Trading

A hidrogén, a jövő energiaforrása? – A 3. Budapest Hydrogen Summit-on kiderül

NRGreport | 2024.02.20. 02:00

Idén immár harmadik alkalommal rendezik meg a nagy sikerű Budapest Hydrogen Summit-ot, a régió vezető hidrogén konferenciáját. A konferenciára több mint 25 országból érkeznek a hidrogénpiac vezető szakértő, hogy megvitassák a technológia előtt álló lehetőségeket és kihívásokat a 2050-es klímacélok tükrében.

 

A Budapest Hydrogen Summit egy régiós szinten egyedülálló fórum, amelynek célja a hidrogéngazdaság különböző szegmenseiben érdekelt szereplők összekapcsolása, az iparági együttműködés ösztönzése, valamint a nemzetközi együttműködés erősítése.

Az idei Budapest Hydrogen Summit egyik kiemelt előadója Mirela Atanasiu, a Clean Hydrogen Partnership ügyvezető igazgatója, amely a fenntartható tisztahidrogén-technológiák európai értékláncának fejlesztését támogató platform. Előadásában bemutatja, hogyan lehet elérni, hogy az innovatív, versenyképes, tiszta megoldások minél gyorsabban piaci forgalomba kerüljenek.

A konferencia előadója lesz Bert De Backker, az ExxonMobil Low Carbon Solutions üzletágának politikai menedzsere, amely az alacsony szén-dioxid-kibocsátású technológiák fejlesztésérére összpontosít, beleértve a CCS-t és a hidrogén előállítását. Előadásából megtudhatjuk, hogyan vélekedik az ExxonMobil a hidrogén szerepéről az energiaátmenetben és miként kíván belépni erre a látványosan fejlődő piacra.

A 3. Budapest Hydrogen Summit egyedülálló kapcsolatépítési platformot kínál a hidrogén szektor szereplőinek. (Fotó: Canva)

 

A hidrogén technológia megjelenése nagy hatással lesz a teljes energia infrastruktúrára. A Budapest Hydrogen Summit-on olyan kiemelt nemzetközi projektekről is szó lesz, amelyek elősegítik a hidrogén bevezetését a régióban. Stephan Bauer, a RAG Austria AG zöldgáz-technológiájának vezetője bemutatja az EUH2STARS projektet, egy egyedülálló kezdeményezést, amely utat nyit az európai földalatti hidrogéntárolás jövője felé.

Kriston Ákos, a Magyar Földgáztároló (MFGT) a konferencián bemutatja az Akvamarin projekt státuszát, amely egy fontos mérföldkő a hazai hidrogén infrastruktúra kiépítésében. A projekt keretében az MFGT egy 2,5 megawatt összteljesítményű elektrolizáló rendszert és a hozzá tartozó hidrogén gázelőkészítő technológiát létesített a Kardoskúti Földalatti Gáztárolónál.

A konferencián részt vesznek a régió gázinfrastruktúráját üzemeltető vállalatok vezetői – a magyar FGSZ, a román Transgaz, a szlovák Eustream, a bolgár Bulgartransgaz és az ukrán GTSOU, hogy megvitassák, milyen szerepet fog játszani a gázinfrastruktúra a hidrogén elterjedésében és milyen kihívásokat rejt magában az infrastruktúra átalakítása a hidrogén számára.

A Budapest Hydrogen Summit előadója lesz továbbá Tobias Puklavec, a Green Energy Park műszaki igazgatója és igazgatótanácsának elnöke. A horvátországi Krk szigeten működő Green Energy Park célja, hogy az ammónia, azaz a zöld hidrogén fő belépési folyosójává válnak Délkelet-Európában, és innen látják el az egész régió beleértve Magyarország ipari központjait.

A konferencián szó lesz még hidrogén közlekedésben betöltött szerepéről. Mészáros Virág, a HUMDA (Hungarian Mobility Development Agency) vezérigazgatója és a hidrogénmobilitásban élen járó vállalatok vezetői megvizsgálják a hidrogén szerepét a fenntartható közlekedési megoldások elősegítésében, bemutatva a hidrogénüzemű járművek és infrastruktúra elterjedését elősegítő sikeres kezdeményezéseket és együttműködési projekteket.

Változatos témákkal, az iparág vezető szaktekintélyeivel és egy egész napos szakmai programmal várják a résztvevőket a 3. Budapest Hydrogen Summit-on, amely egyedülálló kapcsolatépítési platformot kínál a hidrogén szektor szereplőinek.

A Budapest Hydrogen Summit helyszíne a Hotel Marriott Budapest. További információért látogasson el a konferencia weboldalára.

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.