Vállalatok

A Toyota vezetője elmondta, hány százalékát tudják megszerezni az elektromos autók a jövő autópiacának

Devenyi Dalma | 2024.02.13. 02:00

A Toyota az elektromos járművek lassú bevezetése miatt a környezetvédelmi aktivisták és a befektetők kritikájával is szembesült. A lassú tempó mögött meghúzódó indoklás magyarázatot adhat az elnök nemrégiben tett kijelentésére, miszerint szerinte a teljesen elektromos járművek a globális autóeladásoknak csak 30 százalékát fogják kitenni.

 

Akio Toyoda, a Toyota jelenlegi elnöke és korábbi vezérigazgatója, a vállalat alapítójának unokája egy nemrégiben tartott üzleti rendezvényen osztotta meg ezeket a megjegyzéseket  – írja a Carscoops. Kifejezte meggyőződését, hogy bármennyire is haladnak előre az akkumulátoros elektromos járművek, a hibrid járművek, az üzemanyagcellás elektromos járművek és a hidrogénnel működő belsőégésű motoros járművek továbbra is az autópiac 70 százalékát fogják kitenni.

„Ezért van az, hogy a Toyota Motor Corporation, amely az egész világon versenyben van, a több módon üzemelő termékek teljes választékával rendelkezik” – mondta Toyoda a Toyota Times által közzétett válaszában. Hozzátette, hogy a hajtáslánc-technológia olyasmi, amiről az ügyfelek és a piac dönt, nem pedig a szabályozási értékek vagy a politikai hatalom.

Toyoda azzal érvelt, hogy világszerte körülbelül egymilliárd ember nem fér hozzá elektromos áramhoz, bár a Nemzetközi Energiaügynökség becslései szerint a tényleges szám inkább 775 millióra tehető. Azt állította, hogy egyetlen elektromosautó-változat nem biztosíthatja mindenki számára a közlekedést.

Toyoda szerint a Toyota küldetése a CO2-kibocsátás csökkentése, nem feltétlenül az elektromos vagy üzemanyagcellás járművekre való átállás. Azt is állította, hogy senki, főleg a média nem ad magyarázatot arra, hogy miért az elektromos autó technológia az a megoldás, amelyet a legjobb útként hirdetnek, de ez nem teljesen igaz.

A Toyota az elektromos járművek lassú bevezetése miatt a környezetvédelmi aktivisták és a befektetők kritikájával is szembesült. (Fotó: Toyota)

 

Jó irányba halad a Toyota?

Bizonyítékok utalnak arra, hogy a belső égésű motorok – függetlenül attól, hogy fosszilis vagy szintetikus üzemanyaggal működnek-e – több szennyezést okozhatnak, mint az elektromos járművek. Bár az elektromos autók gyártása több CO2-t bocsát ki, mint a belsőégésű járművek gyártása az élettartamuk alatt, ezek a járművek lényegesen kevésbé szennyeznek, mint a gáz- és dízelüzemű járművek.

Eközben a hidrogén és más szintetikus üzemanyagok előállítása rendkívül energiaigényes.

A kutatások szerint a személygépkocsikban való széles körű alkalmazásuk olyan mértékben növelheti a villamos energia iránti igényt, hogy az függővé tehet minket a széntől és más szennyező energiatermelési technológiáktól. Ezért sokan azt javasolják, hogy ezeket az üzemanyagokat olyan iparágak számára tartsuk meg, amelyeket nem könnyű villamosítani, mint például a távolsági teherautó- és a repüléstechnika.

Toyoda már régóta ellenzi a kizárólag elektromos meghajtású járművekre vonatkozó politikát, és a vállalat politikai hatalmát latba vetve ellenállt az ezeket kikényszerítő törvényeknek. Bár a vállalat folytatja az alternatív hajtáslánc-technológiák fejlesztését, az elnök vezérigazgatói posztjáról való távozása óta a vállalat egyre inkább az elektromos járművek gyártására összpontosít, és az új vezérigazgató szerint ezek fejlesztésének felgyorsítása prioritás.

 

Kiemelt kép forrása: Canva

  Devenyi Dalma
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.