Vállalatok

Az Egyesült Államok lehet az LNG-piac stabilitásának alapja: a MET Csoport vezérigazgatója az amerikai Forbes-nak nyilatkozott

NRGreport | 2024.02.14. 00:30

Míg a Biden-kormány azon aggódik, hogy jóváhagyja-e az új cseppfolyósított földgázterminálok építését, a világ kimondottan örül, hogy az Egyesült Államok stabilan tud szállítani LNG-t. Lakatos Benjamin, az integrált európai energiavállalat MET Csoport alapítója és elnök-vezérigazgatója telefonon adott interjút az amerikai Forbes-nak.

 

„Az Európai Unió gázellátásának ma 30-50 százalékát az LNG adja, különösen a 2022 februárjában kitört orosz–ukrán háború óta. Európai polgárként pragmatikusan látom a helyzetet: kontinensünk alapvető érdeke, hogy több LNG érkezzen Európába megfizethető áron” – mondta Lakatos. „Az elmúlt két év felfokozott, turbulens környezetében az USA stabilizáló hatást gyakorolt a globális gázárakra” – tette hozzá a szakember.

Ez nem jelenti azt, hogy a földgázt nem kezdik lecserélni, de Lakatos Benjamin előrejelzése szerint még 20-25 évig nélkülözhetetlen energiaforrás lesz Európában, különösen tekintettel a lakások fűtésére, a villamos-energia-fogyasztási csúcsok időszakára, valamint átmeneti energiaforrásként az időjárásfüggő megújuló energiatermelés kiegyensúlyozására. Megjegyezte, hogy 2023-ban 2022-höz képest 8 százalékkal csökkent Európában a gázfogyasztás, míg 2021-hez képest 20 százalékkal alacsonyabb ez az érték.

Lakatos Benjamin (Fotó: MET Csoport)

 

Megállapodás a Commonwealth LNG-vel

A MET Csoport 20 éves megállapodást kötött a Commonwealth LNG-vel, amely terminált épít Louisianában, és három éven belül megkezdheti az exportot. A MET Csoport korábban is vásárolt már amerikai LNG-t, de most kötötte az első hosszútávú szerződést.

A MET Csoport Európa egyik leggyorsabban növekvő és legdinamikusabb energiavállalata, 14 európai országban és Szingapúrban van irodája, és 30 globális gázpiacon aktív.Lakatos 2007-ben Magyarországon alapította a MET Csoportot, a cégcsoportnak jelenleg is van gáztüzelésű erőműve az országban (a Százhalombattán található Dunamenti Erőmű Magyarország legnagyobb gáztüzelésű erőműve, a MET Csoport 2014-ben lett többségi tulajdonos – a szerk.). A vállalat dinamikusan növekedett, az energiaipar meghatározó szereplőjévé vált, és 2012-ben Svájcba költözött a központja.

Bár továbbra is a gázkereskedelem adja a cégcsoport éves, 44 milliárd dollárt meghaladó bevételének (2022-es adat) nagy részét, a vállalatnak zöldenergiával foglalkozó divíziója is van; Magyarországon hat és Spanyolországban egy naperőművet, Bulgáriában pedig két szélerőművet üzemeltet.

További projektek állnak fejlesztés alatt Olaszországban, Németországban, Romániában, Lengyelországban és Svájcban. Németországban a MET gáztárolókat is üzemeltet. A MET Csoport jelenleg főként gázkereskedőként ismert; a cég mintegy 1000 alkalmazottat foglalkoztat, és bár az Egyesült Államokból vásárol LNG-t, itt egyelőre nincs egyéb üzleti tevékenysége.

A cég nagy hangsúlyt fektet a tehetséges munkatársak megtalálására és alkalmazására. Az európai irodákkal a sokszínűség elkerülhetetlen: Lakatos büszkén állapítja meg, hogy a cégcsoport munkavállalói több mint 50 nemzetiséget képviselnek. A vezérigazgató Magyarországon született, Budapesten tanult, majd a State University of New York ösztöndíjasa volt.

Lakatos Benjamin nagy lelkesedéssel és érezhetően komoly elhivatottsággal beszél az energiaszektorról. Tapintható az energia iránti szenvedélye: ahogy mondja, minden energiaforrásnak vannak előnyei.

Míg az energiaiparban sokan mérnöki háttérrel rendelkeznek, ő pénzügyi területről jött. Ez tette lehetővé számára, hogy megragadja a 2000-es évek európai energiapiacának lehetőségeit, a legnagyobb változások és izgalmak időszakában. Ma a MET Csoport Európa egyik legnagyobb magántulajdonban lévő energiavállalata.

„Három gyerekem van: egy lányom, egy fiam és a MET” – mondja Lakatos. Ő a többségi tulajdonos, a többi részvény nagy része a vállalat mintegy 90 vezetője között oszlik el; a cég további 10 százalékát pedig a Keppel, egy szingapúri tőzsdén jegyzett társaság birtokolja.

Amit Lakatos gondol a jövőről, az meglepő módon egybevág az Egyesült Államokban uralkodó általános energiafilozófiával – jegyezte meg az amerikai Forbes újságírója.

 

A gáz mint az energiaátmenet biztosítéka

Lakatos Benjamin úgy véli, hogy a földgáz a megoldás a jövő zöld gazdaságának eléréséhez. Több európai országban az atomenergia a jövő alapvető energiaforrása; az LNG-terminálok építése az Európai Unióban befejeződött, és nincs szükség további beruházásokra; a zöld hidrogén árának jelentősen csökkennie kell, ha azt akarjuk, hogy fontos szerepe legyen a jövőben.

Jelenleg az Egyesült Államok a világ legnagyobb LNG-exportőre, és ezt a pozíciót alig néhány év alatt érte el. A nagy gáztermelési-boom előtt mindenki azt gondolta, hogy Amerikának importőrré kell válnia és terminálokat építenie, mint amilyen a marylandi Chesapeake-öbölben található Cove Point, hogy megkönnyítse a gázimportot.

Arra a kérdésre, hogy Európának is meglesz-e a maga gáztermelési boom-ja, és ez ugyanúgy felforgatná-e az európai piacot, mint ahogy Amerikában történt, Lakatos Benjamin határozott választ ad: „Nem.” Nincs meg ehhez sem az erőforrás, sem a támogatottság a lakosságon belül. A MET Csoport vezetőjének, mint egy energiavállalat széleskörű ismeretekkel rendelkező tulajdonosának, ezt el is hihetjük – zárja a cikket a Forbes.

 

Kiemelt kép forrása: MET Csoport

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.