Mobilitás

Így hat a hideg időjárás az elektromos járművekre – mit tehetünk ellene?

S.Rita | 2024.02.06. 01:00

Befolyásolja a hideg az elektromos járművek akkumulátorának teljesítményét és hatótávolságát? Nehezebben kezelhetőek az elektromos autók hóban? Minden, amit a téli e-autózásról tudni kell.

 

Az elektromos járművek tavaly az európai új autóeladások több mint 14 százalékát tették ki, és 2024-re várhatóan 20 százalékos piaci részesedést érnek el. De mivel egyre népszerűbbek, sok potenciális vásárlót aggaszt, hogy mennyire működnek jól télen.

Az Euronews összeállított egy útmutatót, hogyan hozhatja ki a maximális teljesítményt egy elektromos járműből hideg időben.

Az elektromos járművek tavaly az európai új autóeladások több mint 14 százalékát tették ki, és 2024-re várhatóan 20 százalékos piaci részesedést érnek el. (Fotó: Canva)

 

A hideg időjárás hatással van az elektromos járművekre?

Az emberekhez hasonlóan az autók is a kellemes külső hőmérsékletet kedvelik, és a hideg időjárás esetén kevésbé hatékony minden autó – benzines, dízel és elektromos egyaránt. Egy lemerült akkumulátor, egy meghibásodott generátor vagy az indítómotor problémája azt eredményezheti, hogy egy belsőégésű motorral hajtott autó télen nehezen indul be, míg a hideg hőmérséklet rontja az elektromos autók hatótávolságát.

Amikor a hőmérséklet csökken, a hatótávolság és az akkumulátor kapacitása is csökken.

A kapacitás lényegében azt jelenti, hogy az akkumulátor mennyi energiát képes tárolni, és milyen gyorsan képes azt lemeríteni, így az újratöltés hosszabb időt vehet igénybe. Szélsőséges hidegben a töltőpontok is károsodhatnak, aminek következtében a töltési idő jelentősen lelassulhat, így télen hosszabb töltési idővel kell számolnia a töltőállomásokon.

 

Hogyan hat a hőmérséklet csökkenése az akkumulátorra?

Az elektromos autók akkumulátorai működés közben energiát tárolnak és adnak le. A hidegebb időjárás az általános kémiai reakciófolyamat és az akkumulátor teljesítményének lassulását eredményezi. Érdemes megjegyezni, hogy ez azonban nem minden elektromos autóra hat ugyanolyan mértékben.

Mennyi hatótávolságot veszít egy elektromos jármű télen?

A Norvég Automobil Szövetség (NAF) rendszeresen végez téli és nyári hatótáv-teszteket az elektromos autókon, hogy megtudja, hogyan teljesítenek. Legutóbbi téli tesztjük során 29 autó hajtott városi és vidéki utak keverékén, nulla fok és mínusz 20 Celsius-fok között ingadozó hőmérsékleten. Az autókat teljesen feltöltött akkumulátorral indították, és addig hajtották őket, amíg le nem merültek.

Az eredmények azt mutatják, hogy az elektromos autók hatótávolságának csökkenése az autó hivatalos hatótávolságának 10 és 30 százaléka között változhat.

A legjobban a Maxus Euniq 6 SUV teljesített, amely mindössze 10,5 százalékot veszített a WLTP (Worldwide Harmonised Light Vehicle Test Procedure) hatótávolságából. A Tesla Model S 530 kilométert tett meg, ez volt a legtöbb az összes elektromos jármű közül, bár 16,4 százalékkal kevesebb, mint az autó 634 km-es, WLTP szerint megadott hatótávolsága.

 

Mit lehet tenni a hatás csökkentése érdekében?

Nem tudjuk befolyásolni az időjárást, de számos módja van annak, hogy minimalizáljuk a hideg hőmérséklet hatását. Ha az autó garázsban vagy fedett helyen parkol, az megvédi az akkumulátort a nagy hidegtől, és így nagyobb valószínűséggel tartja meg a töltöttséget.

Éjszakai töltés esetén is be lehet ütemezni az előkondicionálást az indulás időpontjára. Ez lehetővé teszi, hogy az autó utasterét előmelegítsük, mielőtt útnak indulunk, így a fő áramellátásból vesz áramot, nem pedig az akkumulátorból.

Ha már úton vagyunk, a fűtés bekapcsolása a leggyorsabb módja a hatótávolság csökkenésének, ezért inkább használjunk ülésfűtést és kormányfűtést, mivel ez sokkal hatékonyabb, mint az egész autó fűtése.

Kereshetünk hőszivattyúval felszerelt elektromos autót is, mivel ez energiatakarékosabbá teszi az akkumulátor fűtését és hűtését. Érdemes olyan autót vásárolni, amelyik fel van szerelve hőszivattyúval, vagy felárat fizetni érte, ha opcióként kínálják.

Végezetül gondoskodjunk arról, hogy gumiabroncsok megfelelően fel legyenek fújva, és rendszeresen ellenőrizzük a nyomásukat, mivel a nyomásegyenlőtlenség hatással lehet az energiahatékonyságra. Ha a gumiabroncsok leeresztenek, az akkumulátornak keményebben kell dolgoznia az energia fenntartásához.

 

Nehéz vezetni az elektromos autókat jégen és hóban?

Az elektromos autók általában elsőkerék- vagy összkerékhajtásúak, így havas utakon is jól boldogulnak. Az akkumulátorok elhelyezése miatt általában alacsony a súlypontjuk, ami segíthet a tapadás növelésében és a stabilitás javításában téli körülmények között.

Fontos azonban megjegyezni, hogy nehezebbek, mint a hasonló méretű benzines és dízel autók, így csúszás esetén nehezebb lehet az autót irányítás alá vonni.

Az utakon a legfontosabb tényező a sebesség, ezért jeges úton mindig lassan és óvatosan vezessen. Az öko üzemmód funkció hasznos, mivel nemcsak az akkumulátor hatótávolságát növeli, hanem a teljesítmény csökkentésével és a nyomaték korlátozásával biztonságosabbá is teheti az autó vezetését télen.

 

Kiemelt kép forrása: Canva

  S.Rita
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.