Mobilitás

Ez a gumiabroncs elhozza az e-autózás új dimenzióját

Devenyi Dalma | 2024.02.02. 02:00

Bár a CES hagyományosan a szórakoztató elektronikára összpontosító esemény, az utóbbi időben egyre fontosabbá vált az autóipar számára, mivel az új és innovatív technológiák bekerülnek a modern autókba. Talán éppen ezért döntött úgy a Goodyear, hogy az idei CES a megfelelő helyszín legújabb, elektromosautó-specifikus gumiabroncsának, az ElectricDrive 2 a bemutatására.

 

A vállalat második generációs elektromosuató-abroncsa májustól kerül forgalomba az Egyesült Államokban, és 17 különböző méretben lesz elérhető, így könnyen felszerelhető lesz többek között a Tesla Model 3, Tesla Model Y, Ford Mustang Mach-E, Chevrolet Bolt, Audi Q4 e-tron és még sok más járműre – írja a Carscoops.

Az új gumiabroncs tervezésekor a Goodyear elmondása szerint olyasmit akart szállítani, ami jobb teljesítményt nyújt, ugyanakkor csendesebb is, mint a többi abroncs.

 

Különleges Goodyear-technológia

A száraz és nedves körülmények közötti tapadás javítása érdekében új, aszimmetrikus futófelületi mintázatot fejlesztettek ki, a zajok csökkentése érdekében pedig az ElectricDrive 2 abroncsot a vállalat SoundComfort technológiájával látták el.

A gumiabroncsban rezgő levegő továbbadódik a jármű szerkezetébe, ez az egyik fő oka a jármű utasterében keletkező zajnak. Ez a jelenség az abroncs légüregének rezonanciájaként ismert, és a Goodyear SoundComfort technológiája csökkenti ezt a gumiabroncsba épített akusztikai gát segítségével.

Az elektromosautó-tulajdonosok örömére az új gumiabroncs legalább 50%-ban fenntartható anyagokat használ, többek között szójaolajat, rizshéj hamu szilikát és fenntartható forrásból származó természetes gumit. Egyelőre nem világos, hogy az új gumiabroncsra milyen garancia jár majd, de a Goodyear első ElectricDrive abroncsára lenyűgöző, 96 000 kilométer garancia volt érvényben.

„Az elektromos járművek folyamatos elterjedésével a fogyasztók és a piac igényeinek szeretnénk megfelelni egy korszerűsített abronccsal” – mondta David Reese, a Goodyear termékfejlesztési alelnöke. „Tudjuk, hogy a sofőrök a teljesítményt és a fenntarthatóbb abroncsokat helyezik előtérbe. Az ElectricDrive™ 2-t legalább 50%-ban fenntartható anyagok felhasználásával terveztük, a nagyobb vonóerő biztosítására és a csendes vezetés fenntartására összpontosítva.”

 

Kiemelt kép forrása: Goodyear

  Devenyi Dalma
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.