Trading

A gázpiac vezetői az 5. Budapest LNG Summit-on vitatják meg az iparág jövőjét

NRGreport | 2024.02.15. 02:00

Idén immár ötödik alkalommal rendezik meg a nagy sikerű Budapest LNG Summit-ot, a régió vezető gázkonferenciáját, ahol több mint 25 ország szakértői vitatják meg, hogy milyen jövő vár a földgázpiacra, milyen kihívásokkal kell szembenéznie a különböző iparági szereplőknek és a közép-kelet európai régiónak, és hogy milyen szerepe lesz a gáznak és az LNG-nek az energiabiztonság megteremtésében. A konferencia fővédnöke Szijjártó Péter, külgazdasági és külügyminiszter, aki a rendezvény nyitóbeszédét tartja.

 

A Budapest LNG Summit egy régiós szinten egyedülálló fórum, ahol Magyarország és a térség meghatározó vállalatainak vezetői, magasrangú kormányzati és európai uniós tisztviselők, pénzügyi- és tanácsadóvállalatok felsővezetői, innovatív technológiai megoldások fejlesztői, valamit a terület elismert kutatói vitatják meg a gyorsan fejlődő közép- és délkelet-európai gáz és LNG piac előtt álló kihívásokat és lehetőségeket.

Az immár ötödik alkalommal megrendezésre kerülő Budapest LNG Summit-ot Szijjártó Péter, külgazdasági és külügyminiszter – a rendezvény fővédnöke – nyitja meg, aki beszámol az elmúlt időszak magyar szempontból legjelentősebb gázpiaci eseményeiről és bemutatja, hogy milyen intézkedéseket tett a kormány az ország biztonságos, diverzifikált földgázellátása érdekében.

A konferencia fővédnöke Szijjártó Péter, külgazdasági és külügyminiszter, aki a rendezvény nyitóbeszédét tartja. (Fotó: Budapest LNG Summit)

 

A konferencián jelen lesznek a globális gázpiac legnagyobb vállalatainak vezetői és legfontosabb döntéshozói, többek között Jefferson Edwards, a Shell Energy Integration&Fundamentals alelnöke, aki bemutatja a világ LNG piacának trendjeit elemző 2024-es Shell LNG Outlook-ot.

A Budapest LNG Summit-on Molnár Gergely, a Nemzetközi Energia Ügynökség (a világ legbefolyásosabb energetikával foglalkozó nemzetközi szervezete) gázpiaci elemzője átfogó képet ad a gáz szektor előtt álló kihívásokról, a kereslet és kínálat alakulásáról az elmúlt időszak geopolitikai fejleményeinek tükrében.

A konferencián a piac vezető szereplői bemutatják az elmúlt egy év legfontosabb infrastrukturális beruházásait. Teodora Georgieva, a bolgár Gas Interconnector Greece-Bulgaria (ICGB AD) ügyvezetője és igazgatósági tagja, Kostis Sifnaios, a görög Gastrade ügyvezető igazgatója; Ferencz I. Szabolcs, az FGSZ vezérigazgatója; Ion Sterian, a román Transgaz vezérigazgatója és Dmytro Lyppa, az ukrán GTSOU vezérigazgatója beszámolnak a vertikális gázfolyosó kezdeményezésről, egy kiemelt jelentőségű projetről, amely lehetővé teszi a földgáz kétirányú szállítását dél és észak között, ezzel erősítve a régió energiabiztonságát. A gáztárolás aktuális kérdéseiről és startégiai fontosságáról Berze György, a HEXUM vezérigazgatója fog beszélni a Budapest LNG Summit-on.

A konferencia előadója lesz továbbá Ivan Fugaš, a Krk LNG terminált működtető LNG Croatia ügyvezető igazgatója, aki bemutatja, hogy hogyan hat a terminál kapacitásának megduplázása a regionális gázpiacra. A régió egy másik kiemelt projektjéről, a fekete-tengeri földgáz kitermelésének lehetőségeiről Franck Neel, a román OMV Petrom igazgatósági tagja fog beszélni a rendezvényen.

A Budapest LNG Summit-on szó lesz az energiabeszerzés aktuális kérdéseiről, az árak várható alakulásáról és az energiakereskedői tapasztalatokról többek között Fritsch László, az MVM CEEnergy Zrt. vezérigazgatója fog beszámolni. A MET Csoport tavaly jelentős amerikai LNG-megállapodást kötött, a vállalat tapasztalatait és stratégiai meglátásait, Szabó Gergely, a MET Central Europe regionális vezetője fogja felvázolni a Budapest LNG Summit-on.

Változatos témákkal, az iparág vezető szaktekintélyeivel és egy egész napos szakmai programmal várják a résztvevőket az 5. Budapest LNG Summit-on, amely egyedülálló kapcsolatépítési platformot kínál a gáz és LNG üzletág szereplőinek.

A Budapest LNG Summit helyszíne a Hotel Marriott Budapest. További információért látogasson el a konferencia weboldalára.

 

Kiemelt kép forrása: Budapest LNG Summit

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.