Vállalatok

A MET Csoport továbbfejleszti magyarországi naperőmű-portfólióját: bővül a Kabai Solar Park projekt

NRGreport | 2024.02.21. 10:25

Megkezdődött a „Kaba 2” naperőmű építése Kelet-Magyarországon. A MET Csoport hetedik hazai fotovoltaikus projektje a tervek szerint 2024 második felében kezdi meg a kereskedelmi működést.

 

A 23 MWp teljesítményű naperőmű közel 32 hektáros területen üzemel majd, több mint 33 ezer napelemmel. A Budapesttől 200 kilométerre található napelempark a MET Csoport saját zöldmezős projektfejlesztése, amelyet azután indítottak, hogy a Kabai Solar Park (KSP) 2021-ben megkezdte működését.

A beruházás érdekessége, hogy a „Kaba 2” naperőmű építése során a projektmenedzsment csapat munkáját AI (mesterséges intelligencia) technológia is segíti.

A szoftver elemzi a drónok által rögzített képi adatokat az építkezés különböző fázisaiban, ügyelve arra, hogy a munkálatok megfeleljenek az építési és ütemterveknek. A mesterséges intelligencia emellett segít elkerülni az esetleges hibákat is, növelve ezáltal a működés hatékonyságát.

A MET Csoport hetedik hazai fotovoltaikus projektje a tervek szerint 2024 második felében kezdi meg a kereskedelmi működést. (Fotó: MET Csoport)

 

MET Csoport
A svájci központú MET Csoport európai integrált energiavállalat, amelynek tevékenysége kiterjed a földgáz- és az árampiacra, valamint energetikai eszközök fejlesztésére és működtetésére. Leányvállalatai révén 15 országban van jelen, 30 ország gázpiacán és 22 nemzetközi kereskedési ponton aktív. A MET jelentős tapasztalattal bír a zöld (megújuló) és a rugalmassági (kiegyenlítő) energetikai eszközök üzemeltetésében, így a lehető legszélesebb körben támogatni tudja az energiaátmenetet. A cégcsoport konszolidált árbevétele 2022-ben 41,5 milliárd euró volt. A kereskedett gázmennyiség 109 milliárd köbméter volt, míg a kereskedett árammennyiség 67 terawattóra (TWh).

 

Kiemelt kép forrása: MET Csoport

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.