Mobilitás

Audi Dakar-győzelem környezetvédelemmel meghintve – mi a siker titka?

Benedek Attila | 2024.02.07. 02:00

Történelemírásában igen jók a bajorok: hibrid autóval elsőként nyertek a Dakar-ralin! A győzelemhez komoly csapatmunka kellett.

 

Nem volt egyszerű dolga az Audinak. A gyári csapat idén harmadjára állt rajthoz a legendás sivatagi megmérettetésen, az első nekifutásra mindhárom autójuk célba ért. Az összetettben elért eredmények terén lehetett hova fejlődniük, mert 2022-ben a 9.,14. és a 154. helyet „csípték” el. Tavaly két baleset miatt csak Ekström 14. helyénék „örülhettek”.

A tavalyi Dakart követő felkészítő versenyek inkább csetlés-botlásnak tűntek. A reményt az adhatta, hogy sok szakaszgyőzelmet szereztek a versenyeken, tehát az autó gyors volt. A legnagyobb nyomást az okozta, hogy nem volt több dobásuk: az Audinak ez volt az utolsó Dakarja, mert a verseny után, már csak az F1-re fókuszálnak.

A jelek szerint az utolsó hónapokban sikerült elhárítani az autó futómű- és egyéb problémáit. Az idei győzelemmel az Audi hozta azt a sormintát, ami jellemzi a céget a versenyzés terén. Azaz amelyik sport tevékenységet elkezdik, ott azonnal vagy viszonylag gyorsan nyernek.

Történelemírásában igen jók a bajorok: hibrid autóval elsőként nyertek a Dakar-ralin! (Fotó: Audi)

 

Az autó

Az RS Q e-tron névre hallgató masina teljesen eltér az eddig a sivatagi versenyzésben használt gépektől. Az Audi úttörő lépése az volt, hogy a motort arra használták, hogy áramot termeljen. A kerekek hajtásáról villanymotorok gondoskodtak. A hajtásrendszer igen megbízhatónak bizonyult, mert azzal egyik Dakaron – és más versenyeken – sem volt komoly gond.

Ami leginkább fejtörést okozott a mérnököknek, azok a futóművek voltak. És a pilóták koncentrációját zavaró, folyamatosan kb. egy fordulatszámon pörgő motor. (Ez a monoton zaj lehetett az oka, a tavaly történt két balesetnek is.) Ezen is változtattak az idei Dakar előtt.

Az autósportokban is jól megfigyelhető a környezetvédelem hangsúlyosabbá válása. A rali-világbajnokság csúcskategóriájában már egy ideje teljesen szén-dioxid-kibocsátás-mentes eljárással készült üzemanyagot használnak, az F1 is erre készül 2026-tól. Az Audi a sajtóközleményében hangsúlyozza, hogy az alkalmazott technikának és a zöld üzemanyagnak köszönhetően a viadalon 60 százalékkal kevesebb káros anyag került a levegőbe.

 

A taktika

Az Audi győzelméhez komoly csapatmunkára volt szükség, ugyanis a Dakar-rali jó pár éve megváltozott. Azaz első kilométerektől fogva hajtani kell, a taktikázásnak és a kivárásnak nincs helye. Erről itt írtunk bővebben.

Mielőtt elmerülnénk a győztes módszerben, meg kell említeni a valószínűleg a kerékpársportból eredeztethető vízhordó kifejezést.

Ennek a szerepnek a jelentősége az utóbbi időben hatalmasat nőtt. Az oka, hogy a versenyautók minden négyzetcentiméterét kihasználják, ezért csak két pótkereket, minimális számú pótalkatrészt és pár szerszámot visznek magukkal a párosok. A versenybe benevezett szerviz kamion pedig több óra múlva éri utol a bajba jutott versenyzőket.

A gyári csapat idén harmadjára állt rajthoz a legendás sivatagi megmérettetésen. (Fotó: Audi)

 

Beállni a sorba

A hosszas felvezetésre azért volt szükség, mert így érthetővé válik az Audi stratégiája. Carlos Sainz első helyéhez arra volt szükség, hogy a korábbi műszaki hibák miatt visszaesett Stéphane Peterhansel és Mattias Ekström árnyékként kövesse a spanyolt. S adjon neki pótkereket vagy azt az alkatrészt, ami elromlott az autóban. Ez abból a szempontból érdekes, hogy a Peterhansel már 14 alkalommal nyert a Dakaron.

Ez a bajtársiasság és a vízhordóvá válás, a legfőbb rivális Prodrive-nál már kevésbé volt meg, ez is közrejátszhatott a harmadik helyezésükben.

 

Utószó

A lényeg, hogy a négykarikás márka elérte a kitűzött célját, és megnyerte a legendás sivatagi ralit. A több tucat emberből álló gyári csapat munkatársai kapnak új munkát, ugyanis a háttérben gőzerővel folynak a F1-es projekt munkálatai. Ahol szintén szintetikus üzemanyagot fognak használni.

 

Kiemelt kép forrása: Audi

  Benedek Attila
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.