Fenntarthatóság

„Hatalmas lehetőségek”: Egy európai ország zöld stratégiája, amely kizárólag megújuló energiaforrásokkal kívánja ellátni a nemzetet

Devenyi Dalma | 2024.02.03. 01:00

Skócia célja, hogy elegendő energiát termeljen zöld forrásokból saját szükségleteinek kielégítésére és más országok villamosenergia-ellátásához való hozzájárulásra. A nemrég közzétett kormányzati adatok szerint a megújuló energiaforrások 2022-ben elegendő energiát termelnek ahhoz, hogy Skócia villamosenergia-szükségletének 100 százalékát fedezzék.

 

Az olyan zöld energiaforrások, mint a szél- és vízenergia, Skócia bruttó villamosenergia-fogyasztásának 113 százalékával egyenértékű mennyiséget termeltek – írja az Euronews. Ez 26 százalékkal több, mint 2021-ben. Neil Gray, Skócia energiaügyi minisztere „jelentős mérföldkőnek” nevezte a hírt az ország megújulóenergia-ágazata számára.

Skócia célja, hogy elegendő energiát termeljen zöld forrásokból saját szükségleteinek kielégítésére és más országok villamosenergia-ellátásához való hozzájárulásra. (Fotó: Canva)

 

Skócia a villamos energia több mint 100%-át megújuló energiaforrásokból állítja elő

A skót kormány adatai azt mutatják, hogy a zöld energiaforrások 2022-ben több mint elegendő villamos energiát termeltek az ország szükségletéhez. Ez egybeesett az ország villamosenergia-fogyasztásának 4 százalékkal, 22 040 gigawattórára történő csökkenésével.

Skócia célja, hogy elegendő energiát termeljen zöld forrásokból, hogy fedezze saját szükségleteit, és hozzájáruljon más országok áramellátásához – áll Gray sajtónyilatkozatában.

[/idezet]„Skócia most először termelt több megújuló energiát, mint amennyit elfogyasztott, ami jól mutatja a skót zöld gazdaságban rejlő hatalmas lehetőségeket. Skócia rendelkezik a készségekkel, a tehetséggel és a természeti erőforrásokkal ahhoz, hogy globális megújulóenergia-erőművé váljon. Nemcsak az a célunk, hogy elegendő zöldáramot termeljünk Skócia otthonainak és vállalkozásainak ellátásához, hanem az is, hogy áramot exportáljunk szomszédainkba, támogatva ezzel a munkahelyeket itt Skóciában és partnereink szén-dioxid-mentesítési törekvéseit” – mondta Gray.[/idezet]

Gray szerint a megújuló energiaforrások jelentős növekedésének célja egy olyan éghajlatbarát energiarendszer létrehozása, amely megfizethető, rugalmas és tiszta energiaellátást biztosít a skót háztartások, vállalkozások és közösségek számára.

 

A megújuló energiaforrások ágazatát a kormányzati beruházások hiánya hátráltatja

Skócia kormánya hamarosan közzéteszi zöld ipari stratégiáját és azokat a lépéseket, amelyeket annak érdekében tesz, hogy maximalizálja a Skócia bőséges természeti erőforrásaiból származó előnyöket, amelyek új munkahelyeket és lehetőségeket teremthetnek országszerte – írja Gray.

Hozzátette azonban, hogy a fejlődést olyan problémák lassítják, mint például a hálózati kapacitás, és felszólította az Egyesült Királyság kormányát, hogy biztosítson több finanszírozást a megújuló energiaforrások ágazatában történő előrelépések ösztönzésére.

„Számos területen az előrelépést olyan tényezők hátráltatják, mint a hálózati kapacitás és a piaci mechanizmus hiánya az olyan technológiák számára, mint a szivattyús víztárolás, ezért van szükségünk sürgős beruházásokra az Egyesült Királyság kormányától, és az elkövetkező években következetesebb elkötelezettségre az ipar felé” – mondta Gray.

 

Kiemelt kép forrása: Canva

  Devenyi Dalma
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.