Trading

Az OPEC főtitkára szerint a hosszú távú keresleti kilátások erőteljesnek tűnnek

S.Rita | 2024.02.14. 02:00

Szaúd-Arábia döntése, hogy elhalasztja az olajkapacitás-bővítési terveket, nem értelmezhető úgy, hogy a nyersolaj iránti kereslet csökken – mondta az OPEC főtitkára február 13-án.

 

„Először is szeretném tisztázni, hogy nem kommentálhatok egy szaúdi döntést, de ez semmiképpen sem értelmezhető félre úgy, hogy ez a kereslet csökkenését jelzi” – mondta Haitham Al Ghais a Reutersnek Dubajban.

A szaúdi kormány január 30-án utasította az Aramco állami olajvállalatot, hogy csökkentse a maximális fenntartható termelési kapacitás célját napi 12 millió hordóra (bpd), ami 1 millió bpd-vel alacsonyabb a 2020-ban bejelentett és 2027-re kitűzött célnál.

Források a Reutersnek elmondták, hogy a királyság legalább hat hónapig készülődött az olajbővítési tervének meglepetésszerű visszafordítására, és ez azon az értékelésen alapult, hogy Szaúd-Arábia többletkapacitásának nagy részét nem sikerült pénzzé tenni.

Szaúd-Arábia döntése, hogy elhalasztja az olajkapacitás-bővítési terveket, nem értelmezhető úgy, hogy a nyersolaj iránti kereslet csökken. (Fotó: Canva)

 

Szaúd-Arábia a világ legnagyobb olajexportőre és a Kőolaj-exportáló Országok Szervezetének de facto vezetője. Az OPEC októberben közzétett éves kilátásaiban megemelte a világ olajkeresletére vonatkozó közép- és hosszú távú előrejelzését. A World Oil Outlook szerint a világ olajkereslete 2045-re várhatóan eléri a napi 116 millió hordót (bpd), ami mintegy 6 millió bpd-vel magasabb, mint az előző évi jelentésben szereplő érték, és a növekedést Kína, India, más ázsiai országok, valamint Afrika és a Közel-Kelet fogja vezetni.

„Kitartunk a legutóbbi előrejelzésünkben közzétett adatok mellett, szilárdan hiszünk azokban” – mondta Al Ghais. Az OPEC még az idén közzéteszi az előrejelzések 2024-es frisítését, és Al Ghais szerint szeptemberig vagy októberig, amikorra az előrejelzés esedékes, várnunk kell, hogy változnak-e a számok. „Úgy gondoljuk, hogy a számaink most is aktuálisak, és nagyon megbízhatóak” – tette hozzá.

„A változó narratívák, amelyeket most látunk – a világ számos országa visszafordul, lassít és újragondolja nettó nulla céljait –, további hosszú távú keresletet fognak teremteni az olaj iránt.”

 

Angola kilépése

Al Ghais azt is elmondta, hogy nem aggódik Angola decemberben bejelentett kilépése miatt.

„Nem ez az első eset, hogy egy tag saját megfontolásból kilép a szervezetből. Voltak már olyan tagjaink, akik kiléptek, és voltak olyanok, akik csatlakoztak, és voltak olyanok is, akik kiléptek, majd újra csatlakoztak, szóval nem aggódom túlságosan emiatt” – mondta.

Angola december 21-én közölte, hogy kilép az OPEC-ből, ami akkoriban az olajárak esését váltotta ki, és egyes elemzők szerint kérdéseket vetett fel mind az OPEC, mind a szélesebb, OPEC+ szövetség egységét illetően. Al Ghais az országot szívesen látná, ha a jövőben újra csatlakozna. Al Ghais szerint a csoport rugalmasságát tükrözi, hogy az OPEC+, amely az OPEC-et és szövetségeseit – köztük Oroszországot – tömöríti, önkéntes alapon hajtja végre a termeléscsökkentést.

„Egyelőre valószínűleg ez a legmegfelelőbb mód. Az önkéntes csökkentés egy ország szuverén döntése a termelés kiigazításáról. Ez mutatja a megközelítésünkben rejlő rugalmasságot, és azt, hogy több eszközünk és módunk is van a piaci stabilitásra való odafigyelésre” – mondta.

 

Kiemelt kép forrása: Canva

  S.Rita
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.