Innováció

A Toyota a szemetet árammá alakítja, és az akkumulátorok újrahasznosítását is tisztábbá teszi

Devenyi Dalma | 2024.02.11. 01:00

A Priusnak köszönhetően a Toyota már egy ideje dolgozik nagyfeszültségű akkumulátorokkal. Ezalatt az idő alatt élénk akkumulátor-újrahasznosítási üzletágat fejlesztett ki, amely állítása szerint egy új, égetésmentes eljárással ökológiai ugrás előtt áll.

 

A technika úttörője a Toyota Chemical Engineering (TCE), amely szerint az újrahasznosítás eddig a régi akkumulátorok elégetésével és a hamuból származó fontos anyagok összegyűjtésével járt – írja a Toyota Times. Ez ugyan működik, de szén-dioxid-intenzív, és nem a leghatékonyabb módja a cellán belüli összes anyag visszanyerésének. A Toyota leányvállalata most azon dolgozik, hogyan lehetne desztillálni az elektrolitikus folyadékot, amelyet minden akkumulátor tartalmaz. A folyadék természete miatt nagyon gyúlékony, ezért az egész akkumulátor elégetése volt eddig a legegyszerűbb megoldás arra a problémára, hogy mi legyen vele utána.

Most azt tervezik, hogy az elektrolitot desztillálják, hogy kevésbé legyen gyúlékony, és biztonságosabb legyen a kezelése. Ezzel a TCE képes lesz alaposabban szétszedni az akkumulátorokat, és egyszerűen felaprítani a cellákat, így könnyebben átválogathatók és könnyebben kinyerhetők belőlük az anyagok.

A maradékot „fekete masszának” nevezik, és a TCE szerint alumíniumot, vasat és „bőséges mennyiségű ritkafémet” tartalmaz. A vállalat állítása szerint az új módszer csökkenti az akkumulátorok újrahasznosításával járó CO2-kibocsátást, és javítja a visszanyerési arányt.

„Nemcsak a szén-dioxid-semlegességhez járul hozzá, hanem lehetővé teszi az anyagok szortírozását és visszanyerését is, amit a hagyományos égetéssel nem tudunk elérni, ez drámaian növeli a visszanyerési arányt” – mondta Kenichiro Muramatsu, a nyersanyag-fejlesztési részleg munkatársa a Toyota Timesnak. „Ez egy lépés a körforgásos gazdaság megvalósítása felé.”

A Priusnak köszönhetően a Toyota már egy ideje dolgozik nagyfeszültségű akkumulátorokkal. (Fotó: Toyota Times)

 

Elektromosság a szemétből

Ez a TCE legújabb zöld innovációja, a vállalat azon is dolgozik, hogy a hulladékból történő energiatermelést még zöldebbé tegye. Ahelyett, hogy egyszerűen elégetné a szemetet, azt állítja, hogy a hulladékot fűrészporral, aprított papírral és vízzel együtt egy nyomástartó edénybe helyezve folyékony üzemanyaggá tudja alakítani.

Az így keletkező folyadékot aztán gázzá lehet erjeszteni, amely elsősorban metánból áll, és amelyet villamos energia előállítására használnak fel. A TCE elismeri ugyan, hogy módszerei nem küszöbölik ki teljesen az égetést, de azt állítja, hogy csökkenti a CO2-kibocsátást azáltal, hogy a melléktermékeket, ahol lehetséges, felfogja, és az égetési folyamatból származó hulladékhőt további villamos energia előállítására használja fel.

„Eddig a legértékesebb eljárásunk az égetéssel történő méregtelenítés volt, de a jövőben ez nem így lesz. Japánban pedig, ahol az erőforrások szűkösek, az erőforrás-hasznosítás is nagyon fontos” – mondta Yoshihiro Hayashi, a Toyota Chemical Engineering elnöke. „Vannak unokáim, és szeretnék még jobb környezetet hagyni a jövő gyermekeinek.”

 

Kiemelt kép forrása: Toyota Times

  Devenyi Dalma
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.