Mobilitás

Melyik autóból adták el a legtöbbet 2023-ban? A válasz bonyolult

S.Rita | 2024.02.13. 01:00

Január utolsó hetében járták be a sajtót azok az értékesítési adatokat, amelyek eredetileg a Tesla Model Y-t jelölték meg a világ legkelendőbb járművének 2023-ban. A Toyota február első hetében befejezte saját számainak összeszámlálását, és úgy tűnik, hogy a Corolla vehette át a vezető pozíciót. Mivel mindez attól függ, hogyan értelmezzük az adatokat, merüljünk el mélyebben a történetben!

 

Az eredeti jelentés a Jato Dynamics által gyűjtött adatokon alapult, amely nyíltan elismerte, hogy a Toyota világméretű értékesítési jelentései akkor még nem voltak megerősítve. Ugyanakkor azt állította, hogy elég globális piacról érkezett jelentés az eladásokról ahhoz, hogy a Tesla Model Y szinte behozhatatlan előnyre tegyen szert.

Kiderült, hogy nem volt teljesen helytálló a kiejelntés.

Most, hogy a vállalat befejezte a globális eladások összeszámlálását, a vállalat szóvivője arról tájékoztatta a Carscoops szerkesztőségét, hogy hivatalosan körülbelül 944 000 RAV4-et és 1,64 millió Corollát értékesítettek világszerte 2023-ban. Ez ugyan kevesebb RAV4-es, mint amennyit a múlt héten jelentettek, de sokkal több Corollát jelent, mint amire számítottak. Ezzel a kompakt autó megelőzi a Model Y-t, amelyből a Tesla a Jato Dynamics szerint 1,23 millió darabot adott el világszerte.

Szóval, ez lenne a végső ítélet? Ne siessünk annyira!

 

Nem mindegy, hogyan számoljuk

A Toyota világszerte különböző Corolla modelleket vagy Corolla-alapú járműveket kínál, köztük különböző variációkat Kínában és az Észak-Amerikában is kapható Corolla Crosst. A tisztánlátás érdekében a Carscoops megkereste a Toyotát, hogy pontosítani tudja, mely modellek tartoznak bele a teljes eladási számba.

„Ez magában foglalja az összes Corolla névmárkát világszerte, a Corolla SDN-t, az X-et (Corolla Cross az USA-ban), a Hatchbacket (Auris), a Wagon-t, a Fieldert (JPN) és a GR Corollát, de nem tartalmazza a Levin-t (Kína)” – mondta el a Toyota szóvivője.

Mint látható, itt van némi kétértelműség, mivel a Toyota számítása magában foglalja mind a különböző változatokat (szedán, kombi és ferdehátú karosszéria, valamint a Cross), mind pedig ugyanazon jármű különböző típusjelzéseit bizonyos piacokon.

Ha a Toyota a Crosst is beleszámítjuk, akkor miért ne tekinthetnénk egynek a Tesla Model 3-at és a Model Y-t is, különösen, hogy lényegében ugyanannak az autónak két változatáról van szó, amelyeket sokan bizonyos szögekből nehezen tudnak megkülönböztetni egymástól? A Tesla saját adatai szerint ebből a két modellből együttesen 1 739 707 darabot adott el világszerte 2023-ban.

Ha ezt a logikát követnénk, akkor a Model 3 és az Y együttesen mintegy 100 000 darabbal előzi meg a kibővített Corolla család eladásait világszerte 2023-ban (1,74 millió darab a Tesla esetében vs. 1,64 millió darab a Toyota esetében).

 

Visszaigazolás a Toyotának

Akárhogy is nézzük, ez figyelemre méltó eredmény az amerikai vállalat számára, amely vagy a legjobban fogyó modellcsaláddal, vagy összességében a második legjobban fogyó típusjelzéssel rendelkezik, nem is beszélve a világ legjobban fogyó crossoveréről 2023-ban.

Ez a lenyűgöző eredmény az eladások 63 százalékos növekedésének köszönhető az előző évhez képest. A Model Y központi szerepet játszott abban is, hogy a Tesla továbbra is a világ legnagyobb EV-gyártója maradt, megelőzve a BYD-t, amelynek értékesítési lendülete miatt 2024-ben valószínűleg megelőzi az amerikai vállalatot.

Mindeközben a Corolla sikerét valószínűleg csak egy újabb megerősítésként fogják értékelni, hogy a Toyota lassú megközelítésének az elektromos autók bevezetésében bizonyára megvan a maga haszna. A japán vállalat a belsőégésű és hibrid járműveinek sikerével kérkedik, miután a globális elektromosautó-eladások növekedése lelassult. A váratlan értékesítési bizonytalanság arra késztette a befektetőket, hogy kivonuljanak az elektromos piacról, és néhány autógyártót arra, hogy jelentősen lelassítsa fejlesztési terveit.

 

Kiemelt kép forrása: Canva

  S.Rita
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.