Mobilitás

Kína-szerte egyre több helyszínen tiltják be a Teslákat biztonsági aggályok miatt

S.Rita | 2024.02.01. 01:00

Egyre több, a kínai kormányhoz kapcsolódó helyszínen vezetnek be korlátozásokat a Tesla járművek vezetői számára biztonsági okokból.

 

Az ehhez hasonló korlátozások nem teljesen új keletűek, az USA és Kína közötti feszültségek miatt korábban katonai bázisokon is tiltották a Tesla használatát – írja a Carscoops. Az elmúlt év során a hasonló tilalmakat bevezető helyszínek száma nőtt, és mostanra már a kormányzathoz kapcsolódó szervezetek, helyi hatósági ügynökségek, autópálya-üzemeltetők, kiállítási központok és kulturális központok is beléptek.

Egyre több, a kínai kormányhoz kapcsolódó helyszínen vezetnek be korlátozásokat a Tesla járművek vezetői számára biztonsági okokból. (Fotó: Canva)

 

Kína-szerte tiltások

A Nikkei Asia című lapnak nyilatkozva a sanghaji Grand Halls konferenciaközpont közelében élő lakosok elárulták, hogy a Tesla járműveknek tilos a területre behajtaniuk, és még csak át sem mehetnek rajta. Sőt, az egyik lakó szerint az itt rendezvényt szervezők a rendezvényeken előre tájékoztatják a résztvevőket, hogy ne vezessenek vagy béreljenek Tesla járművet a helyszínre.

Nem ezek az egyedüli Tesla-tilalmak, amelyeket Kína-szerte bevezetnek. A tavalyi egyetemi világjátékok idején Csengtuban egyes útvonalakat lezártak a Tesla járművek előtt, egy Szecsuán tartománybeli büntetés-végrehajtási intézetben pedig arról tájékoztatták a Tesla-vezetőket, hogy még a parkolóba sem hajthatnak be, és legalább 50 méterrel arrébb kell parkolniuk.

Tavaly egy jüejangi repülőtér szintén megtiltotta a Tesla-autók behajtását, és azt állították, hogy a Sentry Mode érzékeny információkat tárhat fel a helyi terület földrajzáról és tájáról. Az amerikai autógyártó kereste a módját annak, hogyan lehet eloszlatni a biztonsági félelmeket Kínában, és 2023 augusztusában megnyitott egy helyi adatközpontot, ahol állítása szerint a Kínában értékesített járművek által generált összes adatot helyben tárolják.

 

Előnyben a hazaiak

Abhilash Gupta, a Counterpoint elemzője szerint a biztonsági aggályok valószínűleg nem lesznek nagy hatással a márka helyi eladásaira.

„Bár a nemzetbiztonsági komplexumok továbbra is fennállnak, ezek a kérdések valószínűleg minimális hatással lesznek a Tesla helyi szereplőkkel folytatott versenyére, tekintettel a vállalat megalapozott hírnevére és a biztonsági kihívások kezelésének proaktív megközelítésére” – mondta Gutpa. „Közép- és hosszú távon úgy tűnik, hogy a kínai elektromos járműpiac a helyi márkákat, például a BYD-t részesíti előnyben a külföldi társaival szemben. Ez a helyi előny különösen fontos, tekintve a kínai telített elektromos járművek piacán folyó éles versenyt, ahol az elektromos járművekhez való lassú alkalmazkodás miatt néhány nemzetközi szereplőnek nehézségei vannak.”

 

Kiemelt kép forrása: Canva

  S.Rita
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.