Fenntarthatóság

Brutális hőség jöhet: 2024-ben megdőlhetnek a 2023-as hőmérsékleti rekordok

Devenyi Dalma | 2024.02.01. 02:00

Szakértők szerint 2024-ben egy a háromhoz az esélye annak, hogy megdől a 2023-as globális hőmérsékleti rekord. Spanyolországban január 25-én történelmi hőséget tapasztaltak, egyes területeken 28 Celsius-fok feletti hőmérsékletet mértek.

 

Fredesben – 1200 méterrel a tengerszint felett – 21,6 Celsius-fokot mértek – írja az Euronews . Puerto de Navacerrada síparadicsomban, amelyet az évnek ebben az időszakában általában hó borít, éjszaka sem csökkent 10 Celsius-fok alá a hőmérséklet.

A spanyol meteorológiai intézet, az AEMET szerint januárban több mint 90 helyen dőltek meg a hőmérsékleti rekordok.

Csak január 25-én több mint 400 megfigyelőállomáson – az országos hálózathoz tartozó állomások mintegy felén – a hőmérséklet elérte vagy meghaladta a 20 Celsius-fokot, az átlagos maximumok pedig országszerte 18-19 Celsius-fok körül alakultak.

Hogy ezt a rekordmagas hőmérsékletet viszonylagosan szemléltetni tudjuk, a januári átlaghőmérséklet általában 10,6 Celsius-fok.

Mivel több régió, köztük Andalúzia és Katalónia történelmi szárazsággal küzd, a szokatlan hőség és az eső hiánya tovább növeli a vízkészletek fogyatkozásával kapcsolatos aggodalmakat. A tározók szintje kritikusan alacsony, és hamarosan még szigorúbb vízhasználati korlátozásokra kerülhet sor.

Szakértők szerint 2024-ben egy a háromhoz az esélye annak, hogy megdől a 2023-as globális hőmérsékleti rekord. (Fotó: Canva)

 

Portugáliában és Franciaországban is szokatlan hőmérsékletet tapasztalnak

A határ túloldalán, Portugáliában, Leiria központi körzetében 23 Celsius-fokot mértek január 25-én. A meteorológiai intézet szerint a hőmérséklet 8-9 Celsius-fokkal volt magasabb az ország északi részén szokásosnál.

A délkeleti Provence-Alpes-Côte d’Azur régióban Le Luc településen január 24-én 22,5 Celsius-fokos csúcsot mértek, és a Földközi-tenger környékén Montpellier-ben, Le Castellet-ben és Arles-ban további januári rekordok dőltek meg.

A Météo-France szerint a folyamatos aszály aggodalomra ad okot, és a mediterrán térségben nem sok esőre van kilátás. A Pyrénées-Orientales-ban a feljegyzések kezdete óta a legszárazabb a talaj januárban, és hamarosan elérheti a „példátlan” szintet.

 

Lehet, hogy 2024 melegebb lesz, mint 2023, az eddigi legmelegebb év?

Nem csak Európában dőlnek meg a hőmérsékleti rekordok. Ausztrália nagy részét súlyos hőhullám sújtja, egyes szárazföldi területeken a 2019-2020-as pusztító erdőtüzek óta a legmelegebb napokat élik meg.

Vannak régiók, ahol 50 Celsius-fokot megközelítő hőmérsékletet mértek, és minden idők melegrekordjai dőlhetnek meg.

Dél-Afrikában is perzselő hőmérséklet és magas tűzveszély uralkodott január közepén. Az argentin Nemzeti Meteorológiai Szolgálat több riasztást is kiadott január utolsó hétvégéjén a 40°C feletti magas hőmérséklet miatt – többek között a fővárosra, Buenos Airesre is.

A világ számos országában hasonló volt a helyzet idén januárban. Az amerikai Nemzeti Óceán- és Légkörkutató Hivatal (NOAA) tudósai a múlt héten közölték, hogy 2024-re egy a háromhoz az esélye annak, hogy melegebb lesz, mint 2023-ban, amely a feljegyzések kezdete óta a legmelegebb év volt.

A 2023-as rekordot az éghajlatváltozás és az El Niño éghajlati mintázat kombinációja tette lehetővé. Ez a természetes esemény melegebb felszíni vizeket eredményez a Csendes-óceánban, illetve magasabb globális hőmérsékletet.

„Nemcsak hogy 2023 volt a legmelegebb év a NOAA 174 éves éghajlati nyilvántartásában – messze a legmelegebb volt. Mindaddig, amíg a kibocsátások nem csökkennek nullára, továbbra is látni fogjuk a rekordok megdőlését és a szélsőséges események növekedését” – mondta Dr. Sarah Kapnick, a NOAA vezető kutatója.

Mivel az El Niño az előrejelzések szerint áprilisban is folytatódik, a NOAA szakértői szerint jó esély van arra, hogy 2024 újabb forró év lesz, és 99 százalékos eséllyel bekerül az öt legmelegebb év közé, amelyet a feljegyzések kezdete óta láttunk.

 

Kiemelt kép forrása: Canva

  Devenyi Dalma
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.