Mobilitás

CES 2024: Ígéretes innovációk az elektromobilitás jegyében

Benedek Attila | 2024.02.12. 02:00

Már egy hónappal túl vagyunk a világ legnagyobb szórakoztató elektronikai kiállításán, de ennek ellenére érdemes megvizsgálni az autós premiereket.

 

A három betűvel jelzett rendezvény az elektronika, a kütyük, a számítógépek és az okos eszközök kedvelőit hozza lázba. A Las Vegas-i kiállítás az említett területeknek a Mekkája. Az autóipar jövőjét jól mutatja, hogy bő fél évtizede az autógyárak egyre gyakoribb vendégek a CES-en. Ez idén sem volt másként. A fő csapásirány természetesen az elektromos hajtás, önvezetéssel fűszerezve, ezért nem lehetett látni fosszilis hajtóanyaggal üzemelő tanulmányt.

A BMW a tengerentúlon folytatta a Neu Klasse néven futó újgenerációs autójának a beharangozását. Ezúttal a karosszériára tették a fókuszt, ezért az i Vision Dee tudja változtatni a színét. Ha ez megvalósul, különösen nagy feladat elé állítja majd a hazai közigazgatási rendszert, ugyanis a forgalmiba az autó színét be kell írni…

Korábban már írtunk a német postaautóként született, itthon is forgalmazott, eleve elektromos haszonjárműnek készült járgányról. A jelek szerint a B-ON nem csak Európát próbálja meghódítani, hanem az Egyesült Államokban is szerencsét próbál. Vegasban volt a tengerentúli premierje az olcsó kishaszon-gépjármű családnak.

A B-ON nem csak Európát próbálja meghódítani. (Fotó: B-ON)

 

Japán jövőképek

A Honda több jövőképet is mutatott, nem hétköznapiakat. A japán vállalat a következő generációs elektromos autóinak formavilágából adott ízelítőt. Az egyik modelljük egy különleges kupé, ami a jövőben a márka zászlóshajója lesz. A másik pedig egy szuperkényelmes, egyterű utazóautó. A műszaki részletekről nem adtak információkat, az autók formavilága a nézelődőket igencsak lenyűgözte.

A Honda több jövőképet is mutatott, nem hétköznapiakat. (Fotó: Honda)

 

A koreai válasz

A Kia is kitett magáért az idei CES-en, ahol dél-koreai vállalat az áruszállításra tette a fókuszt. A PBV-vel rövidített járműcsaládja öt tagot számlál, a járművek közel azonos padlólemezre épülnek, és különféle méretűek. Egyénre szabhatók, és lefednek szinte minden fuvarozási területet a csomagszállító cégeknek szuper ideális testes furgontól az étel szállítóig. A terveik nagyságáról sokat elmond, hogy az Übertől kezdve számtalan más vállalkozással is tárgyalásban állnak.

 

A francia-amerikai páros

A Stellantis csoport komoly standot épített, és a hazai pályán játszó márkái mellett egy Peugeot-t is bemutattak (Inception 500 Mile Concept). Az autó hatótávja 800 kilométer, azaz 500 mérföld. A tanulmány arra szolgál, hogy bemutassa a cégcsoport testesebb elektromos autóinak padlólemezében lévő lehetőségeket, és a márka nemsokára érkező elektromos autóinak a formavilágát is előrevetítette.

Az STLA Large néven futó padlólemezre számos nagyobb autó fog épülni. Ezen fognak futni az Alfa Romeo, a Chrysler, a Dodge és a Jeep testesebb modelljei, hogy csak a leglényegesebb márkákat említsük. A Peugeot tanulmány két villanymotorral, 680 lóerővel és szupergyors tölthetőséggel kápráztatta el a szakmát.

A Chryslernél a pedálok és kormány nélküli utastér koncepciót állították a középpontba. A Ramnél pedig a teljesen elektromos kisteherautó tanulmánynak örültek, ami nyomába eredhet a Tesla Cybertrucknak és a Ford F150 elektromos kivitelének.

Szintén a Stellantishoz volt köthető az Archer Midnight, a tucatnyi villanymotorral rendelkező, helyben felszállásra képes eVTOL, azaz városi légi taxi. A korábban már nálunk is bemutatott újdonság úgy kötődik a cégcsoporthoz, hogy a gyártójában részesedést szerzett a Stellantis. A nagy hír a különleges járművel kapcsolatban, hogy idén elindul a szériagyártása.

Archer Midnight szériagyártása még idén elindul. (Fotó: Archer Midnight)

 

A Mercedes ezúttal nem hozott erre az eseményre készített szuperfeltűnő tanulmányt, hanem gyakorlatiasabb dolgot népszerűsített. A saját elektromosautó-töltőhálózatát jelentette be, ami 350 kW-os töltőkkel és a márkához illő környezettel rendelkezik. Ez összesen tízezer töltőpont létesítését jelenti, amelyek az Egyesült Államokban, Európában és Kínában épülnek.

 

Kiemelt kép forrása: Archer Midnight

 

  Benedek Attila
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.