Trading

Az Nemzetközi Energiaügynökség szerint az olajkereslet növekedése lassul, mivel az OPEC-en kívüli kínálat bővül

Devenyi Dalma | 2024.02.16. 02:00

A Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) csütörtökön közölte, hogy a globális olajkereslet növekedése veszít a lendületéből, miközben csökkentette 2024-re vonatkozó növekedési előrejelzését, ami éles ellentétben áll a kitermelői csoport, az OPEC véleményével.

 

Az IEA, amely az iparosodott országokat képviseli, azt jósolta, hogy az olajkereslet 2030-ra tetőzik, mivel a világ áttér a tisztább energiaforrásokra – írja a Reuters. Az OPEC eközben arra számít, hogy az olajfelhasználás a következő két évtizedben tovább fog nőni.

A két előrejelző e heti havi jelentései hangsúlyozták a 2024-es olajkeresletre vonatkozó merőben eltérő becsléseiket.

Az IEA csütörtöki havi jelentése szerint a globális olajkereslet 1,22 millió hordó/nap (bpd) növekedésére számít idén, ami némileg elmarad a múlt havi becsléstől. Az OPEC kedden ragaszkodott a jóval meredekebb, 2,25 millió bpd-es növekedési előrejelzéséhez. Az IEA véleménye szerint az idei lassulás – a 2023-as növekedés mintegy fele – a kínai fogyasztás lassulásával függ össze. Az IEA korábban 2024-re 1,24 millió bpd keresletnövekedést prognosztizált.

„A világ olajkeresletének a pandémiát követő expanzív növekedési szakasza nagyrészt kifutott” – közölte az IEA, hozzátéve, hogy a keményebb globális makrogazdasági környezet valószínűleg idén is visszafogja a növekedést.

A két előrejelző e heti havi jelentései hangsúlyozták a 2024-es olajkeresletre vonatkozó merőben eltérő becsléseiket. (Fotó: Canva)

 

A Brent olaj irányadó árfolyama idén eddig mintegy 6%-kal emelkedett, mivel a Vörös-tengeren a hajózás elleni támadások felerősítették az ellátási félelmeket, és az OPEC-en kívüli főbb olajtermelő országokban, például az Egyesült Államokban bekövetkezett januári kiesések tovább fokozták az aggodalmakat, miközben az OPEC+ csoport az első negyedévben újabb körös kínálatcsökkentést hajtott végre.

A nyereséget azonban visszafogták a kereslettel kapcsolatos aggodalmak, mivel a főbb gazdaságok továbbra is a magas kamatlábakkal küzdenek, amelyek célja az infláció megfékezése.

Japán tavaly év végén recesszióba csúszott, és a világ harmadik legnagyobb gazdasága címét Németországnak adta át. Nagy-Britannia gazdasága, a hatodik legnagyobb, szintén recesszióba esett 2023 második felében – derült ki a csütörtökön közzétett hivatalos adatokból. Csütörtökön az IEA jelentésének közzétételét követően az olajárak csökkentek, a Brent nyersolaj ára 0,2%-kal 81 dollárra csökkent hordónként.

 

A kínálat növekedése

A kínálati oldalon az IEA megemelte a 2024-re vonatkozó előrejelzését, és úgy becsülte, hogy a kínálat 1,7 millió bpd-vel fog növekedni, szemben a korábbi 1,5 millió bpd-re vonatkozó előrejelzéssel.

Az ügynökség az OPEC+-on kívüli termelők kínálatára hivatkozott.

Az IEA most azzal számol, hogy a kínálat rekordmagasra, mintegy 103,8 millió bpd-re nő, és ezt szinte teljes egészében az OPEC+-on kívüli termelők, köztük az Egyesült Államok, Brazília és Guyana hajtják. Tekintettel az OPEC+-on kívüli kínálat robusztus előrejelzéseire, az IEA az első negyedévben a készletek enyhe növekedésére számít – közölte, hozzátéve, hogy az OPEC+ a szükségletek fölé pumpálhat, ha a második negyedévben feloldják a további önkéntes csökkentéseket.

Az OPEC+ új, az első negyedévre vonatkozó 2,2 millió bpd-os önkéntes csökkentés a múlt hónapban lépett hatályba.

Az IEA úgy látja, hogy a kereslet az OPEC+ nyersolaj készleteivel együtt átlagosan 41,2 millió bpd lesz az első negyedévben – ami kevesebb, mint a januári kibocsátás -, majd a második negyedévben 41,5 millió bpd-re emelkedik.

 

Kiemelt kép forrása: Canva

  Devenyi Dalma
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.