Fenntarthatóság

Mi az, aminek a betiltásával egyharmadával csökkenthető a szemét mennyisége?

Devenyi Dalma | 2024.01.30. 02:00

A műanyag zacskók nem biológiailag lebomlóak, így használatuk után még évszázadokig szennyezhetik a környezetet káros mikroműanyagokkal. Egy új tanulmány szerint az egyszer használatos műanyag zacskók betiltása sikeresen csökkentette a műanyag zacskók használatát és az ezzel járó szemetelést és szennyezést.

 

A kutatás szerint az öt amerikai államban és városban, ahol összesen mintegy 12 millió ember él, bevezetett tilalmak évente mintegy 6 milliárd zacskóval csökkentették az egyszer használatos műanyag zacskók fogyasztását – írja az Euronews. Az ezeken a helyeken alkalmazott politikához hasonló tilalom bevezetésével évente és személyenként nagyjából 300 egyszer használatos műanyag zacskót lehetne eltüntetni – áll a jelentésben.

 

Miért károsak az egyszer használatos műanyag zacskók a környezetre?

Az egyszer használatos műanyag zacskók látványa gyakori az utak mentén, a folyó- és a tengerparti területeken, ahol végzi közülük, miután eldobják őket. Azonban nemcsak csúnyák, hanem halálosak lehetnek a tengeri élővilágra és károsak az emberi egészségre.

Az eldobált műanyag zacskókat és fóliákat (mint például a csomagolóanyagokat) gyakran lenyelik a tengeri állatok, és több tengeri teknős és cet halálát okozzák, mint bármely más típusú műanyag.

Az egyszer használatos műanyag zacskók gyártása, használata és ártalmatlanítása emellett olyan kibocsátásokat is felszabadít, amelyek károsítják az egészségünket és elősegítik a globális felmelegedést. A műanyag zacskók biológiailag nem bomlanak le, így használatuk után még évszázadokig szennyezhetik a környezetet káros mikroműanyagokkal.

Az eldobált műanyag zacskókat és fóliákat gyakran lenyelik a tengeri állatok, és több tengeri teknős és cet halálát okozzák, mint bármely más típusú műanyag. (Fotó: Canva)

 

A műanyag zacskók betiltása harmadával csökkenti a szemetet

Egy új jelentés szerint a New Jerseyben, Vermontban, Philadelphiában, az oregoni Portlandben és a kaliforniai Santa Barbarában bevezetett tilalmakkal annyi műanyag zacskó használatát takarították meg, amennyi 42-szer érné körbe meg a Földet.

Nonprofit szervezetek, kormányzati szervek és mások megállapították, hogy a műanyag zacskók betiltása sikeresen csökkentette a műanyag zacskókból származó szemetet legalább egyharmaddal – egyes terüketeken ennél jóval nagyobb mértékben.

Például New Jersey 2022 májusában életbe lépett tilalma után a Clean Ocean Action őszi strandfelmérései során 46 százalékkal kevesebb egyszer használatos műanyag zacskót gyűjtöttek össze, mint az áprilisi takarítások során. Az ilyen csökkentések, különösen a part menti területeken csökkentik a műanyag zacskók tengeri állatokra jelentett veszélyét – olvasható az Environment America Research and Policy Centre tanulmányában.

A műanyag zacskók betiltása arra ösztönzi a vásárlókat, hogy hozzanak magukkal újrahasználható zacskókat vagy kézben vigyék magukkal, amit vásárolnak – mindkettő fenntartható megoldás, amely minimalizálja a hulladék mennyiségét.

A kaliforniai San Mateo megyében például 13 vizsgált kiskereskedőnél 162 százalékkal nőtt a legalább egy újrahasználható táskával rendelkező vásárlók aránya a tilalom bevezetése után. Mountain View-ban a tilalom bevezetése után majdnem megháromszorozódott a zacskót nem használó vásárlók aránya.

A legtöbb zacskótilalmat bevezető terület lehetővé teszi, hogy az üzletek papírzacskókat osszanak ki, így a vásárlóknak van tartalék, ha elfelejtenének többször használható zacskót vinni magukkal. A papírzacskók biológiailag lebomlanak és széles körben újrahasznosíthatók, így előnyösebbek a műanyag zacskókkal szemben, de minden bevásárláskor új papírzacskót használni pazarlóbb, mint minden alkalommal ugyanazt a többször használható zacskót magunkkal vinni.

 

Milyen intézkedések a leghatékonyabbak a műanyag zacskók betiltására?

A műanyagszennyezés csökkentése érdekében a politikai döntéshozóknak szigorú tilalmat kellene bevezetniük az egyszer használatos műanyag zacskókra, hogy a műanyaghulladékot a lehető legkisebbre csökkentsék, és be kellene zárniuk azokat a kiskapukat, amelyek gyengítik a meglévő tilalmak hatékonyságát – tanácsolja a jelentés.

Az élelmiszerboltok, éttermek és kiskereskedelmi üzletek számára nem szabadna engedélyezni, hogy bármilyen vastagságú műanyag fóliás zacskókat osztogassanak a pénztárnál.

Ezeknek a létesítményeknek azonban engedélyezni kellene, sőt ösztönözni kellene, hogy megfelelő díj ellenében újrahasználható zacskókat forgalmazzanak, ami megakadályozza, hogy azokat egyszer használatos zacskóként kezeljék.

A szerzők szerint az üzleteknek legalább 0,10 dolláros (0,10 euró) díjat kellene felszámítaniuk az egyszer használatos papírzacskókért.

 

Kiemelt kép forrása: Canva

  Devenyi Dalma
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.