Trading

A gázolaj ára meredeken emelkedhet 2024-ben

S.Rita | 2024.02.09. 02:00

A gázolaj és más középdesztillátumok globális készletei a normálisnál alacsonyabbak, és az árak gyorsan emelkedhetnek, ha Észak-Amerika és Nyugat-Európa ipari gazdaságai 2024-ben kilábalnak az elhúzódó recesszióból.

 

A fűtőolaj- és gázolajkészletek januárban Észak-Amerikában, Európában és Szingapúrban a korábbi tízéves szezonális átlag alatt voltak, ami felfelé irányuló nyomást kezdett gyakorolni az üzemanyagárakra – írja a Reuters.

A befektetők már észrevették és 56 millió hordónak megfelelő pozíciót halmoztak fel a két fő határidős és opciós kontraktusban, amelyek a középdesztillátumokhoz kötődnek, a december közepi 20 millió hordóhoz képest.

A dízel és más desztillált fűtőolajok az ipari gazdaság üzemanyagai, amelyeket széles körben használnak a gyártásban, a teherszállításban és az építőiparban, és ezért az üzleti ciklus állapotára a legérzékenyebb üzemanyagok.

A legfrissebb adatok megerősítették, hogy az Egyesült Államokban a gyártók 2022/23-ban egy elhúzódó, bár sekélyes ciklikus visszaesés után visszatérnek a növekedéshez. Az európai gyártók még hosszabb és sokkal mélyebb visszaesést éltek át, amelyet az Ukrajna 2022-es orosz megszállását követő energiaár-emelkedés okozott.

Azonban Európában is vannak arra utaló jelek, hogy a visszaesés legsúlyosabb szakaszának vége, és az ágazat még az év vége előtt visszatér a növekedéshez.

 

Nem volt tartós készletfelhalmozás

A kereskedők arra számítanak, hogy mind az amerikai jegybank, mind az Európai Központi Bank csökkenteni fogja a kamatlábakat idén, ami felpörgetné a ciklikus fellendülést. Ennek eredményeként a globális párlatkészletek valószínűleg az átlag alatt maradnak, és könnyen tovább szűkülhetnek, ami fokozza az árakra nehezedő felfelé irányuló nyomást.

Az Egyesült Államokban a desztillált fűtőolaj készletek 2023. november végén 114 millió hordót tettek ki, ami 1951 óta a legalacsonyabb az év ezen időszakában az amerikai Energia Információs Hivatal adatai szerint. Az amerikai párlatkészletek 22 millió hordóval voltak alacsonyabbak a korábbi tízéves szezonális átlagnál.

Azóta a készletek javultak, de január vége felé még mindig 10 millió hordóval voltak a szezonális átlag alatt.

Európában a készletek 20 millió hordóval voltak a korábbi 10 éves átlag alatt december végén, a legfrissebb rendelkezésre álló adatok szerint.

Szingapúrban a párlatkészletek átlagosan 3 millió hordóval voltak a 10 éves átlag alatt januárban. Az elmúlt egy évben tapasztalt nyomott ipari tevékenység ellenére egyik régióban sem volt tartós készletfelhalmozódás.

 

Nő az értékesítési ár, de a hatást (még) nem érzi a végfelhasználó

A desztillátumellátást megzavarták az oroszországi kőolajfinomítók elleni ukrán dróntámadások, valamint a Vörös-tengeren és az Ádeni-öbölben a hajók ellen elkövetett húti támadások, amelyek megzavarták a kelet-nyugati áramlásokat. A kelet-nyugati irányú tartályhajók átirányítása a Vörös-tengerről és a Szuezi-csatornáról a sokkal hosszabb, Afrika körüli útvonalra, több millió hordó gázolajkészletet kötött le a

Az Északnyugat-Európában 2024 áprilisában szállított gázolaj crack spread értéke (értékesítési ár közötti különbség) februárban eddig átlagosan 214 dollár/tonna volt a Brent nyersolajhoz képest, szemben a decemberi 174 dollárral.

Általánosságban elmondható, hogy a gázolaj különbözeti értéke 2024 eleje óta emelkednek, megfordítva a 2023 negyedik negyedévében tapasztalt folyamatos csökkenést.

Eddig a végfelhasználókra gyakorolt hatás visszafogott volt, mivel a teljes költség nagy részét kitevő nyersolaj ára az év eleje óta meglehetősen stagnál.

A 2024. áprilisra a gázolaj crack spreadje az év eleje óta 37%-kal emelkedett, míg a nyersolaj ára csak 2%-kal nőtt; az együttes hatás a gázolaj árának 9%-os emelkedését eredményezte. Ha azonban a gázolajkészletek a ciklikus fellendülés előrehaladtával tovább szűkülnek, és Szaúd-Arábia, illetve az OPEC szövetségesei némi befolyást szereznek a nyersolajkészletek és -árak felett, akkor 2024-ben a gázolajárak erőteljes emelkedésére van kilátás.

 

Kiemelt kép forrása: Canva

  S.Rita
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.