMobil, a Shell, a Chevron és a BP nem teszik meg azt, ami ahhoz szükséges, hogy a globális felmelegedés 1,5 Celsius-fok alatt maradjon.

„De nem csak az olajról és a gázról van szó” – mondja. A globális üvegházhatású gázkibocsátás mintegy harmada az élelmiszer-rendszerekből származik, de az ebben az ágazatban működő vállalatok nem törekszenek a nettó nullára vagy a természetre való odafigyelésre. „Ez egy nagyon bonyolult iparág, mert gazdák millióira és millióira támaszkodik. Úgy értem, végigmenni ezen az átálláson, és mindezeket a gazdákat magunkkal vinni, hihetetlenül nehéz lesz”.”

Haverkamp szerint a fenntarthatóság irányába vezető vállalatok olyanok, mint a dán Ørsted tiszta energiával foglalkozó cég, amelyek megmutatják, hogyan lehet úgy haladni, hogy közben nyereségesek maradnak. Az autóipar is jelentős előrelépéseket tett, és a fenntarthatóság felé mutató pozitív tendenciák valóban felgyorsultak.

 

Hogyan lehet a vállalatokat arra ösztönözni, hogy vezető szerepet töltsenek be az éghajlatvédelemben?

Van néhány komoly akadálya annak, hogy a vállalatokat ambiciózusabb magatartásra ösztönözzük.

„Jelenleg azt látjuk, hogy az élen járni nem elég kifizetődő, a lemaradás pedig nem kerül elég sokba” – magyarázza Haverkamp.

A World Benchmarking Alliance célja, hogy adatokat szolgáltasson a világnak arról, hogy a vállalatok hogyan teljesítenek az SDG-k terén. Úgy vélik, ez javítja az átláthatóságot a nyilvánosság, de a befektetők és a szabályozók számára is, akik meggyőződhetnek arról, hogy az élen járás kifizetődő, a lemaradás pedig költséges. De hamarosan kifizetődő lehet, ha jobban odafigyelünk az éghajlati hatásokra. Egyre több üzleti vezető ismeri fel, hogy változásra van szükség ahhoz, hogy átvészeljük a következő évtizedet. Ez azonban nem feltétlenül jelenti azt, hogy lépéseket is tesznek.

A világ egyik legnagyobb tanácsadó cégének, a PwC-nek a január közepén Davosban közzétett, több mint 4700 vezérigazgató körében végzett felmérése szerint egyre többen gondolják úgy, hogy cégük nem fogja túlélni a következő 10 évet az olyan nyomások miatt, mint az éghajlatváltozás.

Egyharmaduk arra számított, hogy az éghajlati kockázatok miatt a következő három évben át kell alakítaniuk az értékteremtés módját. Míg 10-ből négy vezérigazgató azt mondta, hogy az éghajlatbarát beruházásokért alacsonyabb hozamot is elfogadna, kevesebb mint egynegyedük számolt be arról, hogy az éghajlattal kapcsolatos kérdések az elmúlt öt évben az üzleti modellek megváltoztatásához vezettek.

A felmérésből kiderül, hogy sok vállalkozás még nem érti megfelelően az éghajlattal kapcsolatos kockázatokat, és nem veszi figyelembe azokat a jövőbeli tervezésében.

Haverkamp szerint a bizalom helyreállítása érdekében a világ legbefolyásosabb vállalatainak elszámoltathatónak kell lenniük.

„Csak azokban bízhatunk, akikről úgy érezzük, hogy elszámoltathatók a társadalom és a velük szemben támasztott elvárások iránt” – magyarázza. Ez azt jelenti, hogy a vállalatoknak el kell ismerniük ezeket a fenntarthatósági elvárásokat, reagálniuk kell rájuk, átláthatónak kell lenniük és meg kell tartaniuk a szavukat. „Ezért fontosak ezek a referenciaértékek, mert úgy gondoljuk, hogy végső soron segítenek majd helyreállítani a bizalmat a világ legbefolyásosabb vállalatai iránt.”

 

Kiemelt kép forrása: Canva

  Devenyi Dalma
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.